Pierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista ♨ 😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia nie miałam, czy proporcje odpowiednio dobrałam
Moniki Smakołykichłód już zdaje się wkradać w głąb mojego organizmu. Tymczasem przed zimnem chronić się najlepiej od środka – rozgrzewającymi przyprawami, budującymi pokarmami o ciepłej naturze, nasyconymi energią zupami i gulaszami. Nic tak nie zaspokoi głodu i nie rozgrzeje w kapryśnych pierwszych dniach października jak porcja pikantnego smażonego ryżu. Imbir i czosnek są jednymi z najcenniejszych naturalnych antybiotyków – od tej pory
Even Better FoodMłoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki
Bananowe Polelubimy, musiała zatem nam smakować Jeśli nie odpowiada Wam aż tak mdły kolor zupy, to zmniejszcie ilość mąki o połowę. We wszystkich przepisach na zupę znalezionych w internecie nie ma nic o dodawaniu kapusty do samej zupy. Ale ponieważ jakby nie było to odmiana kapuśniaka a i w karczmie kapusty trochę było w zupie, tak i u nas wylądowała
Mieszam w Garnkuprzez całą wiosnę. W swej kuchni nadal odkrywam jak cudownym warzywem?owocem? nie JAGODĄ jest dynia Tak, tak dynia to jagoda czy to nie wspaniałe? Nie ma nic lepszego nad zupę dyniową w zimny dzień a dzisiejszy przepis od razu poprawi Wam humor i narobi smaku może jednak macie w czeluściach piwnicy jeszcze schowaną jedną jagódkę? Jeśli
sierotka maRysia w kuchniZostało nam trochę produktów z przygotowania zupy, a że nic się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko
R'n'G Kitchenwiem co można sensownego powiedzieć o zupie pomidorowej. Chyba nic? Każdy ją zna, lubi bądź nie… Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam :) Składniki: 200g makaronu np. wstążek 1 mały koncentrat pomidorowy ½ łyżeczki bazylii (suszonej lub świeżej) ½ litra wody 1 bulion ½ łyżeczki soli Pieprz i maggi do smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest miękki dodajemy koncentrat
Smakowy Rajwyluzowaniu kości np z kaczki je wyrzuca. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniu mięsa przygotować sobie bulion, który będzie podstawą do wielu pysznych i aromatycznych zup. Bo w domu nic nie ma prawa się zmarnować. Mi szczególnie taki wywar smakuje w zupie z kapustą i makaronem chińskim, taki kapuściany rosół. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupa grzybowa to chyba jedna z najpopularniejszych zup na jesiennym stole. Nic dziwnego skoro jesień to ewidentnie sezon na grzyby. Jeden z pierwszych przepisów na zupę grzybową pojawił się w połowie XIX wieku w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów”. W wielu domach zupa grzybowa jest również tradycyjną zupą na wigilijnym stole. Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą
Jacob TastesDziś coś, co jest nie tylko efektowne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Wydaje Ci się, że zrobienie dwukolorowej zupy krem jest trudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że obie mają podobną konsystencję. Potem trzeba tylko wlewać jednocześnie dwie zupy do talerza , każdą z odpowiedniej strony i voilà - mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno
Powiedz dietom nieCały rok czekam na malinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz
Bon Appetit Małgorzatypekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około
Ugotowaćwpadłam na ciekawy przepis na zupę. Już nie raz inspirowałam się jej przepisami. Czasami przepis podałam w całości, bez zmiany. Tak też jest i dzisiaj. Nie warto nic zmieniać, bo ta zupa powinna być dokładnie taka, jak podaje autorka, czyli aromatyczna, pyszna. Zupa jest sycąca. W domu podczas gotowania unosił się zapach pora, selera pomieszany aromatem estragonu, który ulatniał
Kuchnia u Krysitakie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchen