Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula(...)ciepłym bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego
Kolizje SmakówDziś przedstawiam zupę krem z porów. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Domowe Smaki" Jakuba Kuronia i jest lekko zmodyfikowany. Zupa mimo że niepozorna jest bardzo sycąca i raczej polecam ją jako główne danie. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu. Składniki: 3 pory - białe
Lubczyk i Waniliazewnątrz, nie chcę zbyt długo stać w kuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę. Zupa krem z roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia(...)minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można polać śmietaną
Przysmaki Karolkisię warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem Można podawać w takiej postaci lub zaprawić śmietaną Ps Polecam zrobić bądź kupić grzanki do zupy. Możemy również podawać z groszkiem ptysiowym
Klaudynkowa kuchniadodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy kremy. Kromki chleba kroimy w większą kostkę, opiekamy na złoty kolor i nacieramy ząbkiem czosnku. Gotową zupę przelewamy do talerza, posypujemy grzankami i żółtym serem. Zupę można zapiec w piekarniku
Oryginalny smakMiałam się po pierwszym zachwycie szparagami zajadać nimi cały sezon, a jadłam zaledwie 3-4 razy. Sezon się kończy, więc kupiłam z myślą, że zrobię znów
Zdrowa Kuchnia SowyUwielbiam zupy kremy. Są pyszne, świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni i można je zrobić z różnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały(...)marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek
Simply Foodmożemy zająć się w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż bez tofu również dobrze smakuje). Całość zajmuje naprawdę mało
Bananowe Polejajkiem sous vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało(...)smaczna jednak dla mnie delikatnie przesolona - zganiam to jednak na moje przyzwyczajenie a nie błąd kucharzy. Suflet był naprawdę bardzo delikatny i smaczny - przy tym genialnie wyglądał w czarnej zupie. Ogólnie danie było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską
sierotka maRysia w kuchniKremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKREM Z DYNI I MARCHEWKI wspaniale rozgrzewa, dodaje energii i... Artykuł Krem z dyni i marchewki pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEskładniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub
Luźna Kuchniapierwszy ogień idzie oczywiście… Pierwsze danie, czyli zupa… Zupa orzechowa z konkretną wkładką, którą naprawdę można się najeść. Zupa orzechowa Dlaczego ta zupa jest taka fenomenalna? Dzięki idealnemu połączeniu smaków! Ostra pasta curry, słodki ananas oraz słodkie ziemniaki i kwaśna limonka… To perfekcyjne połączenie pozwoliło stworzyć prawdziwy HICIOR! Zupa orzechowa jest bardzo sycąca. Znajdziesz w niej gładkie(...)łyżką trafiającą do ust. Lubisz bataty? Zobacz koniecznie: Kotlety z batata Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym Gulasz z batatów Curry z batatami i szpinakiem Kopytka z batatów Zupa krem z batatów Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, bo w końcu zupa orzechowa sama się nie zrobi. Zupa orzechowa – KĄCIK PORAD Tym razem
BlendmanBardzo lubię takie szybkie, proste zupy krem. Nie wymagają dużo czasu, a są pyszne i pożywne . Składniki: -100 g marchwi (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src(...)obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować na krem. Przelać do garnka i jeżeli krem jest zbyt gęsty uzupełnić do pożądanej gęstości przegotowaną wodą. Jednak pamiętać, aby nie rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę. Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół
Kulinarne przemysleniaRewelacyjna i super prosta zupa krem z dodatkiem aromatycznego parmezanu. Świetna alternatywa dla zwykłej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad. ... bo zupa pomidorowa nigdy mi się nie znudzi :-) Składniki na ok 5-6 porcji: 2 puszki pomidorów (bez skórki) 1 kostka drobiowa 1 duża marchew 1 mały seler 1 mały korzeń pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 małe
Alutka-Gotuje