zupa krem - 8065 przepisów (strona:361/538)

Restauracja Cyrano de Bergerac 151

przeze mnie krakowskiego Amarylisa. Już samo wnętrze przyprawia o zawrót głowy. Bardzo klimatyczne miejsce z romantyczną muzyką francuską w tle. Oto pozycje z menu, które zamówiliśmy: Krem z łososia z żabimi udkami Przepyszna zupa. Chyba po raz pierwszy jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny

Karola gotuje
Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. 155

garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liścia laurowego, bazylii i pieprzu, dodać warzywa i gotować około 20 minut (do miękkości) na średniej mocy palnika.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i znów wstawić na palnik, by składniki się przez chwilę przegryzły. Doprawić do smaku, uzupełniając przyprawy, jeżeli jest jeszcze taka konieczność. Podawać z gotowanym ryżem oraz natką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jak upiec dynię? 187

wersję bardziej przyrumienioną lepiej piec w 200 stopniach. Dalsza obróbka lub podanie zależy od inwencji i potrzeb. Ja upieczoną dynię studzę i zamrażam w porcjach na zupę. W zimie mogę sobie zrobić ekspresowy krem z dyni. Można ją też zjeść od razu, np. z dipem czosnkowym. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Krem pomidorowo - gruszkowy 115

Kolory jesienne, jednak smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno :)  Krem pomidorowo -gruszkowy, to zdecydowanie udany eksperyment! Zupa słodkawa, jednak czuć ostry smak papryki, co moim zdanie daje ciekawy posmak :) Składniki: *5 pomidorów *4 gruszki *2 marchewki *mielona ostra papryka *500 ml bulionu *2 łyżki masła *sól, pieprz *bazylia Przygotowanie: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki

FITBUuK
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 170

dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować przez 20 minut. Następnie z zupy wyłowić przyprawy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ekologiczne produkty LaSelva i Erdbär. 118

moim blogu. :) Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie.  Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii: » Sosy Pomidorowe » Pesto » Makarony i ryż » Polenta » Zupy i risotto » Oliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki

Poranek na słodko
Krem dyniowy z mleczkiem koksowym - lekki, zdrowy i wege :) 129

oczywiści sezon dyniowy! Uwielbiam dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody 2-3 średnie marchewki

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z zielonego groszku 90

Następna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii

Milion Smaków
Krem ze świeżego ogórka 115

następnie dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, mąkę ryżową, sól, pieprz. Miksujemy całość.Na koniec dodajemy 1/3 startego na tarce ogórka i gotujemy jeszcze przez moment. Gotowy krem wlewamy do miseczek i wrzucamy do zupy kilka kostek sera żółtego,a całość dekorujemy świeżym ogórkiem

noteskulinarnyfiga
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy 132

mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.  3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy

My Culinary Art
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 160

mnie Kinga informując naród, że oto będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety. Cudowna zupa grzybowa została przerobiona na modny wszędzie krem. Ja się pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby

ladykitchen
Pomidorowa zupa krem z migdałami 172

Dzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem pomidorową z migdałami, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy  Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania  blender Aura 6w1 . Składniki (na 5 osób): - 3l wody - 2 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku - 1/2 szklanki(...)mięso będzie do połowy ugotowane wsypujemy wypłukany ryż i włoszczyznę. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, czekamy do zagotowania.  Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. I tak przygotowaną zupę blendujemy i na wierzch kładziemy łyżkę gęstej śmietany i przyozdabiamy migdałami.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Krem z zielonych warzyw z fasolką i migdałami 129

Wiemy, że nie każdy jest fanem zielonych warzyw, ale wydaje nam się, że ta zupa pozbawi Was strachu przed nimi. Jest esencjonalna, pożywna i prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego średnia cukinia różyczki z 1/2 brokuła 200 g świeżego szpinaku 2-3 średnie ziemniaki 2 garście fasolki(...)miękkości warzyw (ok.15 min.). Doprawiamy zawartość garnka i dorzucamy czosnek. Miksujemy wszystko na gładką masę. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy do kremu pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę oraz poszatkowaną pietruszkę i koperek. Doprawiamy zupę w razie potrzeby. Po ok. 15 min, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietanki, mieszając wszystko dokładnie. Gotowy krem serwujemy z dodatkiem przyprażonych migdałów

Pyszny Duet
Wegańska zupa cebulowa 131

Jesień w pełni i nie jest to niestety polska złota jesień. Za oknem szaleje wiatr i deszcz, a temperatura spada bezlitośnie. Jest jednak bardzo prosty sposób

Bananowe Pole
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem 101

wlewamy wodę i passatę, dorzucamy liść i ziele, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie gotujemy ryż do miękkości. Po 15 minutach gotowania zupy, wyjmujemy z niej liść i ziele, całość miksujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, zagotowujemy. Podajemy z ryżem i liśćmi bazylii. Artykuł Gęsta zupa pomidorowa z ryżem pochodzi

Kardamonovy
Willowglen i zupa chrzanowa 113

gotowca ze słoika) i gotujemy, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy również część warzyw z bulionu, albo same białe, albo z odrobiną marchewki – wtedy nasza zupa będzie miała kolor jak na zdjęciu. Całość blendujemy na gęsty krem. Doprawiamy solą do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Ponieważ chrzany są różne, podana przeze mnie jego ilość jest szacunkowa. Zupa ma być lekko pikantna

Kate's Kitchen
Krem pomidorowy z wedzonym twarogiem 60

zapewne się zorientowaliście namiętnie zjadam i dodaję do różnych potraw wędzony twaróg. Tym razem powstał krem pomidorowy z wędzonym twarogiem. Pyszna, lekka i prosta zupa oczywiście na niedzielnym rosole, ale z dodatkiem wędzonego twarogu zyskała całkiem inny smak i charakter. Polecam, eksperymentujcie z wędzonym twarogiem, on jest nie tylko do kanapek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 226

intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa kłopotliwe. Aby uniknąć zabarwienia dłoni, najlepiej(...)miejscu z daleka od światła. Pasuje idealnie do ryżu. Jego zadanie polega na przebarwieniu ryżu na kolor  żółty. Używany jest do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów oraz ciast. Można go używać do przyprawiania zup, mięsa jagnięcego, baraniny, ryb i owoców morza. Wanilia - jest jedna z najdroższych przypraw na świecie obok szafranu i kardamonu. Pochodzi z Meksyku, gdzie nadal jest

Ciastka - domowe słodkości
Chilli sin carne dyniowe (wegańskie) 48

wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . Zobacz również >> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE << >> OBIADY WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry

WegePrzepis
Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym 69

oknem trochę chłodniej, więc od razu z ogromną przyjemnością sięgamy po zupy. Dziś mam dla Ciebie przepis na rewelacyjny krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym.  Muszę przyznać, że buraki i kokos to bardzo pyszne połączenie, jeśli jeszcze go nie próbowałaś/eś, to serdecznie Cię namawiam. Ten krem przygotowałam z pieczonych buraków, pieczenie warzyw wydłuża nam nieco czas(...)cały smak i  jego wartości odżywcze zostają w bulwie, a nie w wodzie, w której się gotował. Także zdecydowanie polecam ten sposób obróbki termicznej warzyw. Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym Krem z buraków z mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: 500 g upieczonych buraków 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 puszka mleczka kokosowego

Kulinarne przygody Gatity
KREM Z CUKINII 123

lekka i smaczna zupa, dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella SKŁADNIKI 3 małe cukinie, 3 ziemniaki, ok. 1 szkl. domowego rosołu, 1 liść laurowy, 50 g masła, sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku(...)miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy, całość blendujemy. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem oraz kleksem jogurtu naturalnego.  Rada: Gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy wody podczas gotowania. Zupę można również podać z grzankami

słodki bratek
Węgierska zupa gulaszowa 147

idzie grzybowa , tym bardziej, że w tym roku grzybów było mnóstwo! A potem po kolei te z  dynią w roli głównej:  krem z dyni z mleczkiem kokosowym ,  dyniowa z marchewką  i  zupa z pieczonej dyni . Oraz całe mnóstwo innych pysznych, wszystkie przepisy znajdziecie na blogu w zakładce  Zupy . Ale dziś zapraszam Was na zupę

Kulinarne przygody Gatity
Krem z dyni i gruszki z gorgonzolą i grzankami 222

całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego

Mango Papaja
Brokułowa zupa krem 169

brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek(...)minut i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane i przestudzone brokuły blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, czosnek oraz przyprawy. Przez parę minut jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy krem delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Po nałożeniu zupy na głęboki talerz lub do miseczki nakładamy prażone płatki migdałowe i tak podajemy zupę.  Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy

My Chcemy Jeść