ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1858/2562)

Leniwe pierogi 223

słono. Zapraszam! Składniki: 1/2 kg tłustego sera 2-4 jajka 1 szklanka mąki Sól Masło Bułka tarta Wykonanie: Biały ser przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek, a następnie żółtka dodać do sera i odrobinę posolić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przesiać mąkę i ponownie wszystko razem wymieszać

MyCookBook.pl
Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 210

godzinach) doprawiamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gulasz wołowy na dziko podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami, ziemniakami czy ryżem. Każdą porcję można ozdobić gałązkami tymianku. Smacznego

MyCookBook.pl
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 194

potrzebną mi liczbę gołąbków, które dokładnie odcedzam z bulionu po wyjęciu i odgrzewam właśnie w sosie. Gołąbki wówczas dodatkowo przechodzą pysznym, pomidorowym smakiem. Gołąbki najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami polanymi sosem z gołąbków. Smacznego

MyCookBook.pl
Zrazy wołowe 196

uprzednio posmarowałam niewielka ilością ostrej musztardy. Zrazy wyszły zwarte, miękkie i soczyste. Podczas serwowania można polać je wytworzonym podczas gotowania pysznym sosem oraz podać z dodatkami w postaci gotowanych ziemniaków lub różnego rodzaju kasz. Składniki: 1 kg wołowiny (np. udźca) 2-3 cebule (w zależności od wielkości) kilka kiszonych ogórków mąka (do obtoczenia zrazów) kilka łyżeczek musztardy (opcjonalnie) sól pieprz

MyCookBook.pl
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 264

Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut. Ściągamy pokrywkę i obniżamy ogień. Pozostawiamy na niskim ogniu jeszcze z 10 minut. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami

Smaki Brazylii
Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny. 285

sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
PIECZONE BATATY 226

jednak użyć świeżego.  Składniki:  1 kg batatów  2-3 łyżki oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku  łyżka ziół prowansalskich  gałązka rozmarynu \ Sposób przygotowania:  Ziemniaki wyszorować, osuszyć, pokroić w grube paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Olej wymieszać z czosnkiem i ziołami. Połowę dodać do batatów i dokładnie wymieszać drugą zaś połową posmarować blaszkę.  Piec

pieprzny smaczek
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 190

wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z  ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa.   WARTOŚĆ ODŻYWCZA

pieprzny smaczek
Wegański deser marchwiowy z tapioką 195

redakcji działu kulinarnego przyszedł list od czytelniczki, a w nim: „Droga redakcjo, Pragnę powiadomić Was, iż wypróbowałam Wasz przepis. Wprawdzie zastąpiłam krewetki słoniną, a awokado ziemniakami, ale Wasza sałatka z krewetkami i awokado szalenie smakowała mojemu mężowi.” Przyznaję, że z dzisiejszym przepisem jest dość podobnie. Kiedy na stronie Spoon

Gotuj z Blue Raven
Gulasz czeski na ciemnym piwie 208

ciemnego piwa ·          2 łyżeczki oliwy Przygotuj: spory garnek/patelnia/rondel Podaj z: ·          pyzami, kaszą lub ziemniakami ·          sałatą ze śmietanką lub jogurtem   Zaczynamy od pokrojenia cebuli w talarki i wrzucenia na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką oliwy . Zmniejszamy

Bazując na smaku
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym 211

podczas pieczenia pieczeni  podlać wodą ok pół szklanki. Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać troszeczkę wody i zagęścić sos. Na koniec zblendować i przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Zupa koperkowo-pietruszkowa 157

rosołu. Warzywa, natki pietruszki i koperku oraz odrobinę rosołu miksujemy na gładko w blenderze, dodajemy śmietankę. Wlewamy wszystko do rosołu, krótko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, posypujemy posiekanym koperkiem

Gotowanie moimi oczami
KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO - ZIOŁOWYM 170

szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania