ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa. Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiem Składniki: (na 8 porcji) 2 kg marchwi 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)Czosnek i cebulę obrać, włożyć do garnka z marchewkami. Zalać połową bulionu, zmiksować całość na gładki krem. Wlać resztę bulionu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem podgrzać. Smacznego! A dzisiaj czeka mnie bardzo długi i męczący dzień. Jakże żałuję, że zupa została już zjedzona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobi ć praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :) Składniki: - różyczki z jednego kalafiora - 1 litr bulionu warzywnego - 1 duża cebula - 1 por (biała częś ć) - 100 g serka topionego - 100 g masła - szczypta imbiru - posiekany koperek - sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę(...)minut, aż do miękkości kalafiora. Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzi ć (blendowanie na gorąco może uszkodzi ć urządzenie). Gdy będzie już jednolita, stawiamy ją z powrotem na gazie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony pokrojony w kosteczkę i czekamy, aż się rozpuści. Gotowy krem posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaLubicie zupy kremy? Bo my tak. Są szybkie do wykonania, bardzo smaczne i można je zrobić z tak wielu różnych warzyw, zwłaszcza teraz gdy są one dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki w każdym przydomowym ogródku lub osiedlowym warzywniaku. Zupę z pora robiłam pierwszy raz, ale bardzo nam zasmakowała, nie jest ostra, ale ma dość intensywny smak, co zdecydowanie nam podpasowało(...)Jest także dość rzadka, więc jeśli ktoś lubi gęstsze zupy powinien dodać więcej warzyw lub zmniejszyć ilość bulionu, albo jeść tak jak my zagryzając świeżą bułeczką :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " kruche babeczki ") 1,5 litra bulionu warzywnego 2 duże pory (tylko ich biała część) 2 spore marchewki 2 bardzo duże ziemniaki 1 ząbek czosnku śmietana 18% Marchewki
Simply FoodZupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której zapach wiele osób odstrasza, a to dzięki zawartości dużej ilości olejków
To co kochamDostarczą odpowiednich składników odżywczych, które dadzą energię do dalszej pracy. Takie zupy to także bardzo często bardzo dobre źródło błonnika, który jest konieczny do sprawnego działania układu pokarmowego. Zupy kremy możesz przygotować w większej ilości. Poporcjować i zamrozić, a potem wystarczy już tylko wieczorem wyjąć z zamrażarki, żeby rano była gotowa do zabrania. Spróbuj moich ulubionych kremowych
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której
To co kochamjeszcze pozytywnie wpływa na stan naszego organizmu. Zupę kalafiorową można podawać na dwa różne sposoby m. in.: na bulionie mięsnym lub warzywnym. Ponadto jest delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach Polski zupę kalafiorową podaje się z makaronem lub ryżem. Jest też dobrym rozwiązaniem jako zupa krem, ponieważ wystarczy wszystkie składniki zblendować
ProstePesto.plsusły a w każdy inny, czy to świąteczny czy weekendowy - wstają skoro świt. Maj przywitał mnie piękną pogodą i piękną paletą szparagów w warzywniaku. Postanowiłam zatem przygotować najprostszą zupę krem z tego warzywa. Podałam ją z główkami szaragów (które po ugotowaniu odstawiłam na bok), kawałkami wędzonego kurczaka i koperkiem. Z kurczakiem nie należy przesadzić aby nie zdominował smaku zupy
My simple kitchenpodpiekłam w piekarniku do miękkości. Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie
Mieszam w GarnkuKontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam
karmelowyzupa będzie fajną propozycją nawet na zbliżające się Święta. Zazwyczaj przygotowuje się tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest oczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza zupa krem ze świeżych grzybów jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów(...)szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka masła 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz śmietana do zupy (opcjonalnie) Świeżo zebrane leśne grzyby (zdjęcie z jesiennego grzybobrania) obrałam i oczyściłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam grzyby i dusiłam na małym ogniu
potrawyregionalnezrywałam je z krzaków lekko zielone. Dlatego postanowiłam zrobić przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów . Taką zupę możemy zrobić również z kupnych pomidorów o każdej porze roku bądź z pomidorów z puszki. Zupa pomidorowa z pomidorów jest przepyszna w każdej formie i o każdej porze roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa pomidorowa z pomidorów – Składniki 1 litr dowolnego bulionu warzywnego(...)dodać sól i pieprz. Ja lubię pomidorową na ostro, więc dodałam więcej pieprzu. Zupa pomidorowa z pomidorów przepysznie smakuje podana sama z odrobiną świeżych ziół, ale ja najbardziej lubię ją z dodatkiem cienkiego makaronu bądź ryżu długoziarnistego. Zupa ma sporo kawałków pomidorów, jeśli wolisz zupy krem spokojnie możesz ją na końcu zmiksować i dodać kleks kwaśnej śmietany do smaku. Smacznego
To Musisz WiedziećPrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie
Słodko-Słony Świat IlonyJakiś czas temu byłam w Hiszpanii i na jedną z kolacji podano nam zupę krem z dyni. Była naprawdę przepyszna, niesamowicie dobrze doprawiona i w ogóle super. Spróbowałam swoich sił w kuchni i z efektu końcowego jestem zadowolona. Zazwyczaj nie jadamy dyni, ale dla tej zupy w sezonie można zrobić wyjątek. Do tej zupy podałam grzanki przygotowane z chleba
Kuchnia domowa Ani