Zupa z kurczakiem i soczewicą 163niej delikatnego mięsa, warzyw i zdrowej zielonej soczewicy. Wszystko doprawione ze smakiem, tak jak lubię Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 1 por 2 ziemniaki 1 cebula Pół szklanki zielonej soczewicy 3 małe liście laurowe 3 ziela angielskie Sól, pieprz, lubczyk do smaku ok. 2 łyżek oleju Łyżka masła woda Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy, pierś myjemy
Zasmakuj Kuchni
sernik z wiśniami + kilka słów o Toruniu :) 223pęczak i borowików, śliwkami confit, faszerowanym porem i sosem śliwkowym - niebo w gębie i na talerzu! Mój Narzeczony zamówił kaczkę z sosem żurawinowo-jabłkowym, pierś z kaczki z ziemniakami au gratine, kapustą modrą i peklowanym jabłkiem. Wyglądało cudownie. Na deser oboje zamówiliśmy szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną. Dużo spacerowaliśmy, zdjęć pstrykaliśmy, potem winko i następny dzień w Muzeum
Trufelkowo
Polędwiczka wieprzowa zawijana w boczek 151Obsmażone wsadzić na 10 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po tym czasie owinąć polędwiczki boczkiem i obsmażyć krótko na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Podawać z pieczonymi ziemniakami (na które wkrótce będzie przepis) i masełkiem czosnkowym
Trufelkowo
Roladki drobiowe z camembert i suszoną śliwką 179szkl śmietany, dodać resztę sera - pokrojonego w kostkę, kilka śliwek oraz pomidorki, na koniec posypać pietruszką . Zapiekać ok 40 minut, w połowie przewrócić roladki na drugą stronę. Podawać z ziemniakami i sałatą. Smacznego
Trufelkowo
Pulpeciki w sosie koperkowym 168Wlać śmietankę i gotować następne 10 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek i zdjąć pokrywkę, by sos się trochę zredukował. Podawać z duszonymi ziemniakami. Smacznego
Trufelkowo
Pączki z powidłami 246przykryć pokrywką, smażyć na niewielkim ogniu, kiedy pączki się zrumienią, przewrócić je patyczkiem od szaszłyków na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. W trakcie smażenia można dodać surowego ziemniaka, aby zapobiec przypaleniu. Gotowe pączki wyciągać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Kiedy przestygną nadziewać szprycą powidłami lub konfiturą. Posypać cukrem pudrem i gotowe :). Smacznego
Trufelkowo
Romantyczny weekend w HP Park Hotel 162również przypadł mu do gustu. Danie główne: dla mojego Ukochanego nie było problemu, bo wybrał tradycyjnie: roladę wołową z pyzami i modrą kapustą. Ja postawiłam na rybę: grilowany łosoś, ziemniaki dauphinoise, masło ziołowe, puree z kalafiora z wermutem. Genialne! :) Na samą myśl leci mi ślinka. Czas na deser! W tym wypadku wybraliśmy tak samo: tradycyjne lody, trzy gałki: pistacjowa, truskawkowa
Trufelkowo
Łosoś z brokułowym puree 180Dzisiaj mam propozycję dla fanów łososia :). Sama go uwielbiam i często gości na naszym stole. Zamiast ziemniaków puree z brokuła. Zapraszam! Składniki: 400 g łososia 6-8 pomidorów z puszki 10 oliwek sok z cytryny sól pieprz oliwa z oliwek Składniki na puree brokułowe: 1 brokuł sól pieprz Wykonanie: Łososia oczyścić ze skóry, włożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą
Trufelkowo
Zupa grzybowa ze śmietanką 344zupy. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można podawać z makaronem lub duszonymi ziemniakami. Smacznego
Trufelkowo
Gulasz na piwie 259przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami
Simply Food
Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą 236gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki wyrzucić). Zapiekankę nakładać na talerze i posypać natką pietruszki. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie czarnej rzodkwi, to możecie zastąpić ją burakami lub ziemniakami. #krakus, #smacznieiszybko
Passions hobbies life
Zupa kalafiorowa 613pogodę Składniki: 1 mały kalafior 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3 średniej wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól, pieprz czarny, mielony do smaku śmietanka 30% Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować
W garach u Gosi
DŻEM JABŁKOWY Z CYTRUSOWĄ NUTĄ 192pól szklanki wody, aby się nie przypalało, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, można tez za pomocą tłuczka do ziemniaków co jakiś czas rozgniatać jabłka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną, nakładamy gorące do słoików. Zamykamy, pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchni
KRÓWKA BEZ PIECZENIA W PÓŁ GODZINY 244przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy. Część czekolady kroję drobno nożem, pozostałą część ścieram za pomocą obieraczki do ziemniaków lub na tarce. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, puszka kajmaku, 1/3 herbatników, masa budyniowa, pozostałe herbatniki i druga puszka kajmaku. Całość posypuję czekoladą i chłodzę w lodówce
JejKuchnia
Pulpeciki w sosie pomidorowym 221Takie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz
Bajeczna Kuchnia