zrazy - 671 przepisów (strona:17/45)

Zrazy wołowe z marchewką i porem 148

zachorowań u ludzi na nią też nie było. Czas więc do niej powrócić, zwłaszcza, że jest to mięso niskokaloryczne, bogate w dobrze przyswajalne białko, fosfor i żelazo. Na początek zrazy, ale nie takie tradycyjne(...)tylko nadziewane marchewką i porem. Przygotowałam je przy użyciu szybkowaru, otrzymanego za udział w akcji „Gotujemy po Polsku”. Jest rewelacyjny i myślę, że będę go często wykorzystywać w kuchni. Zrazy wyszły mięciutkie i soczyste. I nie trzeba było na nie długo czekać.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 152

Fajny obiad dzisiaj mieliśmy: mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany pieczarkami, a drugi suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi - Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze śliwką. Tak więc(...)gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. I jeszcze dodatek czyli kopytka : 500 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy

Marder&Marder Manufacture
Zrazy schabowe z ananasem i rzeżuchą 139

mangan, magnez i wapń. Szczególnie zalecana jest cukrzykom, ze względu na zdolności obniżania cukru we krwi i wspomagania pracy trzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki(...)sporą ilość gałązek świeżej rzeżuchy. Najpierw zawijamy kotlet do środka, po czym tworzymy z niego zwarty rulonik, który "zapinamy" wykałaczką, bądź zawijamy ściśle sznurkiem. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy zrazy z każdej strony, po czym przekładamy je do garnka/szybkowaru, zalewamy wodą na tyle, by przykryła mięso. Doprawiamy według uznania cały sos i dusimy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej

Kuchenna Kontrrewolucya
Wołowe zrazy w potrawce na winie 188

mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację.  Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie  SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 182

warsztatami, nie miałam w reku tak pięknego kawałka mięsa!!! Na szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie kwiatki z suszonymi śliwkami i Spadkobiercy 201

line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Przepyszna wegańska wersja białoruskiego deseru (w oryginale są zrazy z dodatkiem masła, mąki pszennej i mleka). Obficie polej słodką śmietanką słonecznikową – pasuje tutaj idealnie. Składniki: 1 szklanka kaszy manny 2 szklanki wody mąka kukurydziana - 2 łyżki (nada ładny(...)przypala. Gdy trochę wystygnie, dodaj mąkę kukurydzianą i znów wymieszaj. Formuj okrągłe placuszki, na środku kładź suszoną śliwkę. Obtaczaj w mące i smaż z obu stron. Możesz też uformować „zrazy” i umieścić śliwkę w środku. Spodziewałam się raczej typowej hollywoodzkiej produkcji, a tu całkiem dobry film. Spadkobiercy (2011, Alexander Payne). Plus 5 Oscarów. Vegan flowers with dried plums

Qlinarnie i Qlinarnie
Zrazy po meksykańsku. 156

moim stole goszczą co jakiś czas ZRAZY PO MEKSYKAŃSKU muszę powiedzieć, że za każdym razem znajdują swoich zwolenników, których zadziwiają smakiem. Potrawa fajna, bo może być przygotowana wcześniej- odgrzewanie jej nie przeszkadza. Zdjęcie może nie najlepsze, ale na ten czas nie mam innego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być(...)dusimy na tłuszczu, aby zmiękły-dodajemy do mięsa formujemy owalne  kotlety i smażymy pozostałą paprykę, cebulę kroimy w cienkie paski- dusimy dodajemy gotowy sos, bądź robimy własny wkładamy zrazy i dusimy około 15-20min. pod przykryciem, mieszając aby sos nie przywarł. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się

Kuchnia Beaty
Zrazy wieprzowe 156

solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. 4. Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć. Zdjąć wykałaczki i przełożyć do garnka wraz z tłuszczem, zalać wodą do poziomu 2-3 cm nad mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie(...)potrzeby dolać wody). 6. W miseczce rozrobić łyżkę mąki z ok. 1/2 szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty

A Ty Smakuj Mnie
Zrazy zawijane wołowe w sosie szarym chlebowym 204

plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy ,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy do miękkości Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś

w mojej kuchni
Kluski śląskie.. 226

popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu. Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłam  TU .. Kluski.. ah te kluski, idealne do zrazów, bitek.. z sosem, modrą kapustą czy nawet z buraczkami.. Jednak zestaw : "kluski z dziurką, zrazy, sos, modra kapusta " idealnie pasuje na niedzielny obiad.. Składniki

Garnkowe fanaberie
Zraziki z szynki 125

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora    Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry(...)rozgrzanym olejem i rumienimy ze wszystkich stron.    Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa. Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy.    Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne

Maminek kulinarny
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 254

wydajemy drugie dania . Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż . Zamiast frytek, można podać

Kulinarny karnet Christophera
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 212

solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.  Do przygotowania

Z miłości do słodkości
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 149

dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki wołowe pikantne 164

spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można(...)podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię