Krem z pieczarek i pierożki z ciasta francuskiego 258A na blogu znowu zupa. Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku
Przysmaki Karolki
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 161Kremowa zupa o ciekawym kolorze i jeszcze ciekawszym smaku :) Krem z purpurowej marchwi Składniki na naprawdę dużą porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka(...)włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed
Kuchenne zapiski Edyty
Owocowe babeczki bez pieczenia (wegańskie, bez cukru, bezglutenowe) + Blender N’OVEEN 204nasion, orzechów, czy też kawy, więc zastosowanie jest bardzo szerokie. Osobiście blendera używam też do innych czynności, nie tylko do koktajli – świetnie sprawdza się jako pomocnik przy sosach, zupach krem, cieście naleśnikowym i wielu innych potrawach! Nowoczesny i prosty w obsłudze Blender ma bardzo nowoczesny wygląd, pasujący do każdej kuchni. Uroku dodaje mu wyraźne pokrętło na przednim panelu, którym(...)także udoskonalone ostrza z ząbkami, które radzą sobie nawet z lodem, a do koktajli i innych dań możemy użyć mrożonych produktów. Co za tym idzie – miękkie owoce i warzywa blenduje zaledwie w kilka sekund! Poręczne butelki W zestawie otrzymamy dwie butelki (o pojemności 600 ml każda) wykonane z tritanu (tworzywo wykonane w technologii BPA FREE) oraz etui. Kształt butelek
Via Gusto
Kotlety z białej fasoli panierowane w płatkach owsianych 233smacznych potraw. Można nią również zastąpić mięso. Kiedyś wydawało mi się to abstrakcyjne, bo nie wyobrażałam sobie, jak można mięso zastępować czymś roślinnym. Teraz sama wymyślam na to sposoby. Warzywa strączkowe są dobrym substytutem mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Używając odpowiednich przypraw można nadać im dowolnego smaku. Nie zamierzam jednak nikogo na siłę przekonywać do zmiany(...)rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się lekko rumiane. Podawać z ulubionymi surówkami i ewentualnie z sosami - na ciepło lub na zimno. Jeśli lubicie fasolę, to spróbujcie też zupę krem z białej fasoli
Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z dyni z ciecierzycą 205robiłam żadnej zupy i miałam ochotę na jakiś gęsty, zawiesisty i sycący krem. W domu uchowała się jeszcze jedna dynia piżmowa, które na szczęście są u mnie dostępne przez cały rok, postanowiłam więc przygotować zupę z jej wykorzystaniem. Choć na blogu jest już kilka zup dyniowych, tym razem postanowiłam dodać do niej ciecierzycę. Pomysł na tę potrawę pochodzi z książki(...)modyfikacjami. Jestem fanką Jamiego, podoba mi się to jak przygotowuje jedzenie i jak porusza się w kuchni. Postanowiłam wypróbować kolejny z jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka
Codzienne Gotowanie
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 247kuchni, ale przekonując się do niej teraz, poprzez poznawanie smakowych i zdrowotnych walorów mogę stwierdzić tak: jak dobrze że jesteś, moja kulinarna inspiracjo! . Z dyni robi się kotleciki, zupy, kremy, a na słodko rozmaite babeczki, ciasteczka i serniczki. Jej wszechstronność to ogromny plus, ale i małe utrapienie dla osoby wiecznie niezdecydowanej (jak ja), która nigdy(...)smakowych i ogólnego zdrowia całego organizmu. Użyta w dzisiejszym przepisie dynia stanowi jedno z głównych źródeł karotenoidów w naszej codziennej diecie. Oczywiście znajdziemy je również w innych warzywach i owocach zabarwionych na żółto czy pomarańczowo, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych jak np. mój ulubiony szpinak. Należy przy okazji wspomnieć, że należą one do naturalnych przeciwutleniaczy i prekursorów
Kuchnia Ellie
Zupa krem z dyni i papryki. 213Zupa krem z pieczonej dyni i papryki to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna pozycja kulinarna. Przez dodatek mleczka kokosowego oraz charakterystycznych przypraw nabiera orientalnego charakteru, co mnie akurat bardzo pasuje. Stopień ostrości dostosowałam do możliwości reszty rodzinki. Gdybym gotowała tylko dla siebie, w zupie wylądowałaby przynajmniej jedna papryczka chili :) Tak czy inaczej danie będzie jak znalazł na chłodne, jesienne(...)kostkę, wrzucić do garnka. Smażyć przez kilka minut. Kolejno dodać upieczoną paprykę i dynię, znowu smażyć przez chwilę. Do garnka wlać wodę w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Dodać mleczko kokosowe, doprawić solą do smaku i zmiksować dokładnie blenderem
zadanie-gotowanie
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 201Po raz pierwszy natknęłam się na skorzonerę,bo w handlu to ciągle jeszcze bardzo osobliwe warzywo.Nie zastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowa zupa dyniowa 224Kremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga
Gospodyni Miejska
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 243Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła
W kuchni Karmel-itki
Krem z buraków 219Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomi
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni 218Witamy! Pewnie myślicie - czemu pijana?! Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco.
Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 255najprostszy przepis na krem z dyni, który zawsze wychodzi. Zupa bazuje na indyjskich smakach, czyli podstawie z czosnku i imbiru plus mieszance przypraw garam masala. Znajdziemy w niej między innymi nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli(...)Polecam Wam kupić mieszankę przypraw lub zrobić samodzielnie i wypróbować przepis na zupę. Uwielbiam go, bo jest ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia podaję składniki.Składniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej w grubą kostkę (tyle, żeby zmieściło się do 3 litrowego garnka
W kuchni wieczorem
Wzmacniająca zupa czosnkowa 201Grypa w moim otoczeniu rozszalała się na dobre. Pokrzyżowała rodzinne spotkania świąteczne, a wielu znajomym nie pozwoliła w pełni cieszyć się pierwszymi
Patchwork
Zupa krem z selera naciowego z koperkiem (wegańska) 241zdrowia! Tego Wam życzę! :) W okresie jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler naciowy zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy(...)piórka i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Wrzucamy je do gorącego bulionu wraz z resztą warzyw i gotujemy 20 minut. Po tym czasie, za pomocą blendera miksujemy na gładki krem, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy i mieszamy łyżką. Dekorujemy natką pietruszki, koperkiem i plastrami selera naciowego. Smacznego
Be Fit Be Strong