nasiona. Nasturcja zawiera bardzo dużo witaminy B i C, a także potas, żelazo czy też magnez. Natomiast glikozydy olejków gorczycznych, zawarte w tejże roślinie, hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów w naszym organizmie. Wzmacnia nasturcja układ odpornościowy i chroni przed infekcjami, zakażeniami bakteryjnymi, przed wszystkim dróg oddechowych i moczowych. Działanie podobne do chrzanu - stanowi naturalny antybiotyk. Ale uwaga! Nie mogą
W kuchni Karmel-itkijeśli miody posiadają certfikat, jakikolwiek, to już rewelacja! bądź pszczelarz znajduje się w pszczelarskim zgromadzeniu). Miody, swoje antybakteryjne działanie zapewniają enzymowi zwanemu lizozym .Ma działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój drobnoustrojów - grzybów i bakterii. uczestniczy w mechanizmie przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. U człowieka enzym ten stanowi czynnik odporności nieswoistej, która podwyższa odporność na zakażenia. Najwięcej tego enzymu znajdziemy w miodzie chabrowym. Przechowywanie
W kuchni Karmel-itkispodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planów i prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję
W kuchni Karmel-itkimnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana. ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek Łopatkę i podgardle
W kuchni Karmel-itkiStół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego
W kuchni Karmel-itkiMAKARON MIE Z GRZYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy
W kuchni Karmel-itkisię wyruszyć razem do lasu żeby zapełnić chociaż kilka koszy. Bardzo bym tego chciała. Tymczasem nie mogę doczekać się kiedy zejdą śniegi i pojawi się coś świeżego w temacie grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMorchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go spotkać także w lasach łęgowych oraz parkach i ogrodach gdzie wyrasta chętnie na ściółce z przywiezionej kory. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSmardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną nie ma wybrzydzania gdy po zimnie jestem spragniona świeżyzny. Więcej o tych grzybkach możecie przeczytać w oddzielnym poście, w dziale Grzyby gatunkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprostego, szybkiego i z dodatkiem czegoś co właśnie się zebrało. W podlaskim domku jestem tylko gościem i nie mam swojego warzywnika więc przynoszę różności z lasu. Poszłam na poszukiwanie grzybów, ale przy okazji nazbierałam trochę owoców - małych, słodkich malin, pachnących poziomek i ostatnich w tym roku jagód. Mina Żarłoczka kiedy dostał w miseczce ulubione kluseczki kładzione ze śmietaną i świeżymi
Smaczna PyzaMuchomory czerwieniejące to jadalny gatunek muchomora. Opisałam go wczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych grzybów brak to ten radzi sobie doskonale i rośnie w najlepsze, czasami nawet gromadnie, więc warto się mu przyjrzeć. To smaczne grzyby i zbieram je chętnie, jeśli tylko uda mi się trafić na niezamieszkałe
Smaczna PyzaPiaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza, że jego występowanie jest zagrożone i powinniśmy zrezygnować z jego zbierania a także nie niszczyć miejsc gdzie występuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto go pozyskiwać. Ten gatunek umieszczono na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki" i wymaga ochrony. Jest pasożytem drzew i saprofitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTwardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci . Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy i bardzo zadowolona z siebie wracałam do domu ze swoim pełnym koszyczkiem. Moje dania z twardzioszkami : - Krupnik z twardzioszkami - Sos z twardzioszków ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza