Smaczne i szybkie do przygotowania kluski leniwe z białym serem i ziemniakami , uwielbiam polane masłem i bułką tartą w wersji na słodko . Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli mąka do podsypania olej Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy na stolnicę
Bajeczna Kuchniapasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek(...)pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki
talerz przyjemnościKrem z dyni Składniki: 2 małe dynie 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek estragon imbir 4 łyżki oliwy z oliwek pestki z dyni Wszystkie warzywa obrałam. Dynię i ziemniaki pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek w plasterki. Marchewka pozostała w całości. Do garnka z wodą wrzuciłam ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek
nietadietaFasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek pora oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek kminek Ciecierzycę moczyłam całą noc. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki(...)garnka wlałam 50 ml oliwy z oliwek i delikatnie zeszkliłam cebulę i czosnek. Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli i czosnku, delikatnie go podsmażając. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Por umyłam i pokroiłam w plasterki. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem dodałam ciecierzycę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Dolałam wody, dodałam przyprawy
nietadietaZupa krem z dyni Składniki: 1 dynia 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek świeżego imbiru natka pietruszki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz pestki dyni Wszystkie warzywa obrałam. Dynię, ziemniaki i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 3 litry wody. Dodałam oliwę, ocet jabłkowy(...)ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, imbir, pietruszkę w korzeniu, seler i na końcu dynię. Kiedy warzywa były już miękkie, dodałam natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam pestki dyni i gotowe:) To jest wersja bardzo łagodna i delikatna, specjalnie przygotowana dla mojego synka, który troszkę się rozchorował. Zapewne smak byłby bardziej intensywny po podsmażeniu cebulki, czosnku
nietadietaSerwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika. Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków, zupa jest bardzo gęsta. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego, możemy zastąpić go śmietaną. Drukuj Zupa krem z marchewki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 sporych marchewek 1 cebula 2 ziemniaki(...)Dusimy razem kilka minut. W tym czasie marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy marchewkę do cebuli. Dusimy ok 10 min i zalewamy bulionem. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ok 20-25 min. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe. Blendujemy na krem. Podajemy z grzankami. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-marchwi/ BosowKuchni Artykuł Zupa krem z marchwi pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnkumięsa wołowego (gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem(...)wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania
R'n'G Kitchenpomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut. Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół do ryb 3 duże pory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła(...)litry rosołu lub bulionu warzywnego Sól lub jarzynka do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, płuczemy kroimy w kostkę, umyte pory w pół krążki, w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por, przeciśnięty przez praskę czosnek i ziemniaki, podduszamy chwilę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości, doprawiając do smaku solą ewentualnie jarzynką i pieprzem
Wanilia i Kardamoncodzienny obiad i odświętną kolację. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z piersi kurczaka, 100 gram sera mozzarella, 10 pomidorów suszonych, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 500 gram ziemniaków, 1 jajka, 100 gram mąki pszennej, 1 puszki pomidorów, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej pietruszki, 2 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżek oliwy(...)dwiema łyżkami octu balsamicznego, łyżeczką cukru, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodałem około 100 ml wody. Całość zagotowałem, a następnie podgrzewałem na małym ogniu przez około 20 minut. Ziemniaki dokładnie umyłem i nie obierając ich, ugotowałem je w osolonej wodzie. Gorące ziemniaki obrałem ze skórek i przecisnąłem przez praskę. Dodałem do nich jajko, 100 gram mąki pszennej oraz szczyptę
Wyprawy kulinarnerozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają. Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka korzeń, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 3 średnie ziemniaki, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki kurkumy, 50 ml śmietanki 30 %, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona ostra papryka do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Obraną marchew, pietruszkę kroimy w plasterki(...)Cebulę, czosnek i ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę i całość podsmażamy ok. 3 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy kurkumę, 1 łyżeczkę soli i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa będą al dente. (W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody, nie zapominamy o mieszaniu). Dolewamy 300 ml gorącej wody
Moniki Smakołykinieco zabielane śmietaną... a co jeśli tej śmietany jest dużo ? No to wtedy mamy kolejną pyszną zupę jarzynową śmietankową :) Składniki: 5 L bulionu drobiowo - wołowy 3 duże ziemniaki 2 liście pory 1/3 selera 1 średnia pietruszka 1 ząbek czosnku 1 cebula Mieszanka warzyw: marchew, kalafior, brokuł ( polecam świeże) 2 -3 łyżki śmietany 18% sól , pieprz, kucharek, magii Wykonanie(...)Mając już wcześniej przygotowany bulion kroimy w kostkę: ziemniaki, liście pory, seler, pietruszkę, czosnek, cebulę i dodajemy mieszankę warzyw: kalafior, brokuł i marchewkę. Warzywka gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i mieszanka będzie miękka. Do osobnej miski dodajemy śmietanę i około szklankę zupy i mieszamy ze sobą dwa składniki ( dla zwolenników zaklepywania zup, + 1,5 łyżki mąki pszennej). Wlewamy
W Moim Magicznym DomuSkładniki wątróbki z kurczaka 30 dag, woda 2,5 litra, warzywa mrożone 2 opakowania, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 6 średnie, masło 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana kremówka 1/2 szklanki wątróbkę oczyścić z błon, dobrze opłukać i zagotować, zebrać cedzakiem pianę dodać ziemniaki pokrojone(...)kostkę i zagotować, dodać ziele angielskie i liście laurowe, kucharka, paprykę, pieprz wsypać zupę mrożoną, dodać masło i gotować do miękkości ziemniaków zimną śmietanę ubić i podać porcję śmietany w zupie na talerzu - zupa jest szybka w przygotowaniu, smaczna i dla smakoszy wątróbki wyśmienita..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmażenia buraczki z karmelizowaną cebulką: 2 czerwone cebule 3 buraki 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego) 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 2 łyżki wody ziemniaki: 4 duże ziemniaki koperek 1 łyżka masła Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy obran ą i pokrojon ą w kostkę cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy dwie minuty, po czym(...)ości, po ostudzeniu ści era my na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie do cebulki i podsmażamy , dosypujemy 2 małe łyżeczki mąki i energicznie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, do dajemy masło i posypujemy koperkiem. Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej
KuchcikoweLoveSkładniki: 500 g grochu łuskanego 4-5 ziemniaków 500 g wędzonych kości 200 g wędzonego boczku 250 g kiełbasy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Groch przepłukać na sicie, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Ugotować wywar z wędzonych kości. Do wywaru dodać(...)laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia ok 25 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gdy groch się gotuje myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw. Boczek
magiczna kuchnia Kasiduży ząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól pieprz w ziarnach i mielony cebula masło – 1 łyżka śmietana kwaśna – 2 duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki(...)dniu gotowania barszczu zabielanego najlepiej wyłowić część buraków zostawiając tylko część, którą będziemy w stanie zjeść. Cebulę obrać, drobno zszatkować. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i lekko zrumienić. Ziemniaki obrać i ugotować. W osobnej misce zahartować śmietanę z barszczem, wlać całość do garnka i dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie octem. Barszcz podawać
Calzonella.com