Szybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych
Słodkości i nie tylkonieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Lazania z dorsza(...)Redukujemy zmieszany z cukrem sok z pomarańczy. Dodajemy do soku serek mascarpone i drobno pokrojone skórki pomarańczy. Podajemy babeczkę na gorąco z naszym pomarańczowym kremem
SzczyptaSmaQnowości w kuchni i z wielką chęcią eksperymentuje. Gotuję i próbuję takie potrawy, o których dawniej nawet nie śniłam :-) Cały czas idę do przodu i staram się rozwijać... Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu...bo od siebie dodałam marchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu? Składniki(...)kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Wlewamy mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem
Kuchnia MagdaLenyDziś chciałabym zaproponować Wam kolejną zupę z marchewki, przygotowałam ją i od razu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam
Codzienne Gotowaniezleciało! :) A ja mam dla Was pyszną i rozgrzewającą potrawę, idealna na takie deszczo-dni. Zainspirowana przepisem na blogu Ostra na Słodko ugotowałam pyszny krem z dyni hokkaido. W ogóle uwielbiam wszystko co dyniowe, ciasta, zupy, pierożki.. Zapraszam i miłego dnia! :) Składniki: 1 mała dynia hokkaido (bez skórki i pestek) 1 cebula starty świeży imbir 1 szkl mleka migdałowego(...)minut. Dodajemy ok 4 szkl wody, starty imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok 20 minut pod przykrywką. Trochę przestudzamy, dolewamy mleko migdałowe i miksujemy blenderem na gładki krem. Podgrzewamy i doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki! :) Smacznego
TrufelkowoDzisiaj propozycja zupy z cukinią oraz z gorgonzolą. Dla osób które nie lubią śmierdziucha alternatywą będzie topiony serek. Pyszny pomysł na obiad zarówno w jednej jak i drugiej odsłonie. Sposób wykonania identyczn y. Składniki: 4 małe cukinie 1 ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chilli bulion warzywny sól 2 łyżki jogurtu(...)Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami
pieprzny smaczekZupa brukselkowa to pyszne i pożywne danie, idealne na chłodniejsze miesiące. Zupę można podać z grzankami lub łyżką kwaśnej śmietany, aby wzbogacić smak i teksturę. Brukselka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wlewamy bulion i gotujemy zupę 20 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści. Na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pokrojone ukośnie
Kulinarne Fantazje Mariolibyło nudno staram się robić ją w różnych konfiguracjach, z różnymi dodatkami, ciągle zaskakując rodzinę jej innym smakiem. Dzisiaj proponuję krem z pomidorów z pieczoną papryką i klopsikami. Może to być propozycja na jednogarnkowy obiad. Prosta, pyszna zupa, rozgrzewająca w te chłodne dni. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknadzieję, że Was nie znudzę dzisiejszą propozycją bo jest to znów krem i znów z soczewicą i marchewką. Ale tym razem ugotowany na wywarze mięsno - warzywnym, nie na samych warzywach. Zupa w jesiennych kolorach więc w sam raz na tę porę roku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki(...)umyć i zagotować z cukrem w ok. 1,5 litra wody. ? Dodać cynamon, pokruszoną fetę i zmiksować na gładki krem. ? Ryż ugotować osobno w dużej ilości posolonej wody. Odcedzić. ? Do talerza wsypać 2-3 łyżki ryżu i zalać gorącą zupą
To co kochamDawno nie było ciasta z kremem , zatem oto takie ciasto proste i pyszne, prawie jak tort . Tym razem biszkopt jest kawowy , ale delikatnie i krem kajmakowy
Kawa z mlekiemDynia w każdej postaci i do wszystkiego – to moje hasło jesieni. A poniżej przepis na gęsty, aromatyczny krem z pieczonej dyni ze słodko-kwaśnymi, soczystymi
Fitsweet.meKochani,już dzisiaj chcę złożyć Wam życzenia Świąteczne. Dużo cudownych i słonecznych dni. Pozytywnych myśli, radości z małych, zwykłych rzeczy i zielonej nadziei. I żeby ta
dolcevitainmykitchenmógłbym je jeść bez przerwy i do wszystkiego 😂 Jeśli lubisz dania w tym klimacie, to sprawdź również: Curry z cukinią i ciecierzycą Indyjska zupa kalafiorowa Dahl z czerwonej soczewicy Ryż w sosie chilli Krem cebulowy po azjatycku
Blendmanpistacjami. Krem Ubijamy śmietanę z cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy ricottę. Dodajemy esencję waniliową. Mieszamy śmietanę z serem. Artykuł Cannoli – włoskie rurki z kremem z ricotty pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutwardawy, nie skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Pęczak idealnie nadaje się do robienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany
Niedzielny kucharzpozostawiamy do ostygnięcia Krem Mascarpone ubić z cukrem na wysokich obrotach, dolewając po trochu śmietankę. Nadziać za pomocą szprycy rurki Artykuł Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutwardawy, nie skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Pęczak idealnie nadaje się do robienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany
Niedzielny kucharzłyżki zwykłego mleka, jeśli uważamy, że jest za rzadka, dodajemy mleko w proszku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-orzeszki-z-kremem-kokosowym/ MieszamWGarnku Artykuł Ciastka orzeszki z kremem kokosowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumrożonych owoców leśnych. Nie przesadzałam z cukrem pudrem gdyż nie przepadam za zbyt słodkimi deserami. Jeśli jednak lubicie cukier możecie zwiększyć jego ilość. Lubisz zupy maliny? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Krem grysikowy . The post Deser serowo-owocowy na zimno appeared first on MeCooks
mecooksKrem w porów - wersja 2 bez ziemniaków Składniki: 5 porów (biała, długa część) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pasternak seler - korzeń (niewielki kawałek
nietadietapostaci rozgrzewającego dania niosącego w sobie prawdziwie słoneczną moc. Rzecz jest prosta i tania, ale moc prawdziwa i czysta. Niektórzy twierdzą, że w prawdziwej zupie powinno kłębić się milion różności - mnie odpowiada taki gładki krem. I co mi zrobią? Zawsze można dorzucić grzanek. ;) Składniki: 1/2 kg marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1.2 litra bulionu 1-2 łyżki startego imbiru
zadanie-gotowanieproszku) 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub parę kropli aromatu 2 całe jajka 17,5 dag maślanki lub kefiru łyżeczka octu jabłkowego lub zwykłego KREM: śmietana w proszku Śnieżka 330 ml śmietany 18 % do zup i sosów 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny WYKONANIE: Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik na 170 - 180 stopni C ustawienie góra-dół. Mąkę
Pani na deserUgotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBłyskawiczny, pyszny, intensywny i bardzo, ale to bardzo wiosenny. Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się
Cook&LoveKremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek(...)cukrem w ok. 1,5 litra wody. • Dodać cynamon, pokruszoną fetę i zmiksować na gładki krem. • Ryż ugotować osobno w dużej ilości posolonej wody. Odcedzić. • Do talerza wsypać 2-3 łyżki ryżu i zalać gorącą zupą
To co kochamjesienną niepogodę proponuję rozgrzewający, optymistycznie kolorystyczny krem z pasternaku. Jest lekko słodki dzięki głównemu składnikowi, zaś pikantność zawdzięcza przyprawom. Zdaję sobie sprawę, ze pikantność jest pojęciem względnym i niektórzy prychną widząc jakich niewielkich ilości przypraw do niej dodałam, ale ja bardzo pikantnych przypraw nie lubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru(...)ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana lub jogurt naturalny WYKONANIE: Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie
Kuchenne zapiski Edytysmaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa
Bon appetit mon amieDziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 400 g żółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg
Gaździnka warzyDzięki tej zupie zużyłem resztę gigantycznej, przerośniętej cukinii, którą zostałem obdarowany. Do kremu dodałem ser rokpol z niebieską pleśnią, który w wysokiej temperaturze doskonale się rozpuszcza, a wierzch posypałem świeżo uprażonymi płatkami migdałów. Efekt przeszedł nawet moje oczekiwania. Składniki (na średni garnek): ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła
W SMAKPomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :) Krem pomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney
KUCHARNIAogrodzie,ale i na nie przyszedl czas.Dzis przynioslam kolejne sztuki.Zielone listki juz pokrojone i zapakowane w zamrazarce.A bulwy przerobilam na bardzo smaczna zupe krem i surowke.Jesli kogos zniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Komponując nasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje
Smakowity Blog KulinarnyZupa brokułowo- kalafiorowa to eksplozja wszystkich smaków- do tego brokuły zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych, np. raka piersi, prostaty, płuca czy jelita grubego - skutecznie wspomaga
Smaki Edytymąkę, wymieszać i smażyć aż mąka lekko się zrumieni. Wlać szklankę bulionu, wymieszać, przelać do garnka do reszty bulionu. Mieszając, zagotować. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Zupę zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam
Świat Smakujest dobry na wszystko, po prostu:) Taką zupę jadłam też z camembertem i serem wędzonym. Każda opcja dobra! Pozdrawiam:) rain1drop 2011/11/28 14:27:33 Robiłam ostatnio podobną zupę, tyle, że w postaci kremu z brokułów, z serem bleu. To prawda- idealna na późnojesienne chłody. Pozdrawiam serdecznie
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 750 ml wody 4-5 ogórków gruntowych 1 marchew 1/2 cebuli 4 średnie ziemniaki 1 kostka rosołowa pieprz, sól olej do smażenia koperek groszek ptysiowy
kolorowotorcikowo