wątpienia to wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu obiad, czyli faszerowane ziemniaki z piekarnika. Ziemniaki to jeden z naszych ulubionych sposobów na smaczne i łatwe danie. W tym przepisie wykorzystaliśmy gotowane ziemniaki w mundurkach. Przygotowaliśmy do nich proste, ale kolorowe nadzienie, które pięknie się prezentuje po zapieczeniu. Zwykłe, pospolite wręcz dania też mogą ładnie wyglądać i pysznie smakować. Do nadzienia(...)możemy wykorzystać skrawki wędlin, resztkę sera, kawałek pomidora i papryki. Właściwie wszystko, co mamy. Farsz to inwencja każdego z Was. Najważniejsze w przepisie jest podanie ziemniaków w sposób, jaki zaprezentowaliśmy. Jeśli spodobał Ci się nasz pomysł i szukasz prostego, nieskomplikowanego dania na obiad , to zapraszamy na przepis. FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA Składniki: ziemniaki duże: 5 – 6 szt. ser żółty
Kuchnia Na Wypasieczytania: 3 min Kartacze Kartacze , cepeliny lub po prostu kluski ziemniaczane z mięsem. Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowujemy je z ciasta ziemniaczanego , do którego wykorzystujemy ziemniaki gotowane i surowe . Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta. Jeśli zdecydujecie się przygotować kartacze to najlepiej ugotować ziemniaki(...)dzień przed ich przygotowaniem. Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu, a następnie dokładnym wystudzeniu, należy przechować w lodówce pod przykryciem . Następnego dnia wystarczy przecisnąć je przez praskę. Nie róbcie tego zaraz po ugotowaniu, ponieważ ziemniaki i tak zbiją się w „grudki”, a następnego dnia trzeba będzie powtórzyć tę pracę. Jeśli chodzi o surowe ziemniaki , to ścieramy je na tarce
SprawdzonaKuchnia.plały rok czekamy na pyszne młode ziemniaki. A skoro sezon grillowy w pełni, warto zaplanować dania na grilla z ich udziałem. Znakomicie smakują w mundurkach, grillowane, gotowane, dodawane do sałatki… Możliwości jest mnóstwo! Sprawdź najlepsze przepisy z ziemniakami w roli głównej Ziemniaki z grilla Ziemniaki z grilla są niesamowicie smakowite w swej prostocie. Wymagają jedynie odpowiedniego połączenia smaków i aromatów(...)czyli ostrego czosnku i ziół. Do grillowania najlepiej wybrać na sezonowe młode ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki – podczas pieczenia stanie się ona chrupiąca. Ziemniaki należy dokładnie umyć i podgotować w mundurkach. Następnie łączymy miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Na koniec wystarczy nakroić ziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe
Okiem Blondynki by McBlondiały rok czekamy na pyszne młode ziemniaki. A skoro sezon grillowy w pełni, warto zaplanować dania na grilla z ich udziałem. Znakomicie smakują w mundurkach, grillowane, gotowane, dodawane do sałatki… Możliwości jest mnóstwo! Sprawdź najlepsze przepisy z ziemniakami w roli głównej Ziemniaki z grilla Ziemniaki z grilla są niesamowicie smakowite w swej prostocie. Wymagają jedynie odpowiedniego połączenia smaków i aromatów(...)czyli ostrego czosnku i ziół. Do grillowania najlepiej wybrać na sezonowe młode ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki – podczas pieczenia stanie się ona chrupiąca. Ziemniaki należy dokładnie umyć i podgotować w mundurkach. Następnie łączymy miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Na koniec wystarczy nakroić ziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe
Okiem Blondynki by McBlondiGęsi do tej pory nie piekłam. Zaczęłam więc od pieczenia ptaka w kawałkach - na całego , być może, przyjdzie kiedyś pora. Pieczone w gęsim tłuszczu ziemniaki, może mało dietetyczne, ale bardzo dobre. I jeszcze mała uwaga - dużo przydatnych informacji nt pieczenia gęsi znalazłam na blogu Smacznej Pyzy , tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia. składniki: (na 4 osoby) 4 gęsie(...)nogi 4 duże ząbki czosnku, posiekane + główka do pieczenia majeranek gałązka tymianku (opcjonalnie) sól pieprz kieliszek białego wytrawnego wina ziemniaki (2-3 na osobę ,ile kto jada) przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do woreczka foliowego lub naczynia (przykryć folią spożywczą ) i schować
Stare GaryKolejny rozpoczęty miesiąc i kolejne wspólne pieczenie chleba zorganizowane przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie/ ) i kolejny wspaniały chleb do odkrycia, tym razem z przepisu Moniki – chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem ( http://gotujebolubi.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem/ ). Zdjęcia chleba zrobione przez Monikę mnie zachwyciły…. i bardzo chciałam ten chleb przygotować, choć nie czułam się w ten weekend najlepiej. Niestety nie zawsze(...)się doczekać, żeby zobaczyć te wspaniałe bochenki, które zapewne powstały we wszystkich domowych piekarniach biorących udział w akcji… Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam Wszystkich Piekących :)! Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem Zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklana mąki 2/3 szklanki wody Wszystkie składniki wymieszać i zostawić przykryte na 8-12 godzin. Zaczyn jest gotowy, jeżeli łyżeczka pobrana
UgotujmyTo.plPieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków... Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie. Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka. Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g pieczarek; 4 średnie ziemniaki; 2 białe cebule; 2 ząbki czosnku; 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego; 1 łyżka musztardy; 3 czubate łyżki kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka jasnego sosu sojowego; 1 łyżka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka oleju; 1/4 pęczka natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić. Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebule obrać, posiekać
Gospodyni MiejskaSłońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi. Na tę okoliczność polecam zwykłe pieczone ziemniaki w niezwykłym wydaniu. Nie wymagają wiele zachodu i funduszy, a Wy będziecie odpoczywać i dobrze się bawić, zamiast produkować czasochłonny catering. Pieczone ziemniaki z sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się(...)przy ognisku i na bardziej wytwornym party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami, lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach. Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem) Porcje: 3 Składniki: 6 ziemniaków podobnej wielkości, 150 g serka Almette z ogórkiem i ziołami, 150 g serka Almette z chrzanem
SzczyptaSmaQPyszny dodatek do wielu dań - alternatywa dla zwykłych ziemniaków - pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami. SKŁADNIKI 5 ziemniaków tymianek suszony rozmaryn suszony czosnek granulowany papryka słodka sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki (ósemki, szesnastki - w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Od momentu wrzenia zostawiamy na małym(...)żaroodpornego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką słodkiej papryki. Dosypujemy łyżeczkę czosnku i po 2 łyżeczki ziół. Zalewamy 4 łyżkami oliwy i mieszamy łyżką, tak by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Świetny dodatek do mięs - smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeGratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany(...)sera typu cheddar 10 dag masła gałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Śmietanę doprawić gałką, solą i pieprzem. Ser zetrzeć. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków ,polać śmietaną i posypać częścią sera. Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną. Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop
Kulinarny karnet ChristopheraZapiekanka z ziemniaków i kurczaka to jednogarnkowe, rozgrzewające i bardzo sycące danie. Skomponowałam ją z warzyw, na które jest sezon właśnie zimą. Jest tutaj czosnek i cebula, a także.. kolorowe marchewki. Bo w zimie też można jeść różnorodnie i kolorowo! W tym tygodniu chcę Wam przedstawić nieco więcej przepisów z ziemniakami w roli głównej. Jest to warzywo, na które(...)sezon trwa cały rok. Zebrane jesienią i dobrze przechowane ziemniaki jemy całą zimę i wiosnę. Jest to w zgodzie z sezonowością warzyw i owoców w Polsce. Ziemniaki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ja osobiście bardzo lubię ziemniaki pieczone w różnych formach: zarówno solo, tak jak w tym przepisie na pieczone ziemniaczki czy ziemniaki hasselback . Jednak często robię też
WiszniówkaZiemniaki pieczone z miodem i przyprawami – na obiad lub przyjęcie Próbowaliście kiedyś pieczonych ziemniaków z dodatkiem miodu? Nie to koniecznie spróbujcie. Zupełnie inny, naprawdę ciekawy smak. Moja rodzina i znajomi zachwyceni. Inspiracje znalazłam kilka miesięcy temu na blogu „Facet i kuchnia” . Zainteresowana postanowiłam spróbować tego niecodziennego połączenia miodu i ziemniaków. Ostatecznie zmieniłam sporo w przepisie, ale samo(...)połączenie słodkiego miodu, ziemniaków i przypraw zostało Jak smakują takie ziemniaki pieczone z miodem i przyprawami? Są naprawdę pyszne. Połączenie słodkiego miodu, ziół i chrupiących ziemniaków, to strzał w przysłowiową 10. Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się idealnie jako obiad, dodatek do mięs lub jako jedno z dań na przyjęciu. Można je podać same lub w towarzystwie prostych sosów. Najważniejszy jest
Słodkie okruszkipieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do niedzielnego, świątecznego dania głównego. Zakochacie się w nich. Ziemniaki Pommes Anna mają niesamowitą historię, która mogła wydarzyć się tylko we Francji – kraju smakoszy, gdzie sztuka kulinarna ma swoje korzenie. Swoją nazwę wzięły(...)słynnej, XIX-wiecznej paryskiej kurtyzany Anny Desilions (gdzie indziej byłoby to możliwe? ;-)). Anna tak często zajadała się pieczonymi ziemniakami w restauracji prowadzonej przez znanego szefa kuchni, Adolphe’a Duglere’a, (jednego z twórców nowoczesnej kuchni francuskiej), że mistrz na cześć powabnej konsumentki ochrzcił danie jej imieniem. Znana jest nawet data tego wydarzenia – 1870 r. Kartoflana Anna to danie składające się
Niedzielny kucharzMłode ziemniaki są zawsze przeze mnie wyczekiwane z niecierpliwością. Kiedy już się pojawiają korzystam z nich do oporu. Zapiekanka z młodych ziemniaków Młode ziemniaki królują u mnie najczęściej przygotowane w najprostszy możliwy sposób czyli gotowane w wodzie. Podaję je oczywiście z topionym masłem i koperkiem. W takiej wersji są one dodatkiem do mięs lub podaję je także z białym serem(...)utartym z kwaśną śmietaną i zieloną cebulką. Kolejnym sposobem, po który równie często sięgam robiąc dania z młodych ziemniaków jest zapiekanka . Zapiekanka w wersji bez mięsa lub w wersji z mięsem, w zależności od tego na co w danym momencie mam smak albo w zależności od tego co w danym momencie mam w lodówce. Przygotowana przeze mnie ostatnio zapiekanka miała
mecookszapiekanie potraw. W tym teście, chciałam pokazać wam właśnie uniwersalność patelni tytanowej SHAPIRE firmy Woll . W tym celu przygotowałam smażone z kaszanką i cebulką młode ziemniaki . Wszystko zrobione na jednej patelni, w której podsmażyłam i ugotowałam ziemniaki, następnie poddusiłam cebulkę, a na koniec kaszankę. Pyszne, jednogarnkowe danie. Są tez szybkie, takie trochę wiosenne kotleciki(...)koniec zrobiony w jednym garnku staropolski gulasz segedyński , który przygotowałam według tradycyjnej, staropolskiej receptury. Kotleciki jajeczne z koprem i natką pietruszki. Kotleciki jajeczne z duszoną marchwią i ziemniakami po mazursku. Prezentowana patelnia Woll w wersji z tytanowo-szafirową powłoką pozostaje odporna na starcia, zarysowania i zniekształcenia. Wiem to z własnego doświadczenia. Po wielu dniach smażenia, duszenia i zapiekania
Moja Książka KucharskaPieczone ziemniaki w piekarniku – to smaczny dodatek do obiadu. Jeśli lubicie frytki, to te ziemniaki pokochacie jeszcze bardziej :) Oczywiście gotową przyprawę do ziemniaków można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki, tymianku, rozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi(...)parze rybami. Pieczone ziemniaki w piekarniku – Składniki: ok. 1kg ziemniaków (waga już po obraniu) letnia woda (tak, by zakryć ziemniaki w garnku) 2 czubate łyżki cukru 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone ziemniaki w piekarniku
Kulinarne PrzebojeWydaje się, że ziemniak z grilla to niby nic specjalnego, ale jeśli dodamy do niego sera camembert topionego, to będzie solo dobrze smakować, a najlepiej samemu się o tym przekonać. Zapraszam do przepisu zapoznania i udanego grillowania. Składniki: 10 młodych małych ziemniaków, cebule czerwone, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku(...)sól himalajska do smaku, świeży rozmaryn, listki świeżej bazylii, topiony ser camembert. Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, suszymy, układamy na foli aluminiowej, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, gałązki rozmarynu i polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i zawijamy folię. Ziemniaki pieczemy na grillu, aż uzyskają złotawo – brązowy kolor. Ziemniaki przekrawamy dwie części, nakładamy (na płaską część) ser topiony, posypujemy
Moniki Smakołykidobrą sprawę ziemniaki w mundurkach, nie licząc wersji ogniskowej, piekłam pierwszy raz. Już wiem, że będą częstym gościem na naszym stole - są przepyszne!:) Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj Składniki: 1 kg ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet(...)sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania) i obficie suszonymi ziołami, polać oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane ziemniaki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOdkryłam patent na najbardziej chrupiące placki ziemniaczane. Ich sekretem jest ścieranie ziemniaków na grubych oczkach ostrej tarki. W ten sposób ziemniaki ściera się o wiele szybciej, placki ziemniaczane smażą się równie szybko co te przygotowane z drobno tartych ziemniaków, jednak są niezwykle chrupiące i kruche. Nawet po ostygnięciu chrupią przy każdym kolejnym kęsie, coś wspaniałego. Jeśli ziemniaki zetrzesz na drobnych(...)godz. Kalorie 170 kcal Złociste placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim. Najlepszy przepis na placki ziemniaczane po węgiersku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PLACKI ZIEMNIACZANE 1,5 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia GULASZ WĘGIERSKI 500 g łopatki wieprzowej 100 g boczku parzonego 50 ml oleju rzepakowego 1 większa marchewka
ProstePesto.plPieczone ziemniaki w piekarniku .Ziemniaki zapiekane w piekarniku z serem i wędzoną papryką. Super prosty przepis na ziemniaki z piekarnika. Zapiekane ziemniaki to idealny dodatek do obiad. To coś dla osób szukających szybkich i prostych pomysłów na obiad. Ziemniaki zapiekane w piekarniku z serem z piekarnika to bardzo smaczna i prosta potrawa. Wystarczy mizeria, surówka czy sos na bazie jogurtu(...)proste danie z 3 składników robi się super ucztą. Sprawdzony przepis na ziemniaki z blachy i ser. Jeśli szukasz przepisu jak zrobić pieczone ziemniaki? Z czym łączyć ziemniaki? Ziemniaki zapiekane z boczkiem, kurczakiem, ze śmietaną, z pieczarkami. I dzisiejszy przepis na ziemniaki zapiekane z serem. Jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem? Jak zrobić pieczone ziemniaki w piekarniku ? Ziemniaki pieczone Pieczone
Dieta moja pasjaPamiętacie smak ziemniaków pieczonych w rozżarzonym popiele po skończonym ognisku? Młode ziemniaczki upieczone w środku na miękko, w zwęglonej od ogniska skórce, wyjadane łyżeczką ze środka przekrojonego ziemniaczka z masłem i szczyptą soli. Takie pieczone w popiele ziemniaczki mają przepyszne miękkie wnętrze i ogniskowy aromat dymu. Dzisiaj pokażę sposób w jaki możesz przygotować takie ziemniaczki bez ogniska, we wnętrzu piekarnika(...)ogniska 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 1 godz. 50 min. Kalorie 70 kcal Ziemniaki pieczone jak w rozżarzonym popiele z ogniska. Młode ziemniaki pieczone w piekarniku, przypominające smakiem te z ogniska. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZIEMNIAKI JAK Z OGNISKA 700 g młodych ziemniaków
ProstePesto.plWłoska forma serwowania ziemniaków. Ziemniaki pokrojone w kostkę, usmażone na patelni do zarumienienia. Smażone ziemniaki z aromatem rozmarynowym. Wspaniały dodatek do tradycyjnych dań. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ziemniaki sma\u017cone z rozmarynem","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/ziemniaki-z-rozmarynem.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/ziemniaki-z-rozmarynem-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/ziemniaki-z-rozmarynem-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)/2020\/08\/ziemniaki-z-rozmarynem-480x270.jpg"],"description":"Ziemniaki sma\u017cone z rozmarynem. Samodzielna przek\u0105ska ziemniaczana lub dodatek do da\u0144 obiadowych. W\u0142oska forma serwowania ziemniak\u00f3w.","keywords":["rozmaryn","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-12T08:14:30+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT30M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield":["4","4 porcje
ProstePesto.plSuper prosty przepis na bardzo dobre, pieczone w całości, ziemniaki. Przepis ze strony Garnek Rzymski . Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen. składniki 1,3 - 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (lub ,w zależności od wielkości, 1 - 2 na osobę) 1 łyżka stopionego masła (najlepiej(...)masła klarowanego) przygotowanie Garnek rzymski moczyć w wodzie ok 15 - 20 minut. Ziemniaki dokładnie oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak naciąć na krzyż (po środku ), ułożyć w garnku i posmarować powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym. Garnek Rzymski z ziemniakami wstawić do zimnego piekarnika. Ziemniaki piec w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Podawać gorące
Stare GaryPachnąca koprem i kminkiem zupa z ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i kopru i kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru. składniki 500 g ziemniaków ( u mnie młode ) ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołu łyżka kminku pęczek kopru(...)pęczka koperku ( część odłożyć do posypania zupy) mały por, tylko biała część 3 łyżki śmietany 18% łyżka masła sól, pieprz do smaku przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki. Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć
Stare GaryDobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. składniki 1 wędzony pstrąg 800 g - 1000 g ziemniaków 2 cebule 200 g śmietany (30% lub 18%) 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalnie sól pieprz płatki chili szczypior cheddar do posypania przygotowanie Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić(...)mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków (1/2 porcji), układając lekko
Stare Garyakurat nie ma pomysłu na obiad czy kolację i skorzysta z mojej propozycji? :))) Świetne też sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Jest to danie proste i bardzo smaczne: pieczony ziemniak, do tego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone(...)płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić na 145 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia- na papierze- i piec przez godzinę. W tym czasie przygotować cukinię- plastry pokroić w małą kosteczkę. Mozzarellę również pokroić w małą kosteczkę i kilka kosteczek odłożyć. Kiedy ziemniaki już się upieką, wydrążyć środek
Kraina Miodem Płynącadomu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem z ziemniaków, ale... Zawsze znalazło się coś ciekawszego. No bo sami powiedzcie - czy krem z ziemniaków może być ekscytujący? Może poruszyć nasze kubki smakowe(...)się, kiedy akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu. Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić. Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg ziemniaków 50 g masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilli 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZiemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście. Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone(...)smaku wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony 6 plasterków kiełbasy 1 serek topiony Ementaler rozmaryn świeży ( suszony) oliwa sól Wykonanie: Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną solą folię aluminiową i upiec
Kulinarny karnet ChristopheraPatatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki są najlepsze, gdy się je wymiesza z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie(...)trzeba je zrobić w domu, mają charakter ! Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomi dorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki *1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante) 1 łyżka octu winnego sól oliwa z oliwek * możemy też dodać zamiennie
Kulinarne przygody Gatity