zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:35/67)

MEKSYKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Z PASKAMI TORTILLI 185

letnich warzyw, chrupkie paski tortilli, kremowe awokado i szczypta... Artykuł MEKSYKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Z PASKAMI TORTILLI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kokosowa zupa z kurczakiem. 167

przypraw, to moja kokosowa zupa z kurczakiem jest inspirowana właśnie tajską kuchnią. Trochę zmodyfikowałam i uprościłam oryginalny przepis, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy

zadanie-gotowanie
Lawendowy krem z gruszki, kalafiora i selera 107

zainspirowała mnie do kilku fotografii dania, które ukończyłam robić kilka minut po północy, by kolejnego dnia zjeść ciepły obiad w domu, co ostatnio zdarza się niezwykle rzadko. Kremowa, delikatnie lawendowa i rozmarynowa zupa krem z młodego selera, kalafiora i gruszki to posiłek rozgrzewający, idealny na pogodę jaką jesień funduje nam za oknem. Składniki (na 4 porcje): 1 cebula 1 ząbek

Mango Papaja
rozgrzewająca zupa krem z dyni 167

dodajemy dynię, marchewkę, starty imbir oraz wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia i marchewką będą miękkie. Po ugotowaniu całość blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy np. kleksem śmietany z grzankami lub pestkami dyni

Domowy Smak Jedzenia
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 257

Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa będzie blendowana). Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jednego żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy kostkę ziemniaka i batatów - doprawiamy je solą, pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami(...)gotujemy na wolnym ogniu aż do osiągnięcia ich miękkości(chyba, że są już miękkie, wtedy już ich nie podgotowujemy). Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej i kremowej konsystencji. Kilka łyżek zblendowanej zupy odlewamy do kubka, dodajemy śmietanę lub jogurt i dokładnie mieszamy, aż do zaniku grudek i odlewamy z powrotem do reszty, dodajemy przyprawy i finalnie mieszamy.  Upieczonego

Symfonia Smaków
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 327

ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZATradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych,  suszonych albo mrożonych grzybów,  ponieważ jest tak dobra

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z pomidorów z mlekiem kokosowym 89

warto poeksperymentować. Przepis na krem z pomidorów z mlekiem kokosowym znalazłam w Jadłonomii Marty Dymek. Początkowo do pomysłu podeszłam sceptycznie ale ciekawość zwyciężyła. I dobrze bo zupa okazała się pyszna - delikatna i kremowa a mleko kokosowe dodawało naprawdę przyjemnego posmaku. Jeżeli chodzi o dodatki - na co dzień nie używam białego ryżu, wybierając ten brązowy czy czarny, aczkolwiek dla tej zupy

Milion Smaków
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 384

kostkę doprawiamy majerankiem (obficie) gdy warzywa i fasola będą miękkie zupa jest gotowa. tutaj trick który można zastosować ale nie trzeba - w zależności czy lubimy zupę w postaci bardziej płynnej lub też bardziej kremowej. Jeśli kremowej - to trochę fasoli wyławiamy i mielimy mikserem na papkę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Skrobia rozpuści się w zupie i ją zagęści

Snejkusiowe Przepisy
Zupa krem z batata, marchwii i masła orzechowego 113

dodaję więcej bulionu lub wody. Ponownie umieszczam zupę na ogniu i podgrzewam. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę. Mieszam zupę do momentu rozpuszczenia masła i ponownie miksuję blenderem. Zupa powinna być gładka i kremowa w konsystencji. Jeśli jest taka konieczność doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kozim serem, olejem z pistacji i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa z porów 134

pierwsza zupa jaką kiedykolwiek ugotowałam. Pamiętam, że byłam bardzo dumna z siebie. Zupa z porów jest bardzo kremowa dzięki użyciu serka topionego, a dodatek chili przyjemnie rozgrzewa. Jak już pewnie zauważyliście, używam chili wszędzie gdzie mogę :) Uwielbiam dodawać moim potrawom pikanterii, lubię gdy ich smak jest wyraźny.  Zupka idealna na tę porę roku - jest bardzo sycąca i dostarcza mnóstwa

W poszukiwaniu inspiracji
ZUPA KREM SZPINAKOWA Z EUFORIĄ /BEZ WYWARU. 158

połączenie tych wszystkich wymagań jest prosty jak drut, a mieszanie w garze to czysta przyjemność. Ta aksamitna zieleń ze zdjęcia to właśnie owoc naszych starań. Zupa krem szpinakowa z mocną nutą czosnku. Delikatna, kremowa, pachnąca na kilometr, sycąca ale nie zapychająca. Można się zakochać... No i jak na zielone przystało - uzależnia i uszczęśliwia. SKŁADNIKI: - opakowanie szpinaku mrożonego(...)wodzie z masłem, zabielamy śmietaną lub mascarpone, doprawiamy do smaku przyprawą warzywną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotowe :) Jeśli chcemy kremową konsystencję, całość blendujemy podajemy np. z kleksem śmietany. Nam najlepiej smakuje z ziarenkami :). ZUPA. Wspaniała jest. Tak jak w przypadku innych kremów - dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno, choć my zdecydowanie preferujemy tą cieplejszą wersję. Pierwsze

Wypisz Wymaluj
Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 174

kalafior delikatnie zmięknie. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie wrzucamy do nich kalafior z przyprawami i dolewamy mleko. Jeszcze chwilę gotujemy (ok 10 minut). Ja dodatkowo zupę delikatnie zmiksowałam blenderem aby była bardziej kremowa ale nie całkowicie chciałam jednak mieć coś do gryzienia ;-). Cheddar starty na tarce o grubych oczkach dodajemy do zupy już na talerzu. Można podawać z grzankami

sierotka maRysia w kuchni
Zupa dyniowo serowa 111

ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g kremowego serka topionego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu 1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.  2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować

Kto ugości moich gości?
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 203

Światowy chłopak z niego. Ile twarzy, ile wariacji, ile odsłon, ile smaków... Jak widać i Grecję pokochał ze wzajemnością. Ich relacja (wzbogacona paroma dodatkami) zaowocowała w kremową ucztę dla podniebienia. Powstała delikatna zupa, choć charakterna w smaku. Wspaniała zarówno na gorąco jak i na zimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa

Wypisz Wymaluj
Rozgrzewająca zupa-krem z pomidorów z bazylią, imbirem i chilli 180

zupa to wspomnienie tegorocznej "zimy". W tym roku robiłam ją średnio co dwa tygodnie i do dzisiaj mi się nie przejadła. Pyszna, kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca...bohaterka dzisiejszego wpisu - zupa-krem z pomidorów. Składniki: dwie łyżeczki oliwy z oliwek 1 listek laurowy 3 marchewki pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania