zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:130/167)

Fasolowa z chipsikami kiełbasianymi 178

W moim domu na zupę fasolową mówi się grochowa, a na grochową...też grochowa. Jakoś tak jest na tych wiejskich wschodnich terenach, że fasoli od grochu

sierotka maRysia w kuchni
Krem z cukinii z natką pietruszki 97

Delikatny w smaku krem z cukinii i natką pietruszki. 2 składniki i kilka przypraw i mamy pyszny krem na obiad. Można go podać z prażonymi pestkami

CookYourself
Zupa z soczewicą i papryką 281

reguły gotuję zupy wieczorem jeśli wiem, że rano nie będę miała czasu. Tak bardzo popularne w ostatnich latach zupy krem u mnie nie znajdują entuzjastów. Przez ostatni rok eksperymentuję ze smakami i niektóre zupy smakują bardziej, inne mniej. Ta oto zupa właściwie powstała spontanicznie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna, gęsta, lekko pikantna. Jest też sycąca(...)aromatyczna, a składniki nie wyszukane i łatwo dostępne. Zatem zapraszam do gotowania   Na około 4-5 porcji potrzeba: kość na zupę lub bulion 100 g marchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna pieprzu czarnego i zielonego

Niebieski kubek z kawa
Fit zupa krem z 3 warzyw 120

dzięki czemu ułatwia proces odchudzania. polecany jest także ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych.  ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny(...)oleju sezamowego łyżka śmeitany lub jogurtu Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-45 min. Czas zależy od tego, jak grubo były pokrojone warzywa. Kiedy seler będzie miękki, blendujemy.  Można posypać czymś zielonym, dodać grzanki lub chipsy z wędliny. Krem dobrze komponuje się także ze słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym - robimy

Kuchnia od dwojga
Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek 184

święta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion.  Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych(...)garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukier i krótko przesmażyć.  Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marchewkowe smoothie – zastrzyk witaminowy dla zdrowej skóry 206

wchłanianie i dobroczynne działanie przez dodanie do niej tłuszczu – w wypadku smoothie wystarczy mleko o jego średniej zawartości (przynajmniej 1,5%). Jeśli używacie mleka odtłuszczonego, koniecznie dodajcie do miksowanych warzyw i owoców łyżkę zdrowego oleju – np. lnianego.   Mleko którego ostatnio używam do naszych smoothies pochodzi z Biedronki, jest dodatkowo witaminizowane. W 100ml ma 74kcal, z czego 1,3g tłuszczu(...)brak. *Używam blendera Philips, aktualnie jest to model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez 3 lata

Karo in the Kitchen
Krem pomidorowy z cukinią 167

Składniki: ·          8 pomidorów ·          2 średnie cukinie ·     

Pobite gary Barbary
Krem fasolowo-cebulowy 120

Składniki: 50 dag fasoli, 2 kostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny

Pobite gary Barbary
KREM Z DYNI 144

KREM Z DYNISkładniki:- 1kg dyni- 3 marchewki- 1 pietruszka- 1/4 selera- 3 duże ziemniaki- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- 20g korzenia imbiru- 2 kostki rosołowe

Mentor Smaku
Placki z cukinii sprawdzony przepis 173

można zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym.   Składniki na 14-15 placków 1 cukinia (ok. 800g) 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej Sól Pieprz Olej(...)układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub po prosu solo Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów Leczo z cukinią Zupa krem z cukinii Sos czosnkowy Artykuł Placki z cukinii sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zupa krem marchewkowy z pomarańczą 192

Zupa krem marchewkowy z pomarańczą...Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze.Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.Pycha! Składniki:1 kg marchwi;2 średnie pietruszki;Biała część pora;Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;Skórka starta z 1 pomarańczy;Płaska łyżeczka chili;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich 3 wycisnąć sok.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać 5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i często mieszając, podsmażać wszystko krótką chwilę.Lekko podsmażone warzywa zalać około 1 litrem zimnej wody (wody ma być tyle, aby przykryła wszystkie warzywa), dodać

Gospodyni Miejska
Zupa serowo-czosnkowa 116

Pyszna kremowa zupa z dodatkiem sera i czosnku. Ilość czosnku można sobie dostosować pod swój smak więc jeśli ktoś woli mocno czosnkowe smaki wystarczy dodać więcej czosnku. Sery można dodać dowolne tylko żeby dobrze się topiły, ja wybrałam te ostrzejsze w smaku-cheddar i parmezan. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 700 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 1 duża(...)dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać także tymianek. Gotować aż warzywa będa miękkie. W miedzyczasie sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy warzywa będą już miękkie dodać starte sery. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować aby sery się rozpuściły. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą. Podawać z grzankami

Monia miesza i gotuje
Pomidorowo – dyniowy krem z dodatkiem mango 115

kolację. Jeśli macie dzieci wychłodzone, dzieci niejadki,a troszczycie się o ich zdrowie, to ta zupa krem jest właśnie dla nich. Jeśli chorujecie na WZJG to ta zupa krem jest właśnie dla Was. Zresztą nie tylko ta! Składniki 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych,bez skóry, dobrej jakości.Ja wybieram puszki Made in Italy, bo wiem(...)dodatkiem curry przez około 3 minuty. Dodaj pozostałe przyprawy oraz starty imbir. Po chwili wrzuć pomidory oraz dynię i zalej wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekraczał poziomu warzyw. Gotuj 10 minut. Po tym czasie wyłącz gaz , odstaw i zblenduj na gładki krem.spróbuj i dopraw według uznania. Ja przemycam dodatkowo dla każdego z osobna po łyżeczce oleju z ostropestu

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowa zupa fasolowa z pikantnymi pieczarkami 150

sycą, co jest bardzo ważne przy takiej pogodzie. Dzisiaj zapraszam na zupę krem z fasoli. Bez mięsa, na maśle i słodkiej śmietanie. Smakuje delikatnie i idealnie komponuje się z pikantnym dodatkiem, jakim są pieczarki usmażone na maśle z dodatkiem papryczki chili. Naprawdę jest to idealna zupa na zimę. Składniki (3-4 porcje): 200 g suchej białej fasoli 2 duże pietruszki(...)zeszklić mieszając. Dodać pietruszkę i seler, lekko przesmażyć na średnim ogniu. Dodać ugotowaną fasolę (wraz z wodą, w której  się gotowała), posolić do smaku i ugotować do miękkości warzyw. (W razie potrzeby dolać wody. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw i fasoli.) Po ugotowaniu zmiksować. Dodać masło, śmietankę, przyprawić solą.  Pieczarki oczyścić, pokroić niezbyt drobno. Z papryczki

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania