zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:79/230)

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 187

zajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :) A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :) Składniki (na ok. 50 sztuk): Na farsz: 800 g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) 2 małe lub 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe bułka tarta łyżka oleju sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki gorąca woda

Zakręcony Widelec
Kapusta z grzybami wigilijna 7283

Narodzenie   Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki: Kapusta kiszona – 1,2kg Suszone grzyby – 80g Cebula – 3 duże sztuki Olej do smażenia Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty Liście laurowe – 2 sztuki Pieprz – do smaku Sól – do smaku   Kapusta z grzybami wigilijna – Wykonanie: Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić

Kulinarne Przeboje
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 159

ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów. Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy

Ostra na Słodko
Uszka z kapustą i grzybami 160

składniki: ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki margaryny lub masła szczypta soli 1 małe jajko farsz 100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków) 100 g ugotowanej kiszonej kapusty 1 spora cebula sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane

Monia miesza i gotuje
gołąbki z kaszą gryczaną 143

ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.  Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne.  Podawać

Stare Gary
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 225

łyżka masła 2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki 100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez

Stare Gary
Tarta z szynką i cebulą 195

śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar  - starty  sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego  pomidor opcjonalnie można też dołożyć trochę grzybów przygotowanie przygotować ciasto i spód tarty wg np  tego  przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 191

gotowe. Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam! składniki 1200g chudej wołowiny 100 g wędzonego boczku lub bekonu 10 szalotek 10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnych garstka suszonych grzybów 1 marchewka ok 3 łyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe Garść posiekanej natki pietruszki

Stare Gary
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 176

kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego selera 1 ugotowany por (biała część) 1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól pieprz majeranek 1/2 szklanki suszonej żurawiny Mięso i warzywa oraz suszone grzyby, z dodatkiem liści laurowych

Mango Papaja
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 420

Bardzo lubię paszteciki w takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata , w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już

Szefowa kuchni
Suszone pomarańcze na choinkę i nie tylko 8387

tani sposób na suszone pomarańcze: powiesić na choince świeże plasterki pomarańczy lub cytryny i czekać aż same wyschną. Susznie pomarańczy w suszarce spożywczej (taką, jaką używa się do suszenia grzybów): pokrojone pomarańcze ułożyć na tackach suszarki i suszyć odpowiednio długo. Wg takich samych sposobów można przygotować inne suszone cytrusy , np.: suszone cytryny, suszone limonki, suszone limetki, suszone mandarynki suszone grejpfrut

Kulinarne Przeboje
Wigilijne uszka z grzybami 339

trzymają swoją świeżość. Mrożone uszka/pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Składniki: ciasto 450 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3 łyżki oleju farsz 450 g suszonych grzybów leśnych 2 cebule 50 g masła lub margaryny ( nie może być olej!) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy

Niezły Młynek
WIGILIJNE GRZYBY NA ZIMNO 136

próbowaliście takiego dania. U mnie na Wigilii jest ono tradycyjnie. Najpiękniejsze prawdziwki suszy się właśnie do przyrządzenia tej potrawy. Jakże dziecinnie prostej a jak pysznej Składniki: 20 dag suszonych grzybów( najsmaczniejsze prawdziwki białe brzuszki) 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw 2 łyżeczki soli 2 litry wody Wykonanie: Grzyby namoczamy na całą

Z Majeczką w kuchni
Gulasz wieprzowy z opieńkami 161

Uwielbiam połączenie mięsa z grzybami. W tym roku grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Biała na kapuście z grzybami i boczkiem 128

taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego. 11 białych kiełbas 1,3 kg kapusty kiszonej 2 cebule 3 ząbki czosnku 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czubryca ostra czerwona do smaku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego rosół ( tyle aby zakrył kapustę ) ostra papryka Rozwiń

Ewa w kuchni