Tradycyjne rolady wołowe 250słodkiej i ostrej. Kiedy roladki są już gotowe, sos powinien zmiejszyć swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy na gładko. Roladki możecie podać np z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone, buraczki lub czerwona kapusta. Życzę smacznego ! The post Tradycyjne rolady wołowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogia
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 215Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami
Kulinarna Patilogia
Sałatka z arbuzem i kiełkami 218właściwości przeciwzapalne. Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu. Produkt wart polecenia i zakupu. Zdecydowanie
Tradycyjna kuchnia Kasi
Polenta 245przesmażone warzywa, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią (jeżeli tego nie zrobimy wierzch stanie się twardy). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia masy
mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe ze szparagami, szynką, serem i bukietem warzyw 292wędzonej szynki, kawałek Bursztyna oraz szparagi. Czułam, że to będzie dobre połączenie smaków i kolorów, ale dodatkowo dorzuciłam jeszcze marchewkę i kalafiora. Wyszło pysznie, kolorowo i nawet nie podałam ziemniaków! Schab to wdzięczne mięso do zawijasów - można w nim schować różne pyszności. Zobacz przepis na Roladki schabowe z twarożkiem, puree selerowym i czereśniami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Przepis na… – Polenta, włoską mamałygę 372terenie całych Włoch niezwykłą popularność, stając się daniem tak sztandarowym jak pizza, a zarazem z Italią niekojarzonym. Może być głównym daniem, a także dodatkiem do niego – zastępując ziemniaki lub ryż. 700 g mąki kukurydzianej 2 litry wody sól oliwa cebula 4 ząbki czosnku W rondlu na oliwie szklimy poszatkowaną cebulę i czosnek, uważając aby się nie przypaliły. Zalewamy wodą
Bon Ton Italia
MENU NA PRZYJĘCIE 244dania: rosół z domowej kury lub krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach lub pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami
pieprzny smaczek
Pulpety w sosie pomidorowym 191Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso
kolorowotorcikowo
Pieczone kotlety mielone z pieczarkami, serem i szpinakiem 423razem z domieszką bardzo pasujących do siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze i wyczuwalnie doprawiona, świetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Pieczarki i ser ścieramy na dużych
Szefowa kuchni
Śledź smażony w zalewie octowej 256Tradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupka jarzynowa dla niemowlaka 254szparagowych* 5 zielonych fasolek szparagowych* 2 szkl. niegazowanej wody źródlanej ok. 3 łyżki kleiku ryżowego łyżka oleju rzepakowego ewentualnie: połowa jajka** Sposób Obranego i umytego ziemniaka, marchewkę oraz różyczki brokuła, kalafiora a także fasolki układamy w parowarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa miksujemy, dolewamy do nich przegotowaną, ciepłą wodę źródlaną, dodajemy olej rzepakowy, całość
Kuchenne aromaty
Upite Piwem Schabowe 215jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę podajemy gorące- SMACZNEGO! P.S oczywiście możecie zamienić kaszę na inną- ulubioną, lub ziemniaki, a zamiast jabłek przygotować delikatną sałatkę Caprese lub pikantną z pora
Luźna Kuchnia
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 213Zakochana :-) Tak tak, właśnie w burgerach z batatów i kaszy jaglanej. Za żadne skarby świata nie zamieniłabym na tradycyjnego z mięcha.Moja słodyca z kaszy i słodkich ziemniaków jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Delikatnie słodki smak może być zachętą dla małych niejadków, tym bardziej że smażyłam na oleju kokosowym :-) Nie kombinowałam za bardzo z dodatkami, bo nie miałam czasu także
pieprzny smaczek
Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym 289smakowe, jedno z moich ulubionych. Musicie koniecznie wypróbować przepis Jak dla mnie rewelacja! Ja podałam kurczaka z kaszą bulgur, ale możecie podać go również z ziemniakami czy ryżem. Post Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Pieczony indyk z owocami 292wina, najlepiej takiego z nutami cytrusów, jabłek lub brzoskwiń Glazura 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki pocięte w „ósemki” świeże pomarańcze Instrukcje Indyka płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór i wycinamy szczątkowy u tego ptaka gruczoł kuprowy. Następnie nacieramy
Kulinarna Pokusa