zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:979/1190)

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym – pyszna fasolka po bolońsku 124

drugi dzień po odgrzaniu. Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym: około 700 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki(...)drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Po tym czasie wlewamy bulion i passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy cukier, zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Fasolkę można dodać bezpośrednio

e-PrzepisyKulinarne
Kociołek meksykański 111

Kociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a

Kuchnia MagdaLeny
Pizza Margherita z salami i rukolą + filmik 186

Dziś czas na pizzę , bo jak są takie straszne upały , to co można jeść oprócz lodów? - tylko PIZZĘ ! Proponuję dziś przepis na klasyczną włoską pizzę na

Kawa z mlekiem
Ale Meksyk-kuchnia meksykańska 149

możemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się(...)żółty ser nadziewany mielonym mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą to być dania przyrządzone ze skorupiaków, kurczaka i chorizo. Na deser warto spróbować marquesitas czyli naleśniki z serem i nutellą. Egzotyczne napoje możecie kupić

codojedzenia
Ale Meksyk-kuchnia meksykańska 168

możemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się(...)żółty ser nadziewany mielonym mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą to być dania przyrządzone ze skorupiaków, kurczaka i chorizo. Na deser warto spróbować marquesitas czyli naleśniki z serem i nutellą. Egzotyczne napoje możecie kupić

codojedzenia
Leczo 163

Zaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku...  Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki) 150 g cienkich kabanosów 3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe) 2 małe cukinia 1 duża cebula(...)czerwone papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego cukier, sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki ostrego Ajvaru Kiełbaski i kabanosy pokroić na 1-2 cm kawałki, a cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zalać bulionem i zagotować

Czerwień i błękit
Pasta jajeczna z makrelą 73

Domowe pasty kanapkowe to świetny wynalazek a tym samy fenomenalny dodatek do chleba. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak potrafi zaskoczyć. Tym razem w naszym

Przepiski.pl
Placek ziemniaczany a'la pizza 116

Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a

Kuchnia MagdaLeny
Żeberka z miodem 220

Idealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z kaszą bulgur 122

ciepłą kolację lub niebanalną przystawkę. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie spróbować prawdziwej tureckiej kuchni, ten przepis będzie idealny. Z wąskich liści, które pozostały po zrobieniu gołąbków powstała pożywna zupa porowo - ziemniaczana  Gołąbki z kaszą bulgur - turecki przepis na gołąbki zawijane w liście pora etli pirasa dolmasi Przepis na tureckie gołąbki z kaszą bulgur znalazłam na facebookowej stronie tureckiego(...)łyżka przecieru z czerwonej papryki (turecka pasta biber salçası - ostra lub łagodna) 1 cebula mały pęczek natki pietruszki pół łyżeczki chili pół łyżeczki suszonej mięty 750 ml passaty pomidorowej sól, pieprz i mielona papryka do smaku  Gołąbki z kaszą bulgur przepis 1. Odcinam ciemnozielone części porów. Pory myję, przekrawam wzdłuż na pół, wkładam do wrzącej wody, zmniejszam płomień

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piracka zupa z tuńczykiem 129

Składniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści

ClauditteMissCooking
Pierogi z soczewicą i cieciorką 159

strączkowych, uprawianej na świecie od zarania dziejów. Soczewica obfituje w białko, kwas foliowy, żelazo i wapń. Jest niskokaloryczna i bardzo sycąca. Stanowi wyśmienite wypełnienie pierogów. Możesz ją dodawać do zup, sałatek, makaronów i pasztetów. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym i przyprawami. Nie wymaga gotowania. Cieciorka konserwowa Rolnik, zwana także włoskim grochem, to smaczny, zdrowy i sycący dodatek do wielu(...)łyżki oleju około 3/4 szklanki ciepłej wody 2 puszki po 400 g cieciorki 1 puszka 400 g soczewicy 1 łyżeczka soli lub do smaku 3 łyżki oliwy smakowej pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula  1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną

Sama słodycz i szczypta chili
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 377

kwiatku”, że zacytuję Agnieszkę Szulim, żeby olać i potraktować z góry 27 tysięcy osób zarejestrowanych na tej stronie. Ale wróćmy do Grażki. Grażka zaproponowała kotleciki z kostki rosołowej i zupę z kostek i zupek instant. W necie zawrzało. Na stronach blogerskich pojawiły się udostępnienia Grażki pomysłów, rozpętały się dyskusję, analizowano składy kostki i szykowano stos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne(...)Grażka objawiła światu kotlet z kostki rosołowej. Na początku tatar z parówek mnie zadziwił, a potem przypomniałam sobie spaghetti, jakie jadłam na studiach. Podły makaron, mielonka najpodlejsza i przecier pomidorowy. Więc tatar z parówek przy tym to mały miki. Teraz takie czasy, że wszyscy spożywają tylko consome i tarty a parówkami gardzą. No może poza singlami, Ci są gotowi przyrządzić

ladykitchen
Gazpacho-hiszpański chłodnik 160

Gazpacho-hiszpański chłodnik. Do dziś nie wiadomo, skąd pochodzi. Gazpacho-to drobno pokrojone kawałeczki pomidorów, ogórka, papryki (dziś miksowane przy pomocy blendera), do których dodaje się

Kopystką po garach
Bigos z młodej kapusty 160

Korzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej. Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno-letnim stole(...)KAPUSTY Składniki na bigos: 1 główka młodej kapusty 1 cebula 150 g kiełbasy podwawelskiej lub innej 1 dobra konserwa mięsna ( słoik około 300 g ) pęczek koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz Przygotowanie bigosu z młodej kapusty: Z kapusty oberwać wierzchni liście. Główkę kapusty umyć i osuszyć. Przekroić główkę kapusty na pół, każdą z połówek niezbyt

kolorowotorcikowo
Zupa meksykańska 161

Zupa meksykańska nieco inna niż ta klasyczna, ponieważ pozbawiona kukurydzy. W zamian wprowadziłam groszek. Zamiana spowodowana została faktem, iż moi domownicy, kukurydzy nie tkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy(...)kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy do smaku oliwa  sól przyprawa meksykańska Sposób: Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru

Kuchenne aromaty
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 226

garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na patelni(...)słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania