Składniki (na 4 porcje) - 1 litr wody, - 2 marchewki (ok. 210g), - papryka czerwona (ok. 150g), - papryka zielona (ok. 150g), - papryka żółta (ok. 150g), - cebula (ok. 70g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)ziemniaki ok. 15 min. 2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por. 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na dwie porcje) - 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 2 garście szpinaku (ok. 40g), - czosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy(...)Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku. 6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki. 6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką. Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w: - pełnowartościowe białko, które stanowi budulec, - żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachporcje) - 200 g mięsa mielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę, por kroimy na drobno(...)dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy kalafior i ziemniaki. 7. Kalafior i ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i natki pietruszki. 8. Do kokilek nakładamy farsz mięsno-warzywny i przykrywamy go puree ziemniaczano-kalafiorowym. 9. Całość pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki. Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze! Składniki; 1 duży batat sól, pieprz ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki) garść orzechów włoskich natka(...)być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują gdy są ciepłe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.szybki, rozgrzewający i sycący obiad. Nie wiem jak Wy ale my bardzo ją lubimy. Zupę podałam w talerzu z serii "Antonio" od Porcelany Bogucice. 3 kiełbaski śląskie 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 100g słoniny 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody(...)rozgrzanej patelni do wytopienia się słoniny. W garnku zagotować 2 litry wody, wrzucić przesmażoną kiełbaskę i słoninkę (bez wytopionego tłuszczu- ten zachowujemy do innych celów), pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę i selera, liście laurowe i ziele ang. oraz kostkę grzybową lub namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać
Smakołyki Asipewno nie ostatni. Sałatka ziemniaczana z kukurydza i ogórkiem Czas przygotowania: 2 0 minut Składniki: 1 puszka konserwowej kukurydzy 4 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 4 spore ugotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryna sól pieprz Wykonie: Jajka i ziemniaki obieramy. Ogórki, ziemniaki i jajka kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy
Kulinarne przygody Gatityuważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki(...)koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Posypujemy solą ziołową i odstawiamy. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy bulion warzywny i ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Odstawiamy na kilka minut
My Chcemy JeśćKrokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem. Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 8 pieczarek - 100 g bułki tartej - 3 jajka - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka pieprzu - szczypta przyprawy do kurczaka - szczypta delikatu czerwonego - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i bardzo dobrze tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Pieczarki łączymy(...)ziemniakami, dodajemy bułkę tartą, miękkie masło, dwa żółtka oraz pianę z dwóch białek. Przyprawiamy do smaku przyprawami i dobrze mieszamy. Formujemy placuszki, które panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podać je same bądź tak jak ja z barszczem czerwonym
Zainspirowana w kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 puszki tuńczyka 2 cebule 3 ugotowane ziemniaki 3 ugotowane buraki 4 jajka koperek sól, pieprz 1/2 cytryny cukier majonez Spód naczynia smarujemy majonezem. Buraki i ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach. Buraki mieszamy z cukrem, solą(...)sokiem z cytryny. Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Układamy warstwami: tuńczyk cebula ziemniaki majonez buraki + sól +cukier + kwasek cytrynowy jajka + sól + pieprz koperek SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizupy TU . Zupa pieczarkowa - przepis: Składniki: 400 g pieczarek 1 średnia cebula 3 średnie marchwie 2 ząbki czosnku 500 g białej kiełbasy 1,75 l wody 5 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Białą kiełbasę umieszczamy w garnku(...)łyżkach rozgrzanego oleju przez ok. 5-7 min. Odstawiamy w stronę. Od pieczarek odkrawamy dół nóżki, obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a ziemniaki w większą kostkę. Kiedy kiełbasa już się ugotuje usuwamy ją z wody. Do wody po kiełbasie dodajemy podsmażoną cebulkę z marchwią i czosnkiem, i ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu
Kuchnia ŁukaszaPyszne placuszki z sosem ze świeżego ogórka! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki 1 jajko 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Składniki na sos: ½ kg kefiru (polecam grecki) 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku(...)cytryny do smaku Wykonanie sosu: Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać z kefirem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wykonanie ciasta: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i staranie utłuc. Pokroić cebulę, ser żółty, czosnek, posiekać natkę pietruszki i wszystko połączyć z ziemniakami. Przyprawić do smaku, wbić jajko, zagnieść ciasto
Tradycyjna Kuchniaciasto: 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki wrzącego mleka szczypta soli + sól do gotowania Na farsz: 1/2 kostka chudego twarogu, 2 ziemniaki, 1 szt. cebula, 1 łyżka oleju + 1 łyżka do podsmażenia, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z obu rodzajów mąki, wrzącego mleka i szczypty soli zagniatamy ciasto pierogowe. Odstawiamy przykryte ściereczką(...)odpoczęło. Ziemniaki obieramy, myjemy gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, połowę zostawiamy do okraszenia. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz ruski, zlepiamy i formujemy pierogi. Ostrożnie wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Trochę inna wersja bardzo popularnego dania włoskiego. Składniki: -> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków -> 2 szklanki mąki -> 1 ½ łyżeczki soli -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> 50g żywych drożdży -> 1 łyżeczka cukru -> ¾ szklanki ciepłej wody -> 400g pomidorków koktajlowych(...)Bazylia Wykonanie: Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zmieni i kminek polubimy? Kto wie... Tymczasem, zupełnie niepostrzeżenie, dotarliśmy do przepisu :) Farsz do ruskich: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ugotowanych ziemniaków 5 średnich cebul 2 łyżki skwarek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju Ciasto na pierogi: 600 g mąki(...)pszennej 340 g gorącej wody 60 g oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez paskę (a najlepiej przetrzeć przez sito). Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju. Do ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę, skwarki oraz sól
Marder&Marder Manufacturemówię, ale to nie do końca prawda. Pewnie po pewnym czasie by mi się znudziły. Ale i tak często do nich wracam. Dzisiaj ze śledziem. Czemu nie. Śledź, ziemniaki, trochę innych składników i gotowe. I jak tu się nie skusić. Składniki: Kilka płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 -3 ziemniaki gotowane w mundurkach Papryka konserwowa ( 2 kawałki ) 1-2 ogórki(...)konserwowe 1 czerwona cebula Groszek z marchewką ze słoika Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Śledzie odsączmy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę podobnie jak i pozostałe składniki : ogórki konserwowe, cebulę oraz paprykę. Groszek przepłukujemy, odsączamy i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy