zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:974/1190)

Bigos z cukinią i kurczakiem 181

wtedy naprawdę ta potrawa smakuje na bardziej swojską. Mam nadzieję, że wiecie do czego piję. Kurczę, myślę sobie właśnie nad jesiennymi potrawami. Pogoda jest taka, że zaczynam myśleć o zupach, o dyni, śliwkach. O tym, że będzie coraz mniej owoców i warzyw. Ten stan jest fajny przez chwilę, a potem w listopadzie zaczynam tęsknić za pomidorami i malinami. Jasna cholera(...)jutra. O ile znowu się coś nie posypie. Składniki: pół główki białej kapusty 1 średnia cukinia 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kurczaka kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką

Kardamonovy
Jak przygotować tuszkę z kurczaka? 53

się temperaturę do 180°C i pozostawia na około 1,5 godziny. Tuszka z kurczaka Konspol może być również idealną podstawa do ugotowania zupy. Skrzydełka, szyja oraz grzbiet to podstawa rosołu, stanowiącego bazę wielu innych, pożywnych zup. Udka mogą posłużyć jako ważny element drugiego dania. Filety z kolei można wykorzystać do przyrządzenia szaszłyków, potraw chińskich i popularnych nuggetsów. Popularnym daniem(...)uzyskanego sosu można dodać łyżkę śmietany i mąki. Jeśli lubisz mięso drobiowe wypróbuj również kurczaka a la Marengo, kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym oraz kurczaka z mozzarellą w sosie pomidorowym. Smacznego! Jak zrobić kanapki z tuszki kurczaka? Dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa z tuszki z kurczaka jest przygotowanie z nim kanapki do pracy lub szkoły. Z kilkoma prostymi składnikami

Gotowanie...to proste !
Sos paprykowo czosnkowy z jabłkami Adżika (Adżyka) do słoików 202

Adżika jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, mięs, potraw z grilla, serów i właściwie z czym tylko Wam posmakuje. Pochodzi z rejonu Kaukazu, używają go gospodynie z Turcji, Armenii, Rosji, no i oczywiście Gruzji. Podstawą tego sosu jest papryka i czosnek, resztę można dodać w zależności od potrzeby smaku. Ja dodałam jabłka. Sos jest mocno czosnkowy i delikatnie pikantny(...)łyżki oleju rzepakowego, 3 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki octu spirytusowego 10%, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry, 1 czubata łyżeczka zielonej czubrycy, Koncentrat pomidorowy 190 g Wykonanie: Paprykę myjemy, dajemy na blachę, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ⁰  C na termoobiegu. Papryka będzie się robić czarna w niektórych miejscach i jest to zjawisko naturalne

Bułka z Chlebem
Lekkie dania wegetariańskie 139

przygotowywać wszystkie na bieżąco. Jeśli chcesz jeszcze przyspieszyć pracę, w niedzielę razem z zapiekanką możesz upiec papryki do zupy krem, a następnie zmiksować je i zamrozić. Możesz też przygotować zupę wcześniej i zamrozić już gotową, po schłodzeniu. Będzie smakowała równie dobrze. Lista zakupów Jeśli spodobało Ci się to menu – zaopatrz się w składniki z tej listy. To ilość(...)groszek mrożony Opakowanie boczniaków 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera korzennego 2 szalotki Czosnek Zioła: Pęczek szczypiorku 2 pęczki pietruszki Konserwowe: Puszka mleka kokosowego Puszka całych pomidorów Słoiczek przecieru pomidorowego 80 g Puszka cieciorki Filety anchois Makarony, kasze: Makaron muszelki 200 g Pęczak 50 g Nabiał: Parmezan 150 g 1/2 kostki masła Pieczywo: 1/2 chleba włoskiego Ryby, owoce morza : Krewetki

Niedzielny kucharz
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 177

Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy  później  niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki(...)pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka  natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania

Stare Gary
Sałatka z makaronem błyskawicznym 229

Znane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku 127

Danie, które znam od dziecka. Danie bardzo proste i treściwe. A wreszcie danie, którego nie da się nie lubić! Jeżeli nigdy nie robiliście fasolki po bretońsku

MamaOskarka
Soczewica po bretońsku 152

Fasolkę po bretońsku uwielbiam i mogłabym ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z kaszą bulgur i warzywami. 111

kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają(...)woreczek kaszy bulgur – 1 czerwona papryka – ½ ogórka – 1 czerwona cebula – 4 pomidory – ½ szklanki natki pietruszki – sól, pieprz – 4 łyżki przecieru pomidorowego Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórka kroimy w półplasterki. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą

Zdrowy Styl Joanny
Fasolka po meksykańsku. 65

cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają(...)puszka czerwonej fasoli – 500 g mielonej piersi z indyka – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 500 ml pomidorów z puszki – 1 łyżka przecieru pomidorowego – sól, pieprz – olej – oregano – kminek – natka pietruszki lub kolendra – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 strączek ostrej papryki Fasolę zalej wodą i odstaw na 12 godzin

Zdrowy Styl Joanny
Jesienny jadłospis 1700 kcal 151

pomidorowy: Rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pomidory i duś z ulubionymi przyprawami do momentu aż sos zgęstnieje. 3. W oddzielnej misce wymieszaj roztrzepane jajka z ricottą, posiekanym drobno szpinakiem, bazylią i solą. 4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Najlepiej jeśli zostanie dopasowane do rozmiaru makaronu. 5. Spód naczynia wyłóż połową sosu pomidorowego, a następnie nałóż(...)części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch goudę 7. Piecz ok. 30 minut. DESER/PODWIECZOREK K:247.0 / B:6.4 / T:2.7 / W:48.3 / Bł:5.7 LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze

Powiedz dietom nie
Węgierski bogracz z mięsem 72

Bogracz to nic innego jak sycący kociołek tradycyjnie przygotowywany na ognisku, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby przygotować go w domu. Jest to potrawa pośrednia pomiędzy zupą a drugim daniem. Decydując się na przyrządzenie tego dania należy wybierać wysokiej jakości mięso bo od tego zależy smak i należy uważać podczas przyprawiania papryką szczególnie, że ostry charakterystyczny smak wielu węgierskich(...)cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona lub żółta   papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml przecieru pomidorowego 1 litr bulionu mięsnego       Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe     Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa zupa z kurczakiem i ryżem 91

Nuda na talerzu? Przenigdy ;) Składniki Marynata :  1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Fasolada, czyli zupa z białej fasoli 133

Wyszperałam ten przepis w książce z podróży kuchni greckiej Małgosi Puzio. Przypadł mi do gustu, postanowiłam się nim z Wami podzielić. Ja dodaję do niej nieco

Zasmakuj Kuchni
Rozgrzewający krem pomidorowy z pieczoną papryką a'la Gordon Ramsay 241

Pomidory, to jeden z moich ulubionych i podstawowych składników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku

Pause Gotowanie!

Proponowane wyszukiwania