wiem jak u Was, ale w moim domu bardzo często zostają ziemniaki z obiadu, których w efekcie potem nikt nie chce jeść. Dlatego dzisiejszy przepis pozwala nam przyrządzić z nich smakowitą kolację. Zainspirowałam się postem zamieszczonym na blogu Pyszna Pasja . Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie wprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo(...)smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rozgniecione na puree ziemniaki. Doprawić słodką papryką
Fabryka pomysłówMłode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie to nietypowy przepis na pyszne ziemniaczki, które mogą stanowić dodatek do obiadu czy grilla. Robi się je szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli lubicie wytrawne dania z lekko słodką nutą, to pewnie przypadną wam do gustu. Takie ziemniaki świetnie będą smakować jako główny składnik sałatki. Po upieczeniu wystarczy je wystudzić i wymieszać(...)posiekaną cebulą i ogórkiem małosolnym – pyszną sałatkę mamy gotową. Składniki na młode ziemniaki pieczone: 0,5 kg drobnych młodych ziemniaków 3 łyżki oleju łyżka miodu pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki czosnek suszonego szczypta soli i pieprzu mały pęczek szczypioru Przygotowanie Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Nie trzeba ich obierać. Do miseczki wlewamy olej
e-PrzepisyKulinarneGratin ziemniaczane to popularna potrawa francuska przygotowana z ziemniaków, sera i śmietany. Ziemniaki przed zapieczeniem należy obrać i pokroić na cienkie plasterki, które dodatkowo można podgotować przed ułożeniem w formie żaroodpornej. Cechą charakterystyczną gratin jest to, iż jego wierzchnia warstwa tworzy coś na kształt chrupiącej skorupki. Taką skorupkę uzyskuje się poprzez posypanie ziemniaków żółtym serem. Gratin ziemniaczane jest idealnym dodatkiem(...)dań obiadowych. Sprawdza się podane z praktycznie każdym rodzajem mięsa oraz ryb. Dodatkowo ziemniaki przygotowane w formie gratin są niezwykle kremowe dzięki ich zapiekaniu z dodatkiem śmietanki oraz sera. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na gratin ziemniaczane . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Gratin Składniki na gratin ziemniaczane. 70 dkg ziemniaków (obranych) 2 duże ząbki czosnku
MeCooksGratin ziemniaczane to popularna potrawa francuska przygotowana z ziemniaków, sera i śmietany. Ziemniaki przed zapieczeniem należy obrać i pokroić na cienkie plasterki, które dodatkowo można podgotować przed ułożeniem w formie żaroodpornej. Cechą charakterystyczną gratin jest to, iż jego wierzchnia warstwa tworzy coś na kształt chrupiącej skorupki. Taką skorupkę uzyskuje się poprzez posypanie ziemniaków żółtym serem. Gratin ziemniaczane jest idealnym dodatkiem(...)dań obiadowych. Sprawdza się podane z praktycznie każdym rodzajem mięsa oraz ryb. Dodatkowo ziemniaki przygotowane w formie gratin są niezwykle kremowe dzięki ich zapiekaniu z dodatkiem śmietanki oraz sera. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na gratin ziemniaczane . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Gratin Składniki na gratin ziemniaczane. 70 dkg ziemniaków (obranych) 2 duże ząbki czosnku
MeCooksCuisine: inspirowana kuchnią indyjską Difficulty: proste Porcje 4 porcje Czas przygotowania do 30 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 1 kg ziemniaków 400 gramów zielonego groszku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej opcjonalnie 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku olej(...)papryczkami lub papryczki 1/3 puszki mleczka kokosowego sok z 1 cytryny lub z limonki sól do smaku Przygotowanie Dokładnie umyj ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. W zależności od wielkości przekrój na pół, na ćwiartkę, albo podziel na osiem części. Wstaw garnek do gotowania na parze. Można też ugotować ziemniaki w wodzie. Gotuj do momentu aż będą miękkie. U mnie
Heca w kuchniKluseczki śląskie ze zmielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka, z charakterystyczną dziurką w środku. Tradycyjne polskie kluski w wydaniu włoskim z sosem bazyliowym pesto. Poniższego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu Proste Pesto. Nasz świat i nasze przepisy kręcą się wokół pesto w różnych wariacjach, uwielbiamy łamać stereotypy i próbować odważnych rozwiązań. Ugotowane kluski śląskie oblane pesto z listków świeżej(...)Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 160 kcal Śląskie kluseczki ziemniaczane z charakterystyczną dziurką, polane bazyliowym pesto. Polskie kluski we włoskim wydaniu. Składniki: KLUSKI ŚLĄSKIE 1,5 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana 1 jajko z ekologicznego chowu BAZYLIOWE PESTO 1 pęczek świeżej bazylii (1 doniczka bazylii) 1 ząbek czosnku ekologicznego 30 g orzeszków pinii 30 g parmezanu
ProstePesto.plMasz za dużo ziemniaków i nie wiesz, co z nimi zrobić? Zapiekanka ziemniaczana, choć wydawałoby się, że jest bardzo prosta, jest też przepyszna. Zajadać się nią będzie cała rodzina. Smok poleca przygotować od razu porcje na 2 dni. Ponieważ drugiego dnia nawet smakuje lepiej, gdy jest bardziej przysmażona i spieczona. Jest to bezmięsna wersja zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem . {"@context":"http(...)/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/zapiekanka-ziemniaczana-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/zapiekanka-ziemniaczana-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/zapiekanka-ziemniaczana-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1kg ziemniak\u00f3w,\r","5 jajek,\r","2 cebule,\r","50g mas\u0142a (mniej lub wi\u0119cej wedle uznania),\r","olej [lub odrobina wi\u0119cej mas\u0142a],\r","przyprawa do ziemniak\u00f3w [opcjonalnie
Bardzo Gruby SmokPrawdziwa zupa koperkowa z talarkami ziemniaków, zakłócona śmietanką kremówką. Pęczek posiekanego świeżego koperku i ziemniaki gotowane na wywarze jarzynowo – drobiowym. Przepyszna zupa koperkowa według najlepszego przepisu. Drukuj Zabielana zupa koperkowa z ziemniakami 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz. 30 min. Kalorie(...)kcal Prawdziwa zupa koperkowa gotowana z talarkami ziemniaków, zakłócona śmietanką. Gotowana na bulionie jarzynowo drobiowym ma doskonały smak. Składniki: BULION Z JARZYN I DROBIU 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 pęczek natki pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula kawałek pora 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa jarzynowo – drobiowa 2 skrzydełka z kurczaka ZUPA KOPERKOWA 6 ziemniaków
ProstePesto.plSałatka z młodych ziemniaków z pesto – to świetny pomysł na zdrowy obiad, który równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Czas: 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Zobacz menu na tydzień pełne warzyw i owoców, z którego pochodzi ten przepis. Sałatka z młodych ziemniaków z pesto nie ma nic wspólnego z nudną ziemniaczaną sałatką z sosem(...)majonezowym! To danie ma smak, charakter, wygląd i zdecydowanie mniej kalorii. Jest pyszne i tak też wygląda. Kluczowym składnikiem sałatki o tej porze roku są młode ziemniaki. Gdy ich zabraknie – możesz wykorzystać zwykłe ziemniaki, ugotowane w łupinkach. Drugi – bardzo ważny składnik tego dania – to pesto. Zrobisz je tak samo, jak klasyczne pesto do makaronu, czyli miksując zieleninę
Niedzielny kucharzZawsze powtarzam że jestem człowiek-ziemniak. Ja mogę jeść ziemniaki zawsze, o każdej porze i w każdej postaci! Kluchy ziemniaczane uwielbiam i gdyby nie to, że najbardziej lubię je z dekadenckimi, tłustymi sosami które są najprostszą drogą do całkowitego zaniku talii i przejęcia roli ludzika Michelin, jadłabym je pewnie co drugi dzień. Domowe gnocchi nie są trudne do zrobienia(...)odrobinę bardziej wszechstronne od kopytek. Gnocchi w mojej kuchni to nie jest danie w tak modnym teraz duchu „no waste” i raczej nie polecam używania do nich ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Wiele osób wszelkie ciasta ziemniaczane traktuje jako dania z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia
Karo in the KitchenZnacie przepis na szwedzkie ziemniaki hasselback? To proste ziemniaki, które piecze się w całości. Przed przyrządzeniem ziemniaki trzeba jednak naciąć ale nie do końca. Poza tym ziemniaki można posypać tartą bułką, przyprawami i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki wędrują do piekarnika. Na jak długo? To zależy od ich wielkości. Tak mniej więcej wyglądają tradycyjne hasselback. Mój przepis na ziemniaki hasselback jest(...)nieco inny. Oczywiście ziemniaki nacięłam, bo to jest ich charakterystyczna cecha. Zamiast tartej bułki użyłam migdałowej mąki i parmezanu. Nie pożałowałam też świeżych ziół jak tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem . Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret … Oh, ziemniaki można przyrządzić
codojedzeniaDodatki do dań mięsnych wcale nie są tak łatwe do wymyślenia. Słodkie ziemniaki pieczone z tofu Czasami każdego z nas dopada taki moment, w którym zupełnie nie wiemy z czym mamy podać naszego ulubionego kotleta. Ja takie momenty też miewam pomimo tego, że gotuję często i dużo. Czasami i ja chcę spróbować czegoś nowego. Słodkie ziemniaki nie wszyscy znają. Powiem(...)szczerze, nie są najtańsze i nie wszędzie można je dostać. Czy faktycznie są słodkie ? Zdecydowanie mają inny smak niż standardowy ziemniak i koniecznie trzeba powiedzieć, iż ich smak jest lekko słodkawy. Jak dla mnie to jest plus gdyż oznacza to, iż mają jakiś smak. Dodatkowym ich atutem jest to, że gotują się bardzo szybko. Nie trzeba ich zatem trzymać godzinami
mecooks