zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:87/230)

Grzybolubka purchawkowata - nicniczka purchawkowata 188

gatunek grzyba rośnie sobie na drugim. Małe, podobne do drobnych purchaweczek grzybolubki porastają jako pasożyt kapelusze owocniki rozkładających się mleczajów albo gołąbków. Ten gatunek jest wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Znasz Trzęsaka listkowatego ? to ciekawy grzybek - poszukaj go w lesie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Naziemek zielonawy - bielaczek grzebieniasty 165

Naziemek zielonawy Albatrellus cristatus - kolejny rzadki grzyb jaki znalazłam na Orawie. Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierający. W lasach orawskich na szczęście raczej nie jest rzadki i często mogłam go oglądać. Zobacz jakie stwory spotkałam podczas wędrówek po Orawie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Twardówka anyżkowa - twardówka muszlowata 154

Twardówka anyżkowa, twardówka muszlowata, Lentinellus cochleatus wyróżnia się charakterystycznym, anyżowym zapachem. Ma także wyraźnie ząbkowane blaszki co jest jej znakiem rozpoznawczym razem z aromatem. Skąd czerpać wiedzę na temat grzybów ? Nieodzowne są atlasy, ale przede wszystkim wycieczki do lasu z osobami, które znają grzyby bardzo dobrze i mogą nam je pokazać w naturalnym środowisku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 327

smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej

OstryKęs
Zupa krem z kurek 205

Poranki już chłodne, coraz wcześniej zachodzi Słońce i coraz częściej pada. To znaczy, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Szczerze jesieni nie lubię, co ciemno, zimno

Wyprawy kulinarne
Grzybiec purpurowozarodnikowy 322

Grzybiec purpurowozarodnikowy Porphyrellus porphyrosporus - nieczęsto spotykany grzyb z rodziny borowikowatych. Gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Grzybiec to o kuzyn także gorzkiego w smaku Goryczaka żółciowego , ale ze względu na bardzo ciemne ubarwienie całego owocnika raczej ciężko go pomylić z prawdziwkiem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 180

tylko do 14.00 i mieści się w pobliżu stacji kolejowej, dlatego skierowaliśmy tam nasze pierwsze kroki w czasie zwiedzania Florencji. Kremy z trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli.  Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak uczyć się rozpoznawać grzyby ? Z czego korzystać ? 177

Często dostaję w mailach albo wiadomościach prywatnych pytania o to w jaki sposób nauczyłam się rozpoznawać tyle gatunków grzybów ? Otóż na początek sprostowanie - znam ich bardzo mało w stosunku do tego ile ich występuje w przyrodzie i ciągle się uczę. Ubolewam nad faktem, że życia mi nie wystarczy żeby poznać dobrze przynajmniej część mykologicznego światka. Ale człowiek powinien uczyć

Smaczna Pyza
Tarta z grzybami leśnymi 162

gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych  1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki 1 cebula 200 g piersi indyka łyżka masła 2 łyżeczki tymianku 1 jajko 2 łyżki mleka pieprz i sól do smaku

Niezły Młynek
Domowa pizza 277

prowansalskich 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce. DODATKI DO PIZZY 300 g szynki 160 g salami 500 g pieczarek lub grzybów leśnych 1 duża cebula 400 g sera żółtego 1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g)   Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 180

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1

Moje Kuchenne Rewelacje
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 209

Pierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :) Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne. Składniki: ( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

kolorowotorcikowo
Makaron z grzybami i porem w sosie śmietanowym według Gordona Ramsaya 416

często mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny smak. Dolewamy trochę bulionu z kury. Kiedy odparuje połowa rosołu to dorzucamy kilka łyżek śmietany. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około

Kolizje Smaków
Obiad. Trąbki. Zielenina. Grzyby duszone na gęsto, ze śmietaną i zieleniną 203

Duszone grzyby i makaron to dobre połączenie a całe to gotowanie trwało nie więcej jak 10-15 minut. W taki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 214

stopni C. Mamy piękne Babie Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami , czyli grecki gulasz warzywny.  Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania