Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana 156Dziś polecam przepis na zapiekankę z świeżych kalafiorów i ziemniaków. Dodatek tartego parmezanu dodaje ciekawego, serowego posmaku. Posypana świeżym szczypiorkiem jest fajną opcją na wiosenną kolację
Milion Smaków
Camembert panierowany z patelni 209posiłek. Aby przygotować to danie potrzebny jest minimalny nakład pracy oraz umiejętności kulinarnych. Warto zawsze mieć go w lodówce i wykorzystać, gdy czas goni. Jeżeli podamy go z pieczonymi ziemniakami i surówką okaże się sycącym obiadem. Świetnie komponuje się również z konfiturą żurawinową
Milion Smaków
Mussaka 178Mussaka czyli grecka zapiekanka z bakłażanów z dodatkiem ziemniaków, mięsa mielonego i pomidorów pod sosem śmietanowo-serowym. Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Tupperware
Milion Smaków
Placki z kabaczka 133Jeśli lubicie placki ziemniaczane na pewno będziecie zachwyceni plackami z kabaczka. Lżejsze i o ciekawszej nucie smakowej. No i kabaczka szybciej się trze niż ziemniaki
Milion Smaków
Botwinka 145zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze
Milion Smaków
Placki z dyni 137alternatywą dla placków ziemniaczanych. Bardziej wyraziste w smaku, o lekko pomarańczowym kolorze - są ucztą nie tylko dla podniebienia lecz także dla oczu. A do tego dynia jest zdrowsza niż ziemniaki
Milion Smaków
Gulasz wołowy 156kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, rozgrzewający, dodający energii gulasz, który spokojnie można przygotować na kilka dni i odgrzewać w miarę potrzeby. Mięso wołowe, papryka, pomidory i ziemniaki wraz z przyprawami tworzą sycący posiłek w sam raz na tę porę roku
Milion Smaków
Chorwacka gregada 163Gregada to tradycyjny chorwacki gulasz rybny pochodzący z wyspy Hvar. Biała świeża ryba gotowana jest w białym winie z kawałkami ziemniaków oraz z ziołami. Jadłam to danie w ubiegłym roku właśnie na wyspie Hvar, w gorące letnie popołudnie popijając schłodzonym białym winem. Nadszedł czas by odtworzyć tą przepyszną kompozycję w własnej kuchni. Danie przygotowuje się w dość prosty sposób, kluczem
Milion Smaków
Kapuśniak 150Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna. Przepis z instrukcji mojej mamy
Milion Smaków
Masło szałwiowe 131herbatką" do picia na gorąco. A szkoda, bo potrafi dodać aromatu wielu daniom - jak choćby zwykłemu masłu i w połączeniu stworzyć świetny dodatek do kanapek, grzanek a nawet ziemniaków czy mięs takich jak steki
Milion Smaków
Grubo tarte placki z kabaczka z boczkiem 136Nieco mniej wegetariańska wersja klasycznych placków z kabaczka ;) Nie ma w tym przepisie ziemniaków a kabaczek jest tarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem
Milion Smaków
Kluski śląskie z dziurką 136Tradycja polskiej kuchni - nie tylko śląskiej. Kluski z mąki i ziemniaków z charakterystycznym wglębieniem w którym zbiera się sos, którym polewamy danie. Idealne kluski śląskie opierają się na zachowaniu proporcji składników - nie kleją się wtedy i nie rozpadają w czasie gotowania. Dodatkowym plusem klusek śląskich jest to, że świetnie smakują od razu po zrobienia a także później gdy na przykład
Milion Smaków
Zupa krem ze śliwek i dyni 122Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni i nietypowe połączenia - to jest właśnie zupa dla was. Charakterystyczny smak dyni i słodko-kwaśne śliwki tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Marchewka i ziemniaki uzupełniają całość, żeby nadać zupie odpowiednią konsystencję - gęstego kremu, który jest tak sycący, że może stanowić cały obiad
Milion Smaków
Karp zapiekany w śmietanie 153Oprócz klasycznego czyli smażenia karpia możecie też przyrządzić na zimno w galarecie lub zapiec go w piekarniku z ulubionymi dodatkami. Tutaj karpia najpierw podsmażyłam a następnie zapiekłam z kawałkami ziemniaków, śmietaną i parmezanem. Minusem są oczywiście ości, na które trzeba uważać
Milion Smaków
Śledzie w śmietanie 180Święta i okoliczne dni śledzie są zawsze dobrą kulinarną propozycją. Śledzie w śmietanie od lat pojawiają się na stole w moim rodzinnym domu. Dodatek ziemniaków sprawia, że danie to można z powodzeniem podać na lekki obiad
Milion Smaków