schładzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Liście mniszka myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzach, na każdym układamy ćwiartki jajek. Przed podaniem polewamy sosem winegret. Możemy podać z pieczywem lub ziemniakami. *proporcje wg uznania, liście mniszka zbieramy z dala od drogi
Domowy Smak Jedzeniapieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube plasterki) 1 mała cebula 250 g pieczarek 1 szklanka wina półsłodkiego czerwonego 1 szklanka wody
Ugotowaćspirytusu 2 szklanki mleka 2 kartony mleka zagęszczonego niesłodzonego Cytryny i limonkę musimy sparzyć we wrzątku. Osuszamy ręcznikami papierowymi. Każdego cytrusa obieramy cienko ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków . Wrzucamy skórki do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce. Codziennie potrząsamy słoikiem. Po 7 dniach zlewamy alkohol ze słoika. Mleko gotujemy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia
KuchcikoweLovemnie energetycznie ukochaną. Pod skromną powłoką tradycyjnych marzeń- danie to dostarcza etiudy mocnych wrażeń Wznieceń i zdziwień pełna paleta.Dla mnie nieboskłon i pełna podnieta:) Widzę teraz jasno że miast ziemniaka kultowego można słońca Jagły zapodać pięknego. I że zamiast palić strawy - warto nauczyć się z Majchrowskim stosować przyprawy! Miksowanie z Łukaszem, do kwadratu mnie radością ładuje. Od dzisiaj Twoje dania
Food Squaresoli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego) 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 laska wanilii cukier (do smaku) Wykonanie: Farsz: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce do mięsa), dodajemy ziarenka z laski wanilii, śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier (do smaku) i ponownie mieszamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie
MyCookBook.plkiedy najdzie mnie ochota. W lodówce zawsze mam spory zapas wiejskich jajek, a na parapecie doniczkę ze świeżym szczypiorkiem. Reszta składników to czysta improwizacja. Tym razem znalazłam kilka ugotowanych ziemniaków i salami. Szybko, pożywnie i smacznie. To lubię.” Czytaj więcej
Wiem co jemzwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki
Szefowa kuchniwiem.... Niektórzy ją uwielbiają, a inni nie znoszą tego smaku. Hm... sama nie wiem do których osób ja należę. Jednak w tym wydaniu bardzo mi smakowała. Pycha! Do tego ziemniaki lub frytki i oczywiście surówka. Polecam również wątróbkę indyczą z ananasem . Składniki 500 g wątróbki drobiowej 1 jajko sól pieprz bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Wątróbkę
O kuchni z uczuciemmasło, układamy roladki i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy gorącym bulionem, dusimy 20 min. pod przykryciem. Wyjmujemy roladki, sos zaprawiamy śmietaną. Podajemy z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami
słodki bratekZnakomite a zarazem szybkie roladki z piersi Indyka bez tłuszczu. Idealny dodatek do ziemniaków czy kasz. SKŁADNIKI: 4 Kotlety z Piersi Indyka 2 Garści Szpinaka 1 Kulka Mozzarella 2 Ogórki Kiszone Przyprawy: sól, pieprz, wegeta wykałaczki ok 12 sztuk woreczek do duszenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z Indyka dokładnie rozbijam . Przyprawiam
Gotowanie Patkisosu i wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego
Anioszek w kuchnigodziny ( do miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała kapusta poszatkowanej drobno 1 duża marchewką startą na tarce o dużych otworach posiekana
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikleiste. Wywar, w którym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy. SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję i kroję na porcje. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. 2. Na patelnię przekładam masło
Tradycyjna kuchnia Kasiaromatyczna karkówka, doskonała na sycący obiad, możemy podawać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem SKŁADNIKI 60 dag karkówki, 8 pieczarek, 2 łyżki płatków suszonych pomidorów , 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny, ½ łyżeczki bazylii , sól, biały pieprz mielony , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki 30%, 2 łyżki oleju, ¾ szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy
słodki bratekDziś znów pierogi! Nadal inspirowane pierogami babci, ale farsz znów zmieniony. Moja babcia robi idealne pierogi ruskie, ja postanowiłam dodać wątróbkę zamiast ziemniaków i szczypiorek zamiast cebulki. Wyszły pyszne, smaki łączą się idealnie! Zapraszam SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła
Kuchnia w biegu