Jesień, czas na ciepłe zupy. Potrzebujemy: 1 średnia bulwa selera 1 średnia marchewka 4 suszone grzyby np. podgrzybki, kozaki 3 łyżki śmietany 12% kulki ptysiowe 1 łodyga selera naciowego 1,5 litra wody sól i pieprz Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę również obieramy(...)kroimy w większe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić, jak bogata w smaki i aromatyczna byłą ta śródziemnomorska wersja pomidorówki. Za zupy zgodnie wystawiliśmy restauracyjnej
Smaki Ewyczyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką. Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego. Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe. Mleczko o aromacie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubię niczego wyrzucać. Przez to że są one włókniste zupę trzeba przetrzeć przez sito aby potem już cieszyć się pysznym obiadem. Można zresztą do zupy użyć tych pysznych części szparagów też bo czemu nie. Krem kapuściano - szparagowy z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePewnie bedzie rizotto, moze pierozki, moze jeszcze jedna zupa? ale o tym w swoim czasie. Dzis chcialabym przedstawic Wam przepis na wspanialy, rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem. Wraz ze mna wariacje na temat zupy z dyni przygotowali: Chantel , Dobromiła , Gin , Lejdi , Maggie , Mirabelka , Pela , Sianko o, Siaśka , Bartoldzik(...)Mops w kuchni . Zupa jest dosc ostra, bardzo aromatyczna, aksamitna i do tego chrupiący bekon - po prostu pychota! Polecam! Skladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili, kurkuma, tymianek
Codzienne GotowanieJesienny sezon na dynię uważam oficjalnie za otwarty. Osobiście jestem wielbicielką kremu z dyni, a dodanie do niego suszonych pomidorów nadało zupie nowego wyrazu. Sycąca i rozgrzewająca - idealna na chłodne wieczory :D SKŁADNIKI : 650 g upieczonej dyni hokaido 50 g suszonych pomidorów 150 g marchewki 1/2 cebuli 4 plasterki imbiru 20 ml oliwy z oliwek 750 ml wody
Marcepanowa kuchniadrzew oddechem Czosnek podczas obróbki cieplnej traci swój zabójczy aromat i staje się łagodny . W zupie jest po prostu genialny , pyszny i wręcz obłędny . Rozgrzewająca i dzięki ziemniakom , sycąca zupa jest naprawdę grzechu warta , szczególnie w chłodne jesienne dni .. Mniam Składniki : 4 duże główki czosnku 2 cebule 4-5 ziemniaków 1,5 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki słodkiej(...)małym ogniu pod przykryciem , do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Zdejmujemy z gazu , dodajemy śmietanę , pieprz do smaku i blendujemy na gładki krem . Gotowe , serwujemy na gorąco . Można podać posypaną tartym parmezanem Smacznego ! Artykuł Kremowa zupa czosnkowo – ziemniaczana pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżybulionu. Gotujecie dalej do miękkości, po czym zestawiacie z ognia. Na koniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie(...)minutach, kiedy czosnek ładnie się podsmaży, dodajecie krewetki. Smażycie je kilka minut, aż białko w nich zawarte się zetnie, a ewentualne bakterie – zginą w mękach. Krewetki dodajecie do zupy na talerzu, nie mieszacie ich w garnku, bo rozmiękną. Możecie dodać też kilka listków hipsterskiej pietruszki, czyli kolendry. Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKDodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu do uzyskania żądanej konsystencji, zagotuj. Przed podaniem przybierz plastrami gruszki i rozmarynem, posyp uprażonymi migdałami. Wersja(...)bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100'C/obr. 1 . Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu do uzyskania żądanej konsystencji. Gotuj 2 min/100'C/obr.4. Przed podaniem przybierz plastrami gruszki i rozmarynem, posyp
SzczyptaSmaQMoją ulubioną zupą ostatnio zdecydowanie jest pomidorowa. Wiadomo w niedzielę rosół, w poniedziałek zupa pomidorowa. Ale mój dzisiejszy przepis to nie jest taka właśnie klasyka, tylko gęsty krem z pomidorów i papryki, z grzankami smakuje po prostu w Artykuł Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Spotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz
Pyry na Gazcudownych właściwościach dyni rozpisują się niejedni. O zupach słychać tu i ówdzie. Sezon na zupy trwa, szczególnie na zupy zdrowe. Przyjemnie jest się rozgrzać talerzem pełnym gęstego kremu, szczególnie jeśli ten posiłek ma właściwości lecznicze i poprawiające nastrój. O tych dobrych właściwościach płynących z talerza dowiemy się z wielu dostępnych poradników. Zupa dość łatwa w przygotowaniu .Pyszna
Z Kuchni Do KuchniTrochę dobrej muzyki + Lampka wina + Spokojnie śpiące dziecko = Przyjemny wieczór ;) Krem z pieczonej papryki i pomidorów to ostatnio nasza ulubiona zupa. Robiłam już ją kilka razy i za każdym razem szybko znika z talerzy. M stwierdził, że mógłby takie zupy jeść cały rok. I ja mu przyznam rację. Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 2 pomidory 5 ząbków czosnku
My simple kitchenDobrze, że wczorajsze popołudnie wykorzystałyśmy z Ptysią na długaśny, niesamowicie przyjemny spacer. Słoneczko świeciło, ptaszki ćwierkały, trawa jakby zieleńsza się nagle zrobiła. Natchniona wiosennym stanem świata, przygotowałam szybką, zieloną zupę z groszku. Przepis znalazłam na blogu Secret way to the kitchen już jakiś czas temu. Ujął mnie jej seledynowy, żywy kolor. Iście wiosenny, przywołujący na twarz szeroki uśmiech. Dodatek mięty(...)zalać bulionem, dodać dymkę i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodać groszek i listki mięty, gotować jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu. Smacznego! Przepis przygotowywałam z myślą o akcji Pinkcake
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczęłam swoją przygodę z dynią. To kolejne danie które smakuje naprawdę dobrze i chyba jeśli mówimy o dyni przychodzi na myśl jako pierwsze. W końcu też polubiłam kremy bo kiedyś nie bardzo za nimi przepadałam. Nie ta konsystencja - jednak gusta i smaki się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki(...)skrzydełka wyjmujemy , nie będą nam potrzebne a bulionu powinno być tyle aby był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe! ;-) podajemy z groszkiem ptysiowym
Radość kipiąca uśmiechem.