zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:83/230)

Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 784

potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło i na zimno, jak kto woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto. Czas pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wytrawne bułeczki drożdżowe 218

wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru sól 1 cebula 50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek) 100 g kiszonej kapusty 1 jajko siemię lniane lub sezam Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier

Ciastkozercy
Najprostszy gulasz wieprzowy 238

cebulę, również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku  zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z  grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita

Kulinarne przygody Gatity
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 156

również zajęła się hodowlą (na martwych kłodach drzewnych).  "Zawierają wiele składników mineralnych i witamin (m.in. żelazo, potas, wapń, cynk, witaminy grupy B, kwas foliowy, prowitaminę D). Spożywanie tych grzybów hamuje rozwój nowotworów i obniża poziom cholesterolu (dzięki zawartości polisacharydów, lentinan oraz eritadenin). Ze względu na swoje właściwości na Dalekim Wschodzie znany jest jako "Eliksir Życia"." (Opis ze strony: Skworcu

Wypisz Wymaluj
Listopadowy las wcale nie jest pusty i smutny ! 189

pozornie nic się nie dzieje - zupełnie inaczej niż w majowych łęgach . Teraz liście szeleszczą pod nogami, jest cicho i mgliście. Jednak ktoś kto umie patrzeć znajdzie całkiem sporo gatunków grzybów. Nie wszystkie oczywiście nadają się do jedzenia, ale przy odrobinie szczęścia do gara też coś się znajdzie. Mimo niepogody postanowiłam odwiedzić znajomy las . Uwaga - dużo zdjęć ! połowa listopada a jednak

Smaczna Pyza
Kotlet. Bez mięsa. Kotlety z kapusty w sosie koperkowym 25836

dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad ! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
PODGRZYBKI W ŚMIETANIE 166

patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć chwilę, delikatnie mieszając. Trzeba pilnować aby się nie przypaliły. Do grzybów dodać sporo natki pietruszki oraz śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około 20 minut podlewając niewielką ilością wody

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 208

lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej? Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami.  Mój jest

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 215

papryka 2 cebule suszone grzyby 150g pieczarek olej Zalewa: 3 łyżki magi, 3 łyżek octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego , 7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów), 2 łyżeczki cukru 1 łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami  i odstawić na 3 godziny

Walijskie Pichcenie
Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 193

Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu krajanka Czaniecki, 50 g grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia.   Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy

Moniki Smakołyki
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 162

Wzruszyła mnie Kinga informując naród, że oto będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety. Cudowna zupa grzybowa została przerobiona na modny wszędzie krem. Ja się pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się

ladykitchen
Makaron. Grzyby. Jesień. Pappardelle z dynią i smażonymi rydzami 212

już chyba ostatnie rydze w tym sezonie. Nie bardzo mam do nich dostęp w "swoich" lasach a kupować grzybów nie będę. Nie bo nie - albo sama zbiorę albo nie jem. Ale czasami dobrze ludzie zbiorą i można zahandlować wymieniając się na jakiś dżem czy ogórki z własnej spiżarni. To co innego, prawda ? Koniecznie zobacz przepis na Makaron

Smaczna Pyza
Ananasowe żeberka na pikantnie 215

Przyzwyczailiśmy się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Pierogi z leśnymi grzybami 214

wodę, zagniatając ciasto.  Ciasto musi być elastyczne.  Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty.  Wybierać pierogi łyżką cedzakową.  Podawać polane tłuszczem

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania