duża cebula 1 średnia marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku ok. 3 litry wody 1 kg poszatkowanej kiszonej kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli(...)mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać warzywa po ok. 20 minutach od czasu gotowania wywaru. W międzyczasie obrać ziemniaki i je ugotować. Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka
Calzonella.commożna je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO SKŁADNIKI: CIASTO: 3 Szklanki Mąki 1 Szklanka Wody Gorącej 1Łyżeczka Soli FARSZ: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg Sera białego półtłustego 6 plastrów boczku surowego 3 Cebule Sól, Pieprz Olej DODATKOWO: 2 Cebule 3 Plastry Boczku Surowego Olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Ziemniaki obieram(...)gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę. Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju. Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju. Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był
Gotowanie Patkiworeczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 2 jajka ( jeśli mam mało ziemniaczków do to wystarczy 1 jajko ) 1/2 do 3/4 szkl mąki ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl ) 1 główka cebuli 5-6 pieczarek do środka sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania(...)Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to musimy je przegnieść przez praskę. 2. Wbijamy jajko/jajka dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. 3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Na tym samym oleju przesmażamy pieczarki i po lekkim przestygnięciu dodajemy
Gotowanie...to proste !Składniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)ziemniaki w mundurkach podgotować z 7 minut, wystudzone obrać i pokroić w grubsze plastry, przygotować marynatę z olejem rzepakowym i z podanych składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać
W Mojej Kuchni LubięGroszkiem Bonduelle . Wyśmienicie smakuje i sprawdza się w sytuacji gdy jesteśmy głodni a nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu. Zapraszam :) Składniki : Około 5 ziemniaków ugotowanych w całości 2 pętka Kiełbasy królewskiej Tradycyjne jadło 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny Skworcu 1 puszka Groszku Bonduelle sól, pieprz do smaku szczypta koperku suszonego 1 cebula(...)masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i przyprawy, chwile podsmażać aż kiełbasa się zarumieni, następnie dodać pokrojone na 4 ziemniaki i groszek, chwilę podsmażyć aż ziemniaki się zarumienią. Na końcu posypać koperkiem i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizależności od humoru oraz maryntay i przypraw które wybierzemy... Skladniki na 2 osoby. Czas przygotowania i pieczenia: 30 - 40 min Przygotowac: 1 poledwiczka wieprzowa 1 cukinia 4 srednie ziemniaki liscie rukoli (wedlug uznania) male soczyscie czerowne i pachnace pomidorki olej z oliwek extra virgin sol marynata do poledwicy: 1 lyzka oliwy z oliwek, groba sol, pieprz, polowke cyntryny(...)noza, nie docinajac plasterka do konca, aby w ten sposob powstaly skrzydelka. Tak przygotowane ziemniaczki, smarujemy oliwą, rownież miedzy platkami. Deliktanie solimy gruba sola. Dla najlepszego efektu, każdy ziemniak ostulamy folią aluminiową, tworząc ludeczkę. Tak przygotowane ziemniaczki ukladamy na formie i wkładamy do piekarnika na ok 40 min w tem ok 210 st C. Czas zależny jest od wielkości
Lajtkraft food intoleranceAromatyczna zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Mięso jest obłędne w smaku. W ustach pozostaje posmak wędzonej papryki i pomarańczy. Marchewka i ziemniaki nadają słodyczy całemu daniu. 300 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę
VioletoweKucharzeniejednych ta zupa to zalewajka, dla innych to żur... jedni gotują ziemniaki osobno, inni w zupie... co dom to inna nazwa i propozycja podania :) U mnie to jest żurek i już :) Świeże mięso do tej zupki zamówiłam sobie z internetowego sklepu mięsnego Befsztyk . Mają tam szeroki wybór wędlin, kiełbas oraz mięsa. Zamówiony towar jest dostarczany w 24h, a wszystko zapakowane(...)hermetycznie w styropianowym pudełku z wkładem chłodzącym. Produkty wysokiej jakości i świeże. Składniki: 600 g kiełbasy Befsztyk , 250 g boczku surowego wędzonego Befsztyk , 4-5 dużych ziemniaków, 2 duże cebule, 150-200 ml zakwasu na żurek, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody. Do zagotowanej wody
Aga w kuchniobiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię przepyszne kluski śląskie Kluski śląskie z mięsem mielonym Składniki : Kluski ziemniaki ugotowane - 1,90 kg mąka ziemniaczane - 310 g jajko całe - 1 szt białka jaj - 2 szt Farsz : mięso(...)cebula Przygotowanie : Farsz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić. Kluski : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto. Odrywamy kawałki
Kuchnia DanusiSmakowita pizza ziemniaczana to ciekawa propozycja dla wszystkich "pizzomaniaków", danie które zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem.Taką pizzę możemy przygotować ze swoich ulubionych składników oraz ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. składniki na dużą pizzę ciasto 600 g ugotowanych ziemniaków(...)czasu mieszając. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym i zdejmujemy z ognia. Do większej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową, ciasto krótko wyrabiamy dłonią a następnie wylepiamy nim posmarowaną olejem formę do pizzy lub tortownicę. Na cieście rozprowadzamy
Smakowite DaniaChoć nie należę do fanek ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne są dodatki w postaci sera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu(...)duże ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy
Szefowa kuchninasze poznawanie kuchni się nie kończy...Diana Volokhova Sargsyan zapodała rewelacyjną w smaku zupę. Kolejną kuchnię pragniemy poznać! Składniki 500 g wołowiny 2 cebule 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g suszonych moreli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek natka pietruszki natka kolendry ( u nas nie ) sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)złocisty kolor. Dodajemy koncentratu pomidorowego i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez 2 minuty. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego cebulę z koncentratem. Wrzucamy pokrojone na osiem części ziemniaki. Dorzucamy opłukane morele, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 20 minut. Na talerz kładziemy mięso, które zalewamy wywarem z morelami i ziemniakami. Następnie posypujemy
R'n'G Kitchenodrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz, chili w proszku oliwa do smażenia Cebulę(...)osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą, kukurydzę i groszek oraz wlewamy pozostały
Trzeci talerzciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu. FARSZ: 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu
ClauditteMissCookingyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora 250 g ziemniaków 400 ml wody lub domowego bulionu 100 ml wina białego wytrawnego 50 g cebuli przekrojonej na pół 50 g gęstego jogurtu 20 g oliwy z oliwek(...)pozostałą oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij na małym ogniu. Dodaj win o , fileciki anchois, smaż 2 min uty. Dodaj ziemniaki posiekane w drobną kostkę, wod ę , koncentrat bulionu , doprowadź do wrzenia, gotuj 20 min ut. Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze
SzczyptaSmaQ