jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej kostce bulionowej ! Domowa vegeta Składniki: 1 kg marchwi 200 g pietruszki 250 g selera 2 pory 5 dag suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy
Kulinarne przygody Gatityłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę
Kulinarne przygody GatityCzerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią
Kulinarne przygody Gatitydłużej tym lepiej. A dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy
Mango Papajagram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE
OstryKęsbrat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka . Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną . Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem V czyli narażony na wyginięcie. Ja miałam przyjemność obejrzeć go sobie na żywo w orawskim lesie a dla Was mam zdjęcia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapiękne pierniki w kształcie gwiazdek, grzybów i to piernikowe serce dostałam w upominku świątecznym. Chciałam Wam pokazać jak zdolni cukiernicy amatorzy są wśród nas :) Dziękuję! A może te wypieki staną się inspiracją dla Waszych świątecznych wypieków
Proste Potrawyskarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :) Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam. Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu , zupy grzybowe j lub sosu grzybowego
Proste PotrawyNaziemek ceglasty Albatrellus confluens to brat Naziemka zielonawego o jakim już Wam pisałam . Oba gatunki są wpisane na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierające. Czy wiesz skąd się wzięły grzyby w lesie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaospałość, problemy z koncentracją i pamięcią, bóle, problemy skórne, złe trawienie, opuchnięcie, przybieranie na wadze, nadciśnienie, depresja, zaparcia, osteoporoza, choroby reumatyczne, cukrzyca, miażdżyca. Zakwaszony organizm jest podatny na atak grzybów, bakterii i wirusów. W kwaśnym środowisku rozwijają się szybciej komórki rakowe. Jak sobie pomóc? Przede wszystkim zmieniamy dietę... Warzywa to podstawa, ponieważ mają właściwości odkwaszające, ale gdy zamierzamy je gotować
NaKońcuJęzykachociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona kostka mintaja Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną
Truskawkowa Fiestazakręciłam miską i prawie gotowe..tylko pozostało ciasto rozwałkować itd.. 70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku nadzienie z grzybów i cebuli Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać .Ciasto rozwałkować
Moje domowe kucharzeniegatunek grzyba rośnie sobie na drugim. Małe, podobne do drobnych purchaweczek grzybolubki porastają jako pasożyt kapelusze owocniki rozkładających się mleczajów albo gołąbków. Ten gatunek jest wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Znasz Trzęsaka listkowatego ? to ciekawy grzybek - poszukaj go w lesie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNaziemek zielonawy Albatrellus cristatus - kolejny rzadki grzyb jaki znalazłam na Orawie. Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierający. W lasach orawskich na szczęście raczej nie jest rzadki i często mogłam go oglądać. Zobacz jakie stwory spotkałam podczas wędrówek po Orawie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTwardówka anyżkowa, twardówka muszlowata, Lentinellus cochleatus wyróżnia się charakterystycznym, anyżowym zapachem. Ma także wyraźnie ząbkowane blaszki co jest jej znakiem rozpoznawczym razem z aromatem. Skąd czerpać wiedzę na temat grzybów ? Nieodzowne są atlasy, ale przede wszystkim wycieczki do lasu z osobami, które znają grzyby bardzo dobrze i mogą nam je pokazać w naturalnym środowisku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza