Ziemniaki są warzywem, które z powodzeniem można nafaszerować i zapiec. W efekcie wyglądają rewelacyjnie i tak tez smakują. Możemy bawić się smakiem gdyż gama smakowych farszy jest nieograniczona. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować połączenie ziemniaków z kapustą i polędwicą łososiową a całość zapieczona pod mozzarellą. Jaki efekt? Wizualnie super .. a smakowo? Aby się przekonać polecamy je przygotować :) Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane(...)kapustą SKŁADNIKI: 2 duże ziemniaki 10 dag kapusty włoskiej 2 plastry łososiowej polędwicy wieprzowej koperek sól pieprz 4 plastry mozzarelli szczypiorek i sałata do podania PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut. Kapustę szatkujemy, polędwice kroimy w kostkę, koperek siekamy. Do garnka przekładamy kapustę podlewamy wodą i podduszamy, odlewamy wodę podlewamy świeżą, dodajemy polędwicę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami. Składniki: 4 parówki około 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 300ml kefiru(...)100ml śmietany 200 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia 1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiedy będą gotowe odlewamy wodę i odstawiamy je do wystygnięcia. Parówki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut
Symfonia smakoważytniej lub jak ktoś nie ma to pszennej 0,5-1 łyżki soli w zależności jak kto sól lubi OPCJONALNIE -lecz nie koniecznie 0,5 łyżki przyprawy do ziemniaków łyżka papryki wędzonej do posypania ziemniaczków(...)krótko ..Dodać przyprawy ,dodać zmiażdżony czosnek i duś przez chwilę . WYKONANIE Ziemniaki obrać i opłukać. Nie osuszać. Część ziemniaków mialam ze skórka ,tylko umyte i obtoczone w mące żytniej.Najlepiej wybierać ziemniaki o podobnej wielkości, aby upiekły się w tym samym czasie
w mojej kuchniSkładniki: ziemniaki 13 sztuk, pory 3 duże, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ogórki kiszone 4 duże ziemniaki obrać, pokroić na pół-talarki i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, posypać pieprzem, kucharkiem duże pory przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać, pokroić je drobno i wsypać(...)ziemniaków, podsmażać razem co jakiś czas mieszając z 5 minut jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną i ciut pieprzem mielonym i wlac do ziemniaków, przykryć pokrywką na 3 minuty, następnie drewnianą łyżką podważać ziemniaki aby jajka się zapiekały po całości gotowe ziemniaki zostawić w garnku na 5 minut podać z kiszonym ogórkiem - ziemniaki tak przygotowane są naprawdę smaczne, syte i wcale
W Mojej Kuchni Lubiępiers z.kurczaka - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - natka pietruszki - ser żółty - masło Do opanierowania oczywiscie potrzebujemy mąke ,jajko , oraz bułkę tartą. * Gratin - ziemniaki (2 na porcje) - jajko - smietane - zioła prowansalskie - ser pleśniowy ( może być żółty ) - sól pieprz - gałka muszkatałowa Na samym początku zabieramy się za obranie ziemniaków (2 na osobe) oraz(...)pokrojone w małe kawałki masło, ser żółty oraz natke pietruszki którą najpierw umyliśmy a potem posiekaliśmy nie koniecznie drobno.. Czas na formowanie kotletów ! Ps. Nie rozgotujcie ziemniaków. Zakładamy boki na masło oraz inne dodatki a następnie zwijamy kotleta od strony farszu . Namaczamy sobie w wodzie dłonie i łapiemy kotleta w dlonie złożone jak do.pacieża i wychylamy
Wspólne smakiśmietankę którą przed wlaniem do zupy powinniśmy zahartować wlewając odrobinę zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy z kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką. Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł(...)nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie
kgwjanczewowielkopolskiej. Często podawane jest z modrą kapustą, jak również czerniną. Od 2007 roku produkt znany jako “szare kluski” widnieje na liście produktów tradycyjnych . Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka 20 dag boczku surowego wędzonego Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy(...)durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą
kgwjanczewoPyszne kartacze, często robiła je moja mama. Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja. Kartacze SKŁADNIKI: Ciasto ziemniaczane ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu) mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony(...)jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. CIASTO ZIEMNIACZANE Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, resztę ugotować. Na sicie położyć gazę, przełożyć ziemniaki starte na gazę, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Połączyć
Kuchnia Danusikażdą postacią… jako samodzielne danie, ale także w tartach czy zapiekankach. Jest dobry na okazyjne/wyjątkowe kolacje a także na codzienne posiłki. Dzisiaj proponuję zapiekankę z łososiem, ziemniakami, szpinakiem i brokułami. Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem (i pomyśleć, że w dzieciństwie za nim nie przepadałam… delikatnie mówiąc ;)), a dodatek ziemniaków i brokułów sprawia, że danie jest super smaczną(...)propozycją na rodzinny obiad… Zapiekanka z łososiem – składniki: 500 g świeżego filetu z łososia norweskiego 1 kg ziemniaków 250 g szpinaku (u mnie świeży) 1 brokuł 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 300 ml śmietany (gęstej) 2 jajka sól, pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem
UgotujmyTo.plprzepyszne) Składniki: (na ok.100 sztuk) Ciasto: - 1kg mąki pszennej - 0,5 l gorącej wody (pół wrzątku, pół zimnej wody) - 1 jajko - sól do smaku Farsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa Sposób przygotowania(...)dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady) . Odstawiamy ziemniaki do wystygnięcia. W tym czasie obieramy 3 duże cebule i kroimy drobno w kostkę. Smażymy na oleju , na złoty kolor. 2. Zimne ziemniaki obieramy i płuczemy zimną wodą. Do miski z umytymi ziemniakami
Gotuj Z Muzykąnazwą danie jednogarnkowe kryje się po prostu kurczak a dokładnie udka z kurczaka, ziemniaki i sos. Kiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków, osobno sosu i jeszcze pieczenie mięsa, to polecam to danie, którym zostałam uraczona u mojej przyjaciółki i odtąd wykonuję je u siebie w domu. Dzień wcześniej wystarczy tylko zamarynować udka w przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach(...)następnego pozostanie nam już tylko obranie ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg ziemniaków sos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki 1 marchewka koperek Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień
upichcicCały sekret tej niepozornej zapiekanki tkwi w wyraziście doprawionych, aromatycznych ziemniakach. :-) Składniki są tak proste i banalne, że zabrałam się za nią z nutką niedowierzania i niepewności, że będzie tak smacznie. Opłacało się! Część mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 3 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz Puree: 1kg ziemniaków (po obraniu) 4 plasterki(...)żółtego sera 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku mleko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy
Szefowa kuchniZapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwę zdrowego tłuszczyku. Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów a resztę kroimy w słupki. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Mięso przyprawiamy delikatem do mięs, kapustę ewentualnie pieprzem ziołowym. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: -kapusta -prażona cebulka -ziemniaki -mięso -kapusta -prażona cebulka -ziemniaki
Maminek kulinarnyZupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam! Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem
Gospodyni Miejskaposiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków, 100 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 500 gram kiełbasy czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest(...)zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez
Wyprawy kulinarne