znają jego smaku polecam bo albo się go uwielbia albo nie znosi ;-) ... Zupa z koprem włoskim SKŁADNIKI : 400 g kości wieprzowych 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 koper włoski 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku mleko (opcjonalnie śmietana) do zabielenia PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ostkę wraz(...)częścią kopru włoskiego. Do garnka wkładamy kości wieprzowe, zalewamy wodą i gotujemy czysty wywar soląc go. Następnie dodajemy do wywaru ziemniaki, pietruszkę i marchewkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy koper włoski i doprawiamy do smaku pieprzem - gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekany koperek, zabielamy mlekiem i zagotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikaszana, to powstają właśnie takie dania. Składniki: - kaszanka z kaszy jęczmiennej z podrobami, - słonina prasowana w plastrach, - jabłka kwaśne, - cebula, - syrop klonowy, - laska cynamonu, - chilli w płatkach Puree: - ugotowane ziemniaki - masło - orzechy włoskie mielone i 3-4 sztuki pokrojonych - łyżka oliwy truflowej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przecedzić i przecisnąć przez praskę (100 gram ugotowanych ziemniaków powinno przypadać na jedną osobę
Karczma Honoriettycebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo mielony pieprz 250 ml mleka 150 ml śmietany 18% drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku(...)mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy
Smakowity Blog Kulinarnymoja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki(...)mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 1 kg ziemniaków sól, bazylia oliwa Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i wysypujemy na patelnię z 2 łyżkami oliwy i posypujemy bazylią. Smażymy do zezłocenia się ziemniaczków. Idealna alternatywa dla zwykłych tłuczonych ziemniaków przy obiedzie. Smacznego
Moje-pitraszeniezrobić. Szybka prosta i smaczna Składniki 1 opakowanie śledzi a'la matias 2 duże ogórki kiszone 1 duże kwaśne jabłko 2-3 jajka 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 duża łyżeczka musztardy pieprz 2-3 łyżki oleju z zalewy w której były śledzie (opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy około(...)ugotują również kroimy je w kostkę, dodajemy do reszty i dokładamy 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 duże łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, przyprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jak ziemniaki będą gotowe i wystygną kroimy je w kostkę dodajemy do reszty dokładnie mieszamy i opcjonalnie dodajemy jeszcze oleju z zalewy w której były matiasy lub soli do smaku i sałatkę
Piekielna Kuchnia Patifilet z indyka sól pieprz bułka tarta mąka tłuszcz do smażenia ziemniaki Ziemniaki obrać i skropić oliwą, posolić posypać pieprzem i upiec , można przekroić. Ja użyłam frytownicy ActiFry. Filet pokroić na plastry, lekko rozklepać. Do panierowania wymieszać łyżkę maki, łyżkę bułki tartej, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Panierować i smażyć filety na złoty kolor. Podawać z pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatwedołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ( u mnie Appetita ) szczypta pieprzu szczypta chili sól lub na bulion(...)litra wody. Gotować na wolnym ogniu, aż bulion stanie się esencjonalny. Jeśli gotujecie "na szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny. Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić na pół, marchew, ziemniaki i seler pokroić w mniejsze kawałki. Między warzywami poukładać nieobrane ząbki czosnku. Całość lekko skropić oliwą i wstawić
kolorowotorcikoworoku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa: 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka, kilka kropel aromatu migdałowego(...)dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm. Masa serowa: 1,25kg białego sera, 5 jajek + 1 żółtko, 110g masła, 200g ugotowanych ziemniaków, 380g cukru (można dać mniej), łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 pomarańczy. Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem
Z miłości do słodkościBardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie. Oto przepis, który sprawi, że nawet mięsożercy będą wniebowzięci. Składniki 1 cukinia 1 brokuł 4 średnie ziemniaki 1 pęczek dymki 1 ząbek czosnku garść rukoli 1 łyżeczka oregano szczypta suszonej kolendry szczypta ostrej papryki szczypta cząbru szczypta kurkumy(...)grillujemy kilka minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dymkę razem ze szczypiorem i rukolę siekamy. Ugotowane i odcedzone brokuły i ziemniaki blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy dymkę, szczypior, rukolę i przeciśnięty
My Chcemy Jeśćgłową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie(...)zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych smakowitości w Nowym Roku! Składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 10 ziemniaków 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko sól, pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody - mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawiamy (można dodać 2 jajko jeśli masa będzie zbyt mało zbita ze sobą). Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe
Moje-pitraszeniedzisiaj zaplanowałam zapiekankę ziemniaczaną z patelni. Gorąca, pachnąca i smaczna. Czego więcej potrzeba gdy mróz na dworze, od razu robi się jakoś cieplej. Polecam. Składniki: 4 – 5 ziemniaków 200 gram fileta z indyka 3 – 4 pomidory (dojrzałe) 1 młoda cukinia Średni por – biała część 2 marchewki lub 1/3 opakowania mrożonych małych marchewek ½ szklanki mleka 4 – 5 jajek Sól Pieprz(...)podobnie jak do gulaszu. Dodajemy odrobinę oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Pomidory umieszczamy na chwilę we wrzątku, wyjmujemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki) podsmażamy plasterki ziemniaków. Po chwili dokładamy pokrojonego pora a następnie filet z indyka. W dalszej kolejności marchewki. Wszystko
Smaki EwySkładniki: 1 kg pieczarek 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1/4 kostki masła 100 ml śmietanki 30% 50 ml mleka 2-3 listki laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 2 kostki rosołowe sól, pieprz Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać pozostałe masło(...)pieczarki, smażyć kilka minut. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę, całość wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać 4 szklankami gorącej wody, dodać kostki rosołowe, listki i ziele. Gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie z zupy usunąć listki i ziarna ziela, całość zmiksować blenderem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, dodać łyżkę wazową zupy, połączyć. Przelać
kulinarnyswiatdomiSałatka jarzynowa zwana tu i ówdzie sałatką ziemniaczaną, warzywną czy sałatką rosyjską. Popularna sałatka w Niemczech czy w Iranie, niezastąpiona na polskim stole. Sałatka jarzynowa na bazie ziemniaków, u mnie według rodzinnego przepisu z jabłkiem. Uwielbiana przez moje dzieci i męża. Chociaż wymyślam nowe przepisy to jednak z chęcią przyrządzam polskie klasyczne dania. Sałatka jarzynowa do nich niewątpliwie należy. Prawdziwy(...)moja sałatka jarzynowa smakuje równie wybornie! W tej sałatce znajdziecie warzywa, domowy majonez i jabłko…Mój ulubiony przepis na pokaźną porcję. Sałatka jarzynowa – przepis Składniki: 6 dużych ziemniaków 4 duże marchewki 1 cebula 5 jajek 200 g groszku, u mnie mrożony 4 duże kiszone ogórki 3 jabłka średniej wielkości 1 łyżka francuskiej musztardy 1 łyżka soli lub wedle
codojedzenia