zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:982/1190)

Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 216

mrozić jedzenie – zachęcamy do lektury tego wpisu. Zobacz przepis na najpyszniejszy na świecie domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – domowy sos pomidorowy przygotowany do mrożenia (porcja na czwartek) Sprawdź nasze patenty na resztki z kurczaka – wszystkie dania z tego wpisu idealnie nadają się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – coś(...)przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu lub lenistwa). Dlatego nasze ulubione dania, które można mrozić, gotujemy w większej ilości

Niedzielny kucharz
Lasagne z soczewicą i porem 195

olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć. Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać(...)przepisu: Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Grzyby po grecku – pyszna sałatka do słoików 94

grecku (12 słoików po 0.5 l): 3 kg grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, maślaki) 600 g marchewki 500 g selera 150 g korzenia pietruszki 500 g cebuli 350 g koncentratu pomidorowego 120 ml octu 10% 150 ml oleju 5 łyżek cukru 8 ząbków czosnku 2 łyżeczki pieprzu czarnego 3 łyżki soli około 150 ml wody   Przygotowanie Grzyby leśne dokładnie wyczyść(...)się zeszkli. Następnie dodaj warzywa korzeniowe, wlej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną. Warzywa przełóż do dużego garnka, dodaj grzyby, koncentrat pomidorowy, olej, ocet, cukier, sól i pieprz. Całość wymieszaj i duś, aż całość zacznie wrzeć. Gotuj przez 3-4 minuty. Gorącą sałatkę grzybową przełóż do do wyparzonych słoików, do około

e-PrzepisyKulinarne
Marynata barbecue 140

Marynata barbecue  Marynata BBQ do kurczaka, żeberek i karkówki. Marynata barbecue nie musi być trudna ani pracochłonna. Sos BBQ w różnych wersjach robimy bardzo często

Cztery Fajery
Makaron musze nadziewany wędzonym łososiem, kaparami, serami w sosie śmietanowym 128

dziś, dziś zjem, bo zaczyna się majówka i będzie grill a ja mam przygotowane fenomenalne stejki. Jestem zupełnie zakochana we wszystkich wege przepisach, ale i tak najbardziej smakuje mi zupa z krewetkami, którą ugotowałam mamie i której nie ma na blogu. A ja zajadałam się nią cały poprzedni weekend. Z wegańskich przepisów właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto, które jest(...)danie typu "spacerek przez lodówkę" lub ujmując to modniej.. "zero waste", a trochę dlatego, że to jest zwyczajnie "prze-py-szne". Czy to w sosie śmietanowym, czy pomidorowym, nadziewane muszle są genialne i można tam wpakować absolutnie wszystko.   Składniki (na 2 porcje): 15- 20 wielkich makaronowych muszli  50 g sera camembert 50 g dowolnego innego sera

Mango Papaja
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 161

przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem, miętą i szafranem (66 zł). Wnętrze jest jasne, przestronne(...)desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie desery przepyszne, choć mi do gustu przypadła najbardziej panna cotta i chałwa. Z przyjemnością tu wrócę dla miłej nienadętej atmosfery, przesympatycznej obsługi

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka po bretońsku 145

swoją ulubioną potrawę to zdecydowanie byłaby to fasolka po bretońsku. :) Zawsze mam zapas w zamrażalniku na wypadek gdyby mnie naszła ochota… Składniki: ½ kg średniej fasoli Jaś 1 duży koncentrat pomidorowy 30 dag kiełbasy cienkiej 1 cebula 2 liście laurowe,  łyżeczka majeranku 2 kostki rosołowe, sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku 3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany Sposób wykonania(...)jest już miękka.  Czasem wystarcza jej ok. 2 godzin aby się ugotować , innym razem nawet 3 godziny nie wystarczają ) Gdy fasola będzie już miękka przygotować zaprawkę do zupy. W szklance wody wymieszać koncentrat, mąkę i śmietanę, dokładnie rozprowadzić żeby nie było grudek i dodać do gotującej się fasoli. Pogotować całość jeszcze 10 – 15 minut często mieszając, żeby fasola się

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekanka makaronowa z papryką 124

Zapiekanka to bardzo proste danie, które można stworzyć z praktycznie dowolnych składników. Szybko się ją robi i zawsze wszystkim smakuje. Dzisiaj mam dla Was propozycję na

Przepiski.pl
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 233

Dokładnie tak jak w nazwie - najlepsza pomidorowa jaką udało mi się zrobić! Na pewno zostanie na stałe w moim jadłospisie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszny smak, kremowa konsystencja i brązowy ryż, dzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem

Zdrowie na języku :P
Orientalna grochówka z pomidorami 151

mięsożerców- jak najbardziej można przygotować zupę na rosole, z dodatkiem mięsa czy ulubionej kiełbaski. Jedna z pyszniejszych zup, jak ocenił mój P. (a to baaardzo wymagający typ, który za zupami zbytnio nie przepada!;) ), co mnie bardzo cieszy, bo mam w planach robić ją częściej, gdyż do końca zimy dalej niż bliżej, a solidna porcja rozgrzewacza każdemu się przyda- Wam również(...)oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać poszatkowaną marchewkę wraz ze startym imbirem i kolendrą i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i całość smażyć przez około 5 minut. Pomidorową pulę zmiksować na gładki krem i przelać do garna z grochem. Gotować przez około 10-15 minut (lub do miękkości grochu). Doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Jesienna potrawka z kurczaka 188

Idą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej(...)pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojoną w duże piórka cebulę.  Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę.  Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę

Pasja Smaku
Zupa gulaszowa 163500

Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa. Idealnie rozgrzewa w zimne jesienno zimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować(...)takie garnki. Składniki:  0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ogórki konserwowe 0,8 litra bulionu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól olej  Przygotowanie:  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną

Ala piecze i gotuje
#Smaki świata - Bułgaria 209

leva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym(...)wiele. :) Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate.   wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :)   Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia

Cooking Monster
Boże Narodzenie zero waste – zobacz, jak nie zmarnować świątecznych pyszności 89

Zanim zaczniesz zapisywać na kartce kolejne produkty (zwłaszcza długoterminowe), sprawdź, czy nie masz ich w kuchennych szufladach lub szafkach. Może nie będzie potrzeby kupowania kolejnego opakowania pieprzu, mąki, przecieru pomidorowego czy makaronu, bo wystarczająca ilość znajduje się w twoim domu. Nie przesadź z ilością i objętością potraw świątecznych Przygotowując potrawy na wigilijny stół, zadbaj szczególnie o to, by nie przesadzić(...)możesz wykorzystać jako bazę do innych potraw. Postaw na wekowanie Wiele wigilijnych potraw możesz zawekować i przechować w spiżarni nawet do kilku miesięcy. W ten sposób dłużej zachowasz świeżość zup, bigosu, bulionów, a nawet niektórych mięs. Z kolei panierowane ryby smażone możesz przełożyć do słoików, zalać gorącą marynatą octową i zapasteryzować, a w takiej formie przetrwają nawet do pół roku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chana Masala i chleb Naan 143

Pierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2

Karola gotuje
Bogracz 1495

Bogracz Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się

Blog z Apetytem
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 236

Dziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania