zupa nic - 1526 przepisów (strona:9/102)

Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. 188

typowo wegetariańska, bo prawidłowo nie gotuje się jej na wywarze mięsnym, a podaje z jajkami ugotowanymi na twardo, ale prawda jest taka, że jeżeli jesteśmy fanami zup na bazie mięsnego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją na rosole, by podnieść aromat do swojego ulubionego.  Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki na około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa curry z soczewicą 130

takie chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak aromatyczna zupa z soczewicą. Soczewica jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kaloriami. Jest źródłem białka i błonnika, który reguluje poziom tłuszczu i glukozy. Ma również niski indeks glikemiczny. Polecana dla przyszłych mam, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy. W tej zupie soczewicy towarzyszą cukinia, marchewka, pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają

Moja Galeria Smaku
Zupa jarzynowa z jaglanką 195

nic lepszego na obiad niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną.  Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu.  Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych  ziemniaków

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 122

pewną rezerwą. Obiadu z  dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są  jedna zupy jak  ta, do których  nic  już  nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam ! Składniki: 700 g dyni(...)brokuł ( 200-250 g) 4 łyżki masła 1.5 litra wywaru drobiowego 1 gałązka rozmarynu świeży tymianek pestki dyni 100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz) oliwa sól morska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Gosia gotuje
Chowder 166

spada. Chociaż pierwotnie podstawę potrawy stanowił rybny wywar, dzisiaj nie jest to już reguła. Spotkać można nawet wegańskie wersje tej zupy. My dzisiaj przedstawimy dość prosty przepis, bez konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia(...)pieprz sól 2-3 kulki ziela angielskiego szczypta szafranu - opcjonalnie, dla podbicia smaku łyżka skrobi ziemniaczanej woda grzanki - opcjonalnie WSKAZÓWKI: Wyznajemy zasadę, że w kuchni nic nie powinno się zmarnować, dlatego do tej zupy zawsze mamy w zamrażalniku skórki z wędzonego boczku, które fantastycznie oddają swój dymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje

Kuchnia od dwojga
Chłodnik wiśniowy z lawendą 156

upalne letnie południe nic lepiej nie orzeźwia jak pyszna, zimna zupa owocowa.   Wiśniowa kojarzy mi się z dzieciństwiem kiedy rodzice mieli kilkadziesiąt drzew wiśniowych, a mama z ich owoców poza kompotami i dżemami robiła właśnie pyszny chłodnik. Przepis mamy nieco zmodyfikowałam dodając lawendę i pomarańczę dzieki czemu jej smk jest jeszcze bogatszy a orzeżwia tak samo dobrze

Pyry na Gaz
Pasta z zielonego groszku bardzo wiosenna:) 207

temu, koleżanka przygotowała mi zupę krem z zielonego groszku. Cóż to za wspaniałe warzywo!! Jestem przekonana, że ta pasta jest wspaniała. sowa_nie_sowa 2012/02/07 18:10:12 Zupę krem z groszku też robiłam i zgadzam się, że jest pyszna:) Nie tylko zielony groszek jest niedoceniony, chyba w ogóle strączkowe. Raczej są na uboczu kuchni, a to zdrowe białko jest(...)pastę :) wolę ze świeżego groszku, ale z konserwowego też pyszna. sowa_nie_sowa 2012/02/08 07:41:50 A ja sobie teraz uświadomiłam, że chyba nie robiłam nic ze świeżego groszku. Robiłam zupę i dodawałam do sałatek, ale to zawsze był puszkowy. Nawet nie wiem kiedy jest sezon na groszek;) Trzeba będzie to nadrobić:) Pozdrawiam dziewczyny! ren-ya 2012/02/08

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czerwona soczewica. Przyprawy. Zupa. 146

lata temu. Przez lato zapomniałam jednak przepisu, a za wszelką cenę chciałam go odtworzyć. Tak powstała moja wersja ukochanej zupy. Jak się później okazała, gdy przypadkiem odnalazłam przepis, moja wersja ma niewiele wspólnego z pierwotną wersją. To jednak nic nie szkodzi, bo jest(...)samo pyszna. Taka zupa jest świetną okazją by nauczyć dzieci jeść strączki. Jak wiecie maja one mnóstwo witamin z grupy B, są też doskonałym źródłem białka roślinnego. Korzyści z jedzenia dań tego typu oczywiście jest więcej, gdyż soczewica najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw, które również maja działanie prozdrowotne. Zapraszam zatem na pyszna, rozgrzewającą zupę. Zupa z soczewicy i pomidorów

Przysmaki Karolki
Zupa gulaszowa (węgierska) 223

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Zimno, szaro i deszczowo. Na rozgrzanie nie działa nic lepiej, jak gar sycącej rozgrzewającej zupy . Jedną z takich zup jest zupa gulaszowa, zwana też węgierską czy bograczem. Zupa gulaszowa jest bardzo prosta do wykonania. Szczególnie polecam ją osobom, lubiącym ostre, wyraźne smaki. Coś dla fanów pomidorów i papryki . Polecam. Składniki: 80 dag mięsa wołowego

Pobite gary Barbary
Cukiniowa zupa krem 159

jesienny chłodny dzień nie ma nic lepszego jak porcja pysznej, rozgrzewającej zupy. Zupa krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej

Smakołyki Asi
Dyniowa zupa-krem z imbirem 204

Nigdy nie robiłam nic z dyni, zawsze zachwycałam się jedynie pestkami dyniowymi i lampionami z dyni. Jednak w tym roku postanowiłam zabrać się za wykonanie zupy-krem z dyni. Przeglądałam przepisy i zaciekawiło mnie połączenie dyni z imbirem. Postanowiłam sama spróbować powalczyć z jesienią. Przepis dodaję do akcji Lubelski Kociołek - wspólnego gotowania z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji

Pasja Smaku
Rozgrzewająca zupa marchewkowa 186

Kiedy za oknem plucha, wieje i zimno polecam taką zupę krem z marchewki. Niby nic specjalnego w niej nie ma a smakuje wybornie. Jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca...a wczesną jesienią marchewki są soczyste, intensywnie pomarańczowe i same w sobie słodkie. Jest to także propozycja obiadowa dla zabieganych - gdyż danie to gotuje się maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje(...)wielkości kawałki. Umieścić w garnku razem z czosnkiem i papryczką. Zalać bulionem / wodą. Gotować do miękkości. Dodać tłuszcz i sól do smaku ( uwaga - jeżeli zalewaliśmy warzywa bulionem nie przesólmy zupy). Zmiksować na gładki krem. Podaję też przepis na kluseczki serowe: -200 gram serka kremowego - 2 łyżki pełne manny - 1 małe jajko Utrzeć składniki na jednolitą masę. Wykładać łyżeczką na dobrze

kawawszklance
Delikatna zupa krem z dyni, kalarepy i nie tylko :-) 160

wraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła mi zupa na dwa dni, więc trzeba pamiętać o zmniejszeniu składników, ale warto zrobić więcej :-). Miłego dnia :-). Składniki: 1 mała dynia hokaido 1 większa kalarepa 3 ziemniaki (średnie

kruche babeczki
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 192

Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :)   Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę

Cooking Monster
Zupa enchilada z kurczakiem 359

zobaczyłam zdjęcie tej zupy pomyślałam muszę ja zrobić. Produkty wszystkie były pod ręką,  więc nic nie stało na przeszkodzie. I nie żałuję, bo zupa jest prosta, chociaż długo się gotuje, ale pyszna, rozgrzewająca i syta. Danie jednogarnkowe, wystarczy za cały obiad. Polecam. Źródło.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik