sięgam po wypróbowane przepisy ( jak genialne chociaż pracochłonne pierogi z botwinką i serami lub ulubioną tartę z botwinką ). W ostatni weekend powstała z pęczka botwinki frittata z botwinką, młodymi ziemniakami ( które pozostały z obiady z poprzedniego dnia) z dodatkiem koziego twarożku i dużej ilości koperku. Pyszna! Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim twarożkiem Składniki: 2 pęczki botwinki ( ja miałam(...)jeden z większymi buraczkami i jeden z mini buraczkami) 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 ugotowanych, młodych ziemniaków ( najlepiej zużyć resztki z obiadu) 6-7 jajek 2/3 szklanki kwaśnej śmietany pół pęczka koperku 150 g twarożku koziego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Z botwinki obciąć buraczki i obrać
Cooking for Emilyzazwyczaj mamy w domu. Latem wzbogacam ją o spore garście pachnącego szczypiorku i koperku, co daje jej niesamowity smak i aromat. Składniki na najprostszą sałatkę ziemniaczaną: około 800 g ziemniaków (najlepiej smakują młode, ale stare też będą dobre) 3 spore ogórki kiszone cebula czerwona pęczek szczypiorku pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, duże w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i śmietanę. Całość mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce
e-PrzepisyKulinarnePieczone ziemniaki uwielbiamy bezgranicznie, więc ten przepis od razu skradł nasze serce. Dzięki prostej sztuce podczas pieczenia tworzy się na nich spuchnięta chrupiąca skórka, po prostu coś pięknego. Są pyszne solo, ale mogą być też super dodatkiem do obiadu. Przepis na spuchnięte ziemniaki z piekarnika Składniki: małe ziemniaki, sól. Jak zrobić spuchnięte ziemniaki? Ziemniaki porządnie umyj (można wyszorować), nie obieraj(...)piekarnika w temp. 180 stopni, następnie zwiększ temp. do 220 stopni i piecz jeszcze około 10-15 minut – to właśnie teraz napuchną i zrobią się rumiane. Artykuł Spuchnięte ziemniaki z piekarnika. Ta skórka jest przepyszna! PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaKotlety ruskie z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to prosty przepis na tani, prosty i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny. Są mięciutkie w środku, a chrupiąca skórką na zewnątrz. Podobieństwo do farszu na pierogi ruskie jest tu nieprzypadkowe, choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako(...)albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku. Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 3 spore cebule jajko sól, pieprz Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia
e-PrzepisyKulinarneWegetariańska zupa szparagowa z ziemniakami , marchewką, koperkiem i kozim serem, który świetnie podkręca smak zupy. To jedna z moich ulubionych bezmięsnych zup. A, że sezon szparagowy trwa krótko, korzystajmy w pełni z dobrodziejstw tego warzywa. Nie dość, że są bardzo zdrowe to również wyjątkowo smaczne i można z nich wyczarować mnóstwo potraw. Polecam! Składniki: 10 średnich zielonych szparagów 4 ziemniaki(...)śmietany kremówki 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz ser kozi (np. roladka pleśniowa) Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić
Oryginalny smakjest bez jajek, za to z czerwoną fasolą. Sałatka jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu. https://youtu.be/w5aAjYizHe8 Składniki na sałatkę ziemniaczaną teściowej: 5 ziemniaków średniej wielkości (około 0,5 kg) 3 marchewki (250 g) kawałek selera, 2 pietruszki (razem 200 g) puszka czerwonej fasoli 5 ogórków kiszonych (160 g) niewielka cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki(...)śmietany łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Marchewki, selera i pietruszki również gotujemy (ja miałam warzywa z rosołu). Czekamy, aż warzywa przestygną. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Marchewki, selera i pietruszki również kroimy w kostkę, ale drobną. Fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez, śmietanę
e-PrzepisyKulinarneprzygotowane ziemniaczki są świetnym dodatkiem do obiadu jak i do dań z grilla. Proste składniki i pyszny efekt. 14 sztuk 7 szt mniej więcej jednakowej wielkości ziemniaków Masło czosnkowe ok. 70 gramów Przepis na masło czosnkowe kliknij Tutaj ok 100 gramów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w całości. Ziemniaki powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Ser zetrzeć(...)tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki wystudzić , przekroić na połowę i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Miąższ przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem dodajemy miękkie masło czosnkowe i starty żółty ser, całość dokładnie mieszamy. Gotową masą faszerujemy ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem
Andzia PichciPieczona kaszanka jak z grilla – prosty przepis na kaszankę z ziemniakami zgrillowaną w piekarniku. Tak jest, wcale nie trzeba mieć grilla, żeby robić w domu pyszne grillowe dania. Kaszanka z grilla bez grilla Dzisiaj mamy dla Was super prosty i bardzo smaczny przepis na zapiekankę z kaszanki, ziemniaków i cebuli. Autorem jest Nigel Slater , brytyjski smakosz, autor książek(...)pyszne. Jeśli chcecie zrobić kaszankę na bogato pod koniec pieczenia wbijcie dwa jajka do zapiekanki i zapieczcie. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 8 małych ziemniaków 4 cienkie kaszanki (400 g) 2 małe czerwone cebule 2 jajka (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 2 łyżki oregano Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj ziemniaki i pokrój w cienkie
Niedzielny kucharzMoskole to podhalańskie placki z gotowanych ziemniaków. Czytałam o nich wielokrotnie w różnych polskich powieściach obyczajowych. Od lat miałam na nie ochotę i jesienią zrobiłam je po raz pierwszy. A potem przepadłam, bo opychałam się nimi często. Dziś nadszedł czas na publikację przepisu, który w obecnej sytuacji dla niektórych może się okazać pomocny. Tradycyjnie placki smażyło się na rozgrzanej blasze(...)smaku. Tradycyjne są bardziej na tej blasze wysuszane, w związku z tym konieczne wydaje się podanie ich z dodatkiem sosu lub konfitury. Składniki (na 16 placków): Placki 1 kg ziemniaków 350-400 ml mąki pszennej 2 jajka sól olej do smażenia Sos 9 pieczarek cebula 10 igiełek świeżego rozmarynu pół łyżeczki mielonego kminku 150 ml wrzątku łyżka masła młotkowany pieprz
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole Dziś zapraszam na naszą ulubioną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Jeśli posiadacie szatkownicę, przygotujecie ją naprawdę szybko. Cieniutkie plastry ziemniaków zapieka się tu w mieszance słodkiej śmietanki i sera z niebieską pleśnią. Jeśli nie przepadacie za tym serem, możecie do swojej zapiekanki ziemniaczanej dorzucić inny ser pleśniowy lub kilka łyżek(...)łyżek koncentratu pomidorowego, 2-3 ząbki czosnku, ok. 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią lub innego ulubionego sera, 200 ml śmietanki 30%, 50-75 ml mleka, 5 dużych ziemniaków, ok. szklanki startego żółtego sera, kilka łyżeczek bułki tartej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać
Lekcje w kuchnipojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami to pyszny, prosty obiad z piekarnika . Pulpety zapiekane z ziemniakami przypadną do gustu każdemu wielbicielowi klasycznej, polskiej kuchni. Nasz jednogarnkowy obiad należy zacząć od przygotowania ziemniaczanego puree. Możecie przygotować je wcześniej (na przykład wieczorem poprzedniego dnia), wystudzić, a później dodawać(...)kolejne składniki. Ziemniaki z piekarnika są tak dobre, ponieważ dodajemy do nich masło, jajka i starty ser, które łączą całość i dodają jej bogatego smaku. Do zapiekanki ziemniaczanej z klopsikami nie musimy podsmażać mięsa. Uformowane pulpety wystarczy tylko umieścić w masie ziemniaczanej i zapiec. Wygodnie umieszcza się klopsiki w masie, uprzednio robiąc w niej wgłębienie, na przykład łyżką do lodów
Lekcje w kuchnimojprzepisna.pl | Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków Witam Was serdecznie po długiej, długiej nieobecności. W grudniu ubiegłego roku uległam poważnemu wypadkowi, z którego skutkami wciąż się zmagam. Masa dodatkowych spraw na głowie, niekończące się wizyty u specjalistów, rehabilitacja, domowe obowiązki i zmęczenie spowodowały, że nie mogłam w pełni skupić się na pisaniu przepisów dla Was, zrobiłam więc sobie(...)jesteście i życzę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej nie rezygnować, bo daje fajny posmak jaj. Inspiracja
moj przepis nabardzo smaczne. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do pieczonego mięsa albo jajka sadzonego. Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje): ok. 750 g ziemniaków 250 g sera białego półtłustego 2 jajka czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąka pszennej (+ trochę mąki do oprószenia stolnicy) sól i pieprz łyżka oleju Okrasa: na maśle podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki dwukrotnie miel i my wraz z twarogiem w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę, a twaróg rozgnieść widelcem – jeśli nie przeszkadzają nam większe grudki sera. Do ziemniaków
e-PrzepisyKulinarne