zupa krem - 8065 przepisów (strona:370/538)

zupa dyniowa Gordona Ramsaya-- zuppa di zucca di Gordon Ramsay 153

Marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya Zupa aromatyczna , gorąca i bardzo pożywna(...)zacznie mięknąć wsypać przyprawy, sól i pieprz – gotować 3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem. Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu greckiego.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Krem botwinkowy z pomidorami 69

Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: ? 2 pęczki botwinki ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 1 mały seler ? 1 por ? 2 ząbki czosnku ? kilka gałązek koperku i pietruszki ? 3-4 liście szałwii, gałązka rozmarynu ? 2 łyżki koncentratu pomidorowego ? sól(...)maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. ? Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. ? Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut. ? Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować zupę. ? Zabielić zupę mlekiem i podawać z płatkami migdałowymi

To co kocham
Krem botwinkowy z pomidorami 161

Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii(...)pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut. • Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować zupę. • Zabielić zupę mlekiem i podawać z płatkami migdałowymi

To co kocham
Krem z zielonych ogórków. 207

pierwszy raz usłyszałam o tej zupie nie mogłam wyobrazić sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu. SKŁADNIKI: 3 średnie zielone ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną(...)warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście kleksem z jogurtu. Dla większych grzeszników - można dodać śmietanki

Kuchnia Beaty
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 149

porze roku należy wyjątkowo dbać o siebie i wspomagać się rozgrzewającymi posiłkami. Jednym z najlepszych na to sposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki(...)dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się po naszym ciele. Nie zapomnijcie również o solidnej dawce mleka kokosowego - ono nadaje delikatności i dopieszcza nasz pomarańczowy eliksir. Mam nadzieję, że mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI

Food Square
Gęsta Zupa Gołąbkowa 191

Ostatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt

ChilliJemy
Pomidorowa nie do końca klasycznie 171

przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności od układu gwiazd.  Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę z dystansem. Odkąd spróbowałam kremu z marchewki, zakochałam się w nim na zabój. Krem z dyni również cieszy się moim ogromnym uznaniem, szczególnie taki dobrze doprawiony(...)dużą ilością pieprzu i chilli. Jak się okazało - C. też zupy uwielbia. Jemy je dość często, bo pasują na każdą pogodę - mogą rozgrzać lub ochłodzić, robi się je stosunkowo szybko, a składniki bywają niewyszukane.  W poniedziałek C. miał popołudniową zmianę. Zazwyczaj w takich przypadkach jem, co nam zostało z poprzedniego dnia, lub zadowalam się na przykład tostem. Tym razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z zielonego groszku;) 114

delikatna, zielona zupa to doskonały pomysł na pierwsze danie, zwłaszcza podczas tak gorącego lata. Jej żywy, zielony kolor i aksamitny smak przyciągnie każdego miłośnika kremów. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest zdumiewający. Do jej wykonania będziecie potrzebować: 500g świeżego, zielonego groszku 1 łyżkę oliwy z oliwek 1łyżkę masła śmietana do przybrania sól pieprz Uwaga! Jeśli nie macie świeżego groszku(...)miękkość warzywa. Gdy już będzie odpowiednio ugotowane, zabieramy garnek z palnika, a całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość i gładkość kremu. Dopiero teraz doprawiamy solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Dodajemy oliwę z oliwek i masło. Zupę podajemy z gęstą śmietaną. Jeśli lubicie możecie dodać grzanki oraz starty, żółty ser. Wersji podania jest mnóstwo, wybierzcie więc taką, która najbardziej

Kuchnia Pani Wiosny
Chłodnik jagodowo-bazyliowy 98

dodaj do nich połowę listków bazylii i zmiksuj blenderem, odstaw do całkowitego wystudzenia. Do zimnych jagód wlej jogurt, dodaj resztę bazylii. Zmiksuj na gładki krem (teraz możesz też dosłodzić chłodnik jeśli potrzebujesz, np. miodem). Zupę schłodź w lodówce. Podawaj chłodnik w takiej postaci lub z dodatkiem ugotowanego makaronu

Delicious Place
Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich 304

odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego". Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami , zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw , a także  krem z jarmużu  i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem . Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 5 cm imbiru 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść laurowy i łupinki. Zalewamy wodą lekko ponad poziom składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym lub średnim ogniu (zupa powinna lekko bulgotać) przez 2 - 2,5 godziny.  3. Zupę przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem (tylko odrobinę, bo dania azjatyckie są dość mocno doprawiane innymi przyprawami - możemy nawet pominąć). Zostawiamy

Tajskie smaki
Kremowa zupa z dyni 148

pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni

Atlas Smaków
ZUPA KREM Z BURACZKÓW Z PESTKAMI DYNI, ZIARNAMI CHIA, LNU I MIĘTĄ 118

świątecznej rozpuście proponuję Wam dla odmiany lekką wegańską zupę z czerwonych buraczków z dodatkiem pestek dyni, ziaren chia, lnu, limonką i miętą. Buraczki to źródło zdrowia, zwiększają odporność, pomagają w walce z wirusami, wzmacniają układ krwionośny, poprawiają przemianę materii. Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, są źródłem wapna, żelaza, błonnika, potasu, magnezu(...)minut. Zdejmij z ognia, w blenderze zmiksuj całość. Dodaj syrop z agawy, sok z limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz również dodać odrobinę octu winnego. Wlej krem do miseczek, udekoruj jedną łyżką śmietanki sojowej, posyp ziarnami chia, lnu i pestkami dyni,  ułóż   listki mięty

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krem szparagowy z mascarpone i zielonym groszkiem 165

zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać to połączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam ten serek i to nie tylko w deserach

Wiem co jem
Krem z pora i kulkami mięsnymi 386

Lubię zupy kremowe, staram się je robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę  urozmaiciłam i dodam coś od siebie :)   Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory  3 serki śmietankowe do zagęszczenia(...)zupa jest gotowa. Moje zupy nie są bardzo gęste a to dla tego, że gotuję większą ilość bulionu. Jeżeli chcesz aby krem miał konsystencję  przysłowiowej papki na te proporcje wystarczą 4 szklanki bulionu. Do zupy polecam grzanki z masełkiem czosnkowym. Smacznego

Niezły Młynek
Menu na tydzień: Letnie, lekkie obiady 82

usmażyć do sałatki kurczaka, ale możesz ją zrobić w wersji wege. Zobacz przepis Super proste gaspacho z arbuza Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki, że warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuza to twórcze rozwinięcie klasycznego przepisu. Zawiera wszystkie podstawowe składniki oraz arbuza

Niedzielny kucharz
Super proste gaspacho z arbuza 77

arbuza jest lekkie, ale pełne aromatów. Chociaż to tylko zupa, to w upalny dzień wystarczy za cały obiad. Czas: 10 minut Poziom trudności: Dziecinnie proste Liczba porcji: 2 Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki, że warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuza

Niedzielny kucharz