zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:122/167)

Tajska zupa krem z dyni piżmowej 184

gładki krem. Ponownie postawić zupę na średnim ogniu i podgrzać, od czasu do czasu mieszając. Do ciepłej zupy wlać mleczko kokosowe, sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Zupę podawać ciepłą, oprószoną kolendrą i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy. W zależności, od wielkości(...)dyni, zupa może się gotować od 20 do 40 minut. Im większa kostka, tym zupa będzie się gotowała dłużej. Do przygotowania zupy potrzeba nieco ponad połowę dużej dyni piżmowej (o wadze około 1,5 kg), i 1,5 cm kawałek świeżego imbiru. Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce i ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw. Zupa, dzięki

Gospodyni Miejska
Zupa-krem z dyni 138

Smaczna,aromatyczna i lekko rozgrzewająca kremowa zupa z dyni. Idealna na jesienny obiad,a co najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko.  500 g dyni (po obraniu) 200 g ziemniaków (po obraniu) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki(...)cebulę z czosnkiem,lekko przysmażyć. Dodać dynię i ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem bulionówki,na każdą porcję nałożyć kleks jogurtu naturalnego,posypać pestkami dyni i groszkiem ptysiowym.   Smacznego

Kolorowa kuchnia Elki
Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem 153

jakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat.  Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.Składniki:4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)4 średnie(...)śmietana.Mięso (porcję rosołową) opłukać i ugotować w około 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Dodać do niego warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości.Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku.Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z czarnej rzepy i fasoli z mlekiem kokosowym 178

warzywami nie zastąpi namacalnego poznawania warzyw. Fasolę namoczoną minimum 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zabieramy się za obieranie warzyw. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, prosimy dziecko by podało nam np. seler. Cebulę szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu i zabieramy się za krojenie warzyw w kosteczkę. Dziecku(...)poznawała już różne zapachy, struktury itd Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawę i majeranek,  zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Gotujemy do miękkości co jakiś czas doglądając. Ugotowaną fasolę przecedzamy. Miękkie warzywa trochę przestudzamy i wspólnie blendujemy. Dajemy dziecku wlać mleko kokosowe, dodajemy fasolę i ponownie blendujemy. Krem jest bardzo gęsty, jeśli wolicie rzadszy, należy

Szkrab Je Sam
Sloneczna zupa w pochmurny dzien 161

Pada snieg. Tej zimy nikogo to juz nie dziwi, bo pada co jakis czas.Rano szukamy swego samochodu pod pierzynka z bialego puchu. Brodzimy w sniegu w

Przysmaki Karolki
Krem dyniowy z mleczkiem koksowym - lekki, zdrowy i wege :) 128

dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody 2-3 średnie marchewki 1 średnia cebula(...)olej arganowy Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) Przygotowanie: Zagotuj 1 litr wody. Obierz, oczyść i pokrój drobno marchewkę, cebulę, pietruszkę, pasternak i ziemniaki. Przełóż do wrzątku, dodaj natki z warzyw i ponownie doprowadź do wrzenia. W tym czasie oczyść dynię z wnętrza. Nie obieraj jej ze skórki! Po ugotowaniu jest mięciutka, więc nie trzeba dodatkowo się z tym trudzić

Zdrowie na języku :P
Kremowa zupa porowa 188

Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą  do zrobienia zupę  z porami i

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 166

Doskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna

Smakowity Blog Kulinarny
Krem dyniowy z batatem i pomarańczą 148

Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, dlatego dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słonecznej zupy 😋 Krem dyniowy wraz z dodatkiem pieczonego batata i świeżego soku pomarańczowego jest bardzo smaczny i sycący. Świetnie smakuje podany wraz z pestkami dyni. Składniki na 4 porcje: 2,5 szklanki wody 0,5 kg upieczonej dyni (np. hokkaido) sok z 1 pomarańczy 1 batat(...)naczynia żaroodpornego. Batata umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanego batata przełożyć do dyni i całość piec po przykryciem około 60 minut w 180ºC. Upieczone warzywa będą bardzo miękkie. W międzyczasie wycisnąć sok z pomarańczy. Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i dodać imbir. Chwilę smażyć. Następnie do tego samego garnka przełożyć upieczone

Ugotować
Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 145

koncept duetu Andrzeja Andrzejczaka i Tomasza Tomaszka, który serwuje nam zdrową kuchnię bazującą na ciepłych daniach z kasz z dodatkiem super foods, czyli kiełków, pędów i jadalnych kwiatów, świeżych warzyw i ziół. Dania podawane są w koszykach - nomen omen - czyli ekologicznych jednorazowych miskach. Produkty z których są przygotowywane dania pochodzą od lokalnych dostawców. W menu znajdziemy: koszyk  z sandaczem(...)masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi najeść do syta. Próbowałam u Siewców koszyki z indykiem, kurczakiem, z kalafiorem ( z poprzedniego menu) i z ostatnią

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA KREM Z BATATÓW 268

Za niecałe dwa miesiące, na początku lipca, wybieramy się na ślub brata mojego męża. Teraz każdy ma zakupione kreacje i boi się, żeby nie przytyć . Również

kuchniabellissima.wordpress.com
Dynia - właściwości, zastosowanie 162

Dynia - właściwości, zastosowanie Sezon na dynię rozpoczęty!  Dlaczego warto nie zapominać o dyni w naszej codziennej kuchni? O tym poniżej. :) Dynia jest cennym warzywem pod względem dużej ilości witamin i minerałów. Oprócz zawartych w dyni witamin z grupy B, zawiera również witaminę A, E i K. Beta karoten zawarty w dyni jest silnym przeciwutleniaczem, a co za tym idzie(...)jakimś czasie zrobić z niej coś pysznego. Zastosowań dyni w kuchni jest bardzo wiele, o czym będę uświadamiała Was w najbliższym czasie. Zaglądajcie po przepis na przepyszną zupę krem z dyni z kurkumą - przepis znajdziesz -> tutaj . Uwielbiam porcjować część dyni (i nie tylko) na małe kawałki (tak jak widać na zdjęciu), dzięki czemu mogę po jakimś czasie przyrządzić

MintTaste
Zupa krem z pieczonych pieczarek 298

przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak. 500g pieczarek 2 cebule 3 marchewki 3 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/4 dużego selera 3 łyżki masła 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa do podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki(...)około 30 minut. 2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy upieczone pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem, przyprawy i śmietankę. Studzimy, miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem, posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zupa z pieczonej papryki 129

pieczonej papryki na pewno Was rozgrzeje Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Ciekawi mnie, który smak zupy jest Waszym ulubionym? Zupę podajcie z grzankami: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek Przepis na zupę z pieczonej papryki Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina(...)kawałki o szerokości około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy oliwą z oliwek. 2 Na blaszkę wykładamy także nieobrane ząbki czosnku oraz całe szalotki. 3 Pieczemy wszystkie warzywa około 40 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni. Kiedy papryka zacznie się zrumieniać, wyciągamy ją z piekarnika. 4 Paprykę przekładamy do garnka, a cebulę i czosnek obieramy z łupinek i dodajemy

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania