Pieczone frytki z batatów 188Najprościej opisać to danie jednym zdaniem: frytki tylko słodkie ;) Nie oddaje to jednak w pełni charakteru pieczonych batatów. Bataty są słodki, ale zachowują charakterystyczny smak ziemniaków. Pieczone w piekarniku są lepszą alternatywą dla smażenia w głębokim oleju a smakują bardzo podobnie. Dobrze komponują się z dodatkiem ketchupu albo sosu
Milion Smaków
Wołowina curry z ziemniakami z woka 139same zalety bo dania z woka robi się szybko, na niewielkiej ilości oleju a wychodzą bardzo delikatne i soczyste. Ja przyrządziłam obiad na bazie polędwicy wołowej z dodatkiem ziemniaków, cebuli i pysznych, odrobinę orientalnych sosów
Milion Smaków
Ziemniaczki pieczone z wędzonym łososiem 144jest to co prawda ziemniak upieczony na ognisku ale taki z piekarnika też jest pyszny. Zwłaszcza nadziewany farszem z twarogu i wędzonego łososia
Milion Smaków
Zupa krem z białych warzyw 159Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie
Milion Smaków
Zapiekanka a'la Savoyard 145niezwykle zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu
Milion Smaków
Kotleciki jajeczne z pieczarkami 121kotlecików i ich smażenia trzeba jednak wykazać się sprawnością rąk gdyż masa jest tak delikatna że kotleciki łatwo się rozpadają. Podawajcie ze standardowymi "kotletowymi" dodatkami, np. z ziemniakami i modrą kapustą
Milion Smaków
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 253wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym
mojewypiekiinietylko
Kotlety jajeczne 193ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym
Moje domowe kucharzenie
Mięsny hot dog 269przykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety, aby były rumiane z każdej strony. Podawać np z ziemniakami i surówką
O kuchni z uczuciem
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 356być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona
Pstrąg Pieczony z Orzeszkami Pinowymii, Pietruszką, Rozmarynem,Szałwią, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 221podobnej wersji, ale z orzeszkami piniowymi, aromatyczną szałwią i znowu wyszło pysznie! Poza tym taki obiad to szybki i mało pracochłonny obiad. Rybkę podałam z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinkach, pomidor, który uwielbiam i kefir z koperkiem, taki zestaw lubię bardzo. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep
Blondynka Gotuje
Pieczone bataty 190Wilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak. Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami. Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 3 średnie bataty 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól Wykonanie: Bataty obrać i pokroić
O kuchni z uczuciem
Mizeria z koperkiem 292zielonych świeżych ogórków. Nie uwierzycie , ale najbardziej lubię mizerię na słodko. Tak właśnie tak. Jednak dzisiaj zrobiłam bardziej klasyczną wersję z koperkiem i szczypiorkiem. Podałam z mięsem i ziemniakami. Składniki: 5 ogórków gruntowych 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1/2 pęczka koperku 250 ml śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać solą i odstawić
O kuchni z uczuciem
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 243Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu
Bullio
Pieczone ziemniaczki z śródziemnomorskim stylu. 1326nasz stół. Polecam. Składniki: 4 młode ziemniaczki niewielkich rozmiarów 4 plastry boczku 4 bukieciki świeżego tymianku ser Apetina z ziołami i suszonymi pomidorami w stylu śródziemnomorskim Sposób przygotowania: W ziemniakach wytnij nożem niewielkie łódeczki (wzdłuż), napełnij je kawałkami sera i suszonych pomidorów (koniecznie użyj tych aromatycznych z zalewy Apetiny). Następnie ułóż na każdej porcji po bukieciku świeżego tymianku i owiń
Wielki apetyt