Jeśli frytki to tylko z piekarnika . Nie ma znaczenia z jakich ziemniaków owe frytki powstają, staram się nie smażyć ich na oleju. Robię tak od kilku dobrych już lat i w tym momencie jest to chyba kwestia przyzwyczajenia. Frytki zaczęłam piec w piekarniku, a nie smażyć, głównie ze względu na zdrowie. Im mniej smażonego tym lepiej, chociaż nie zawsze udaje(...)się omijać smażone dania, to chociaż staram się je ograniczać. Frytki przygotować można ze zwyczajnych ziemniaków oraz ze słodkich ziemniaków. Te ze słodkich ziemniaków wyjątkowo przypadły mi do gustu i to właśnie je robię najczęściej. Przygotowanie frytek ze słodkich ziemniaków zaczynam od obrania, a następnie pokrojenia ziemniaków. Co niektórzy moczą pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie, ja tego nie robię, ponieważ
MeCooksKuchnia na trudne czasy. Ziemniaki. Cz. 3 Co zrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi(...)ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy ziemniaków, polskiego warzywa nr 1! Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego Na trudne czasy polecam kupować warzywa bulwiaste i korzeniowe: buraki, marchew
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiłośnicy naleśników będą zachwyceni poniższym przepisem. Krokiety naleśnikowe to cienkie naleśniki nadziane farszem, w tym przypadku farszem ruskim z tłuczonych ziemniaków i twarogu, usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco(...)Usmażenie krokietów to pracochłonne zajęcie, gdyż trzeba wpierw usmażyć naleśniki, ugotować ziemniaki, przygotować farsz, nadziać krokiety i na koniec usmażyć je w panierce. Przepis ten można podzielić na etapy, przykładowo jednego dnia przygotować farsz, a drugiego usmażyć naleśniki i nadziać je. Przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji, wszystko idzie sprawnie. Krokiety ruskie idealnie sprawdzą się do czerwonego barszczu
ProstePesto.plTortilla de patatas to w dosłownym tłumaczeniu tortilla z ziemniaków. Jest to niezwykle popularne hiszpańskie danie jadane zarówno na ciepło na śniadania, obiady i kolacje jak i na zimno jako tapas czyli przekąski. Spotkać można je w każdej hiszpańskiej kuchni. Jest to swojego rodzaju omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli. W krajach Ameryki Łacińskiej, dla odróżnienia tego dania(...)/uploads\/2020\/06\/tortilla-de-patatas-480x270.jpg"],"description":"Tortilla de patatas (w Ameryce \u0141aci\u0144skiej tortilla esponola lub tortilla de papas) to niezwykle popularne w Hiszpanii i bardzo proste danie na bazie ziemniak\u00f3w.","keywords":["cebula","Jajka","oliwa","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-09T12:53:38+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","recipeCategory":["Omlet"],"recipeCuisine
ProstePesto.plZiemniaki można upiec na kilka sposobów. Najbardziej tradycyjny to oczywiście zakopanie ich „w mundurkach” pod ogniskiem. Tutaj jednak skupimy się na sposobach zdecydowanie bardziej praktycznych w warunkach kuchennych. Tak czy owak upieczenie ziemniaków nie jest jednak technicznie trudne i skomplikowane, właściwie to jest bardzo proste. Dużo ciekawszą sprawą jest wybór dodatków – ziół i przypraw, które po pierwsze wzbogacą smak(...)ogóle, a po drugie zgrają nasze ziemniaki z potrawą, z którą je podamy. W praktyce bowiem pieczone ziemniaki nie są zwykle samodzielnym daniem, lecz uzupełnieniem czegoś innego. Poniżej prezentujemy kilka wersji pieczonych ziemniaków, które robimy dokładnie tak samo technicznie, ale z różnym zestawem dodatków i przypraw. To oczywiście tylko pewne propozycje, które żadną miarą nie wyczerpują szerokiej gamy kombinacji, więc
Kulinarna Pokusablogu Ivka w Kuchni zobaczyłam przepis na turecki kumpir . Ziemniaki zapiekane z różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak trafiłam na przepis na blogu Turcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło(...)bardzo smaczne i sycące. składniki (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta oregano sól pieprz przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego
Stare GarySmaczne pieczone ziemniaki. W oryginalnym przepisie nazwane frytkami. Mimo, iż są bardzo smaczne, to, moim zdaniem, te przeze mnie zrobione nie do końca przypominały frytki więc nazwałam je po prostu pieczonymi ziemniakami. Przepis ze strony Mniam Mniam składniki 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi* 2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku(...)pominąć główka czosnku opcjonalnie 1 łyżka cukru sól przygotowanie Czosnek podzielić na pojedyncze ząbki. Obrane ziemniaki pokroić tak jak frytki lub w ósemki. Przełożyć ziemniaki do miski, zalać zimną wodą, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Wylać wodę, wypłukać ziemniaki pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na ściereczce. Ponownie przełożyć do miski, spryskać olejem, posypać
Stare GaryPoznaj staropolski przepis mojej babci na prawdziwe pyzy ziemniaczane z mięsem lub jak wolisz kartacze czy cepeliny. Tylko 3 składniki. Pyzy są najsmaczniejszą potrawą z ziemniaków i nie ważne czy są z mięsem czy bez, szybko znikają z talerza. Choć są pracochłonne, z pewnością warto je przygotować na niedzielny obiad. Składniki: Do pyz używam oczywiście tylko starych ziemniaków. Młode ziemniaki(...)nadają się . 1 kg surowych ziemniaków 0,5 kg ugotowanych ziemniaków szczypta soli Dodatkowo: boczek do przygotowania skwarków i polania pyz woda i sól do gotowania pyz Farsz: 250g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki) do smaku sól i świeżo zmielony pieprz czarny. Zobacz jak zrobić staropolskie pyzy ziemniaczane z mięsem. Pyzy z przepisu mojej babci zawsze się udają
Ania gotujePieczone ziemniaki to bardzo popularne i proste danie z piekarnika, my proponujemy dziś przepis na ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą. Ziemniaki z piekarnika, które my nazywamy też ziemniakami z blachy, to przede wszystkim duża przystępność w wykonaniu. To również proste składniki, które są w każdej kuchni i spiżarni. Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą nie sprawi zatem(...)kuchni żadnych problemów. Jak zrobić ziemniaki pieczone? Ziemniaki z piekarnika w tym wydaniu pokroiliśmy w niezbyt grube plasterki, dzięki temu dość szybko się pieką i ładnie rumienią. Uzupełnieniem ich aromatu i smaku jest prosty w wykonaniu farsz, który zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że nałożysz go na upieczone już ziemniaki i jeszcze chwilę potrzymasz w piekarniku. Łatwo, pysznie i jeszcze
Kuchnia Na Wypasienasz Polski specjał. Alkohol można wyprodukować tak naprawdę ze wszystkiego, co zawiera cukier. Na szczęście Unia Europejska ustaliła, że na każdej butelce wódki, która nie jest wyprodukowana ze zboża, ziemniaków lub melasy buraczanej musi być napisane na etykiecie, z jakiego surowca jest zrobiona. W Polsce najwięcej wódki produkuje się z żyta, w Rosji z pszenicy. W Polsce popularna jest też(...)wódka z ziemniaków, choć w Rosji ten surowiec nie cieszy się uznaniem. Najszlachetniejszym produktem do produkcji spirytusu są jednak ziemniaki. Ich wadą jest zdecydowanie mniejsza wydajność niż w przypadku zboża. Ze 100 kg ziemniaków można uzyskać jedynie 8- 10 litrów spirytusu, ze zboża wielokrotnie więcej. Do produkcji używa się wyselekcjonowanych gatunków ziemniaka o wysokiej zawartości skrobi, co nadaje tej wódce
królestwo garówGrillowane ziemniaki, znakomity przepis na opiekane ziemniaki z grilla. Idealny dodatek do obiadu jak i do grillowanej karkówki czy szaszłyków. Przepis na ziemniaki z grilla jest prosty, a składniki dostępne w każdej kuchni. Dziś aura nie pozwala, a więc będą to ziemniaki z grilla elektrycznego. Do ziemniaków grillowanych z boczkiem można także dodać ser. Można także przygotować ziemniaki z grilla(...)masłem czosnkowym, ziemniaki z cebulą lub boczkiem i cebulą. I takie opiekane ziemniaki będą pełnym daniem. Ziemniaki na grillu jak zrobić? Aby skrócić czas opiekania ziemniaków na grillu możemy użyć ziemniaków gotowanych. Tu można wykorzystać ziemniaki gotowane na obiad. A nawet ziemniaki z poprzedniego dnia. Pod warunkiem, że ziemniaki są całe. Ziemniaki z grilla Ziemniaki z grilla bez folii
Dieta moja pasjaSmażone ziemniaki już są pyszne same w sobie, ale ta wersja! YUM! Piekielnie dobre ziemniaki z pikantnym chorizo i miętą to już rozkoszny obłęd. Ziemniaki z pikantnym chorizo nieco słodkie na starcie za to idealnie pikantne na finiszu. Chrupiąca pyszna papryka, podsmażone ziemniaki, obłędne chorizo i ten orzeźwiający gryz mięty. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: SCHABOWY Z SEREM(...)FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ
globuskulinarnyPieczone ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Kiedy macie już dosyć zwykłych, gotowanych ziemniaków zróbcie wersję pieczoną. Ja najbardziej lubię najpierw podgotować je kilka minut (około 10), a dopiero potem obtoczyć je w przyprawach i upiec. Wg mnie skórka na nich jest bardziej chrupiąca. Do pieczonym ziemniaków lubię też dodać kilka ząbków czosnku (w łupinach), który nadaje im piękny zapach(...)pieczony czosnek jest bardzo smaczny, kremowy i łagodny w smaku. W tym wpisie znajdziecie przepis na upieczone ziemniaki, które wcześniej zostały pogotowane jak i takie, które już od razu lądują w piekarniku. To Wy zdecydujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczone ziemniaki. Jak zrobić pieczone ziemniaki. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki
To co lubię - gotuję i polecamzmutował i nie odważyłbym się takiego połączenia. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas smażenia: 10 min Całkowity czas: 30 min Ilość porcji: 4 osób Placki ziemniaczane sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj. Następnie obierz ze skórki, wrzucając ziemniaki do miski z wodą, aby nie czarniały. Jakie ziemniaki do placków ziemniaczych? Najlepiej wybieraj ziemniaki, które zawierają w sobie dużo(...)skrobi. Warto wybierać ziemniaki typu C (mączysty), lub typu B (ogólnoużytkowy). Ziemniaki, które najlepiej nadają się do placków, to na przykład: Orlik (B), Bryza (C), Jutrzenka (C), czy Grecja (C). Zetrzyj ziemniaki i cebulę Kolejnym krokiem, który będziesz musiał uczynić, to tarcie ziemniaków. Ja zawsze ziemniaki ścieram na duże oczka. Do tarcia ziemniaków użyj tarki jarzynowej, lub maszynki do tarcia
ugotuj-przepis.plPrzepis na pieczone ziemniaki Hasselback wywodzi się ze Szwecji i został stworzony w restauracji, której swoją nazwę zawdzięcza. Wiele źródeł mówi, że twórcą przepisu był stażysta, któremu jak widać zależało na tym, aby nie tylko zachwycać smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Przepisów na pieczone ziemniaki Hasselback jest bardzo dużo, ponieważ możemy przygotowywać je w wielu wersjach, bazując na podstawowej recepturze(...)stronie dotyczącej szwedzkiej kuchni , znalazłam informację, że ziemniaki Hasselback powinno podawać posypane bułką tartą, dlatego też przygotowałam Wam taką wersję tego przepisu. Do zrobienia dania użyłam średniej wielkości ziemniaków odmiany Lilly, typ kulinarny B. Oczywiście w zależności od typu ziemniaka, jaki użyjecie, jedne ziemniaki będziecie przygotowywać krócej, a inne dłużej. Próbowałam również różnych technik przygotowania tych ziemniaków. Najlepiej sprawdza się
Kuchnia BazyliiZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi, że te smakują zupełnie inaczej niż pyzy z paczki. Wymagają na przygotowanie dłuższej chwili, ale wcale nie są trudne do zrobienia. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków(...)odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali). Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się
Karo in the KitchenMajowa Piekarnia u Amber to tym razem piękny chleb z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami. Daleko mi do cudnego wypieku Moniki. Chleb piekłam na kamieniu a nie w garnku. Zrobiłam 2 małe chlebki, a chyba jeden większy byłby lepszy. Nie wypiekły mi się tak ładnie jak oryginalne, ale były dobrze w środku upieczone, a pieczone ziemniaki okazały się dobrym(...)dodatkiem. Może trochę poszalałam z ich wielkością, mogły być mniejsze kawałki. Żałuję też, że nie dodałam do ciasta więcej rozmarynu (oprócz tego dodanego do ziemniaków) Przepis wybrany przez Amber, a autorką jest prowadząca blog "Gotuje bo lubi" Monika. przepis kopiuję od Amber Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem (1 duży, lub 2 małe bochenki) 2 łyżki zakwasu
Stare GarySmak gotowanego ziemniaka w skorupce to smak mojego dzieciństwa, kiedy mama gotowała ziemniaki dla kur ja przybiegałam i wyjadałam je. Jakie to było pyszne:) Dziś pragnę wam przedstawić moją wersję ziemniaka gotowanego w łupince. SKŁADNIKI: (porcję przygotowałam na 3 osoby) - ziemniaki 6szt - jajka 6szt(...)garście - sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej) - świeżo zmielony pieprz - olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora - jogurt typu grecki 1 łyżkę Całkowity czas przygotowania ok 40 min WSKAZÓWKI - ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały - ziemniaki po wbiciu jajka staramy się tak ułożyć aby białko nie wypłynęło na zewnątrz - aby kontrolować stan jajka warto unieść skorupkę
Basia w kuchniPieczone ziemniaki ze śmietaną Ziemniaki dokładnie wyszorować, ponakłuwać widelcem. Do naczynia lub woreczka strunowego wlać 2-3 łyżki oleju, włożyć ziemniaki i dokładnie obtoczyć ziemniaki w oleju. Następnie ziemniaki posypać z każdej strony solą, pieprzem czarnym mielonym i tymiankiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C. Piec(...)trakcie pieczenia odwrócić ziemniaki 1-2 razy. Po 40 min. można sprawdzić patyczkiem czy ziemniaki są już upieczone, wszystko zależy od ich wielkości. W czasie kiedy ziemniaki się pieką przygotować sos śmietanowy. Śmietanę przełożyć do kubka, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do śmietany. Koperek i szczypiorek posiekać, dodać do śmietany (można odłożyć nieco do posypania po wierzchu). Wszystko
ememe kitchenZiemniaki Hasselback , znane także jako “ziemniaki harmonijkowe” , nieodłącznie kojarzą mi się z jedzeniem przygotowanym przez Mamę Eda, która przygotowywała je zazwyczaj podczas goszczenia nas u siebie w domu. Pyszne, chrupiące, maślano-ziołowe ziemniaki zawsze budziły mój zachwyt, a co najlepsze przy stole nikogo nie dziwiło, że biorę ich sobie nieco więcej od innych. Podczas kilkukrotnego przygotowywania ziemniaków Hasselback(...)przekonaliśmy się, że bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Kiedyś kupiliśmy ziemniaki przeznaczone specjalnie do pieczenia, ale efekt końcowy był najgorszy ze wszystkich dotychczasowych, ziemniaki miały spieczoną skórkę, a w środku nadal były twarde i zbite. Innym razem kupiliśmy na bazarku popularną odmianę, tym razem ziemniaki rozpadły się podczas pieczenia. Te ze zdjęcia kupiliśmy w sieciówce i jak widać ziemniaki
niecodziennikparyZiemniaki są jednym z bardziej popularnych warzyw. Są tanie, smaczne i użyć można ich do całej gamy dań. Smażone ziemniaki z ziołami Co roku czekam z niecierpliwością na moment, w którym pojawią się nowe ziemniaki. Zajadam się nimi do oporu. Zazwyczaj podaję je z masłem i koperkiem. Tak smakują mi najbardziej. Młode ziemniaki najlepiej podawać w całości, nie jako puree(...)gdyż nie mają w sobie zbyt wystarczającej ilości skrobi i puree będzie rzadkie. Smażone ziemniaki są jednym z kilku wariantów w jaki możemy podać młode ziemniaki. Ziemniaki przygotowane w sposób podany przeze mnie sposób nie muszą być młode, możemy wykorzystać każdego rodzaju ziemniaki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam
mecookstapas, u nas może stanowić wygodny obiad do pracy, przekąskę na pikniku czy finger food na przyjęciu. Jest przepyszna i wszechstronna, a w gruncie rzeczy to tylko 3 składniki - ziemniaki, cebula i jajka :) W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami podstawowym przepisem na tortillę de patatas oraz jego odmianą z dodatkiem czosnku i szpinaku nazywaną tortilla de espinacas(...)inne dodatki i zwyczajnie czyścić przy jego pomocy lodówkę. Zresztą w samej Hiszpanii można spotkać niezliczone wersje tego dania. Choć i ja czasem przygotowuję przypominający tortillę omlet z gotowanymi ziemniakami pozostałymi z obiadu, to tradycyjną tortillę de patatas robimy z surowymi ziemniakami smażonymi do miękkości. Trzeba pokroić je na cienkie plasterki (polecam mandolinę) lub niedużą kostkę, wtedy usmażą się zdecydowanie
Chilli Czosnek i OliwaTłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem... Kremowe i delikatne za sprawą śmietany. Oprószone posiekanym szczypiorkiem. Może i banalne, ale jakie pyszne! Idealny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zagnieść tłuczkiem(...)ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki podawać ciepłe, oprószone szczypiorkiem. Uwagi do przepisu: Tak przyrządzone ziemniaki są bardziej kaloryczne, ale i dużo smaczniejsze. Często dzięki dodaniu śmietany można znacznie polepszyć smak niezbyt dobrych ziemniaków. Zamiast szczypiorku, ziemniaki można oprószyć podsmażoną na maśle/oleju drobno posiekaną cebulką
Gospodyni MiejskaZiemniaki jak z ogniska.... Chrupiąca skórka. Miękkie wnętrze. I smak... ... ziemniaków pieczonych w ognisku. Smacznego! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 czubate łyżki mąki pszennej; 1 czubata łyżka soli; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Sposób przygotowania: Mąkę, sól i paprykę dokładnie ze sobą wymieszać. Ziemniaki umyć, nie obierać . Jeszcze mokre obtaczać w panierce z mąki, soli i papryki(...)przygotowane ziemniaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Podana ilość panierki wystarcza na obtoczenie około 1,5 kg ziemniaków. W ten sam sposób można przygotować także marchewkę. Ziemniaki muszą być mokre , bo inaczej panierka się nie przyklei
Gospodyni Miejska