sprawdzony, domowy, prosty i szybki przepis na kluski śląskie. Idealne jako dodatek do wszelkich sosów i innych obiadów. Zapraszam do spróbowania. Składniki: * ugotowane ziemniaki (około 5 dużych na dwie lub trzy osoby) * mąka ziemniaczana * jajko Długość przygotowywania: 20 minut Poziom trudności: Łatwy Porcja: 4 osoby Kaloryczność: Średnia Ziemniaki gotujemy. Możemy je lekko rozgotować, wtedy lepiej przeciśniemy je przez praskę(...)Ugotowane ziemniaki lekko studzimy, około 8 minut, aby nie były zimne, gdyż ciepłe lepiej się przeciska. Przeciśnięte ziemniaki studzimy dodatkowo 5 minut, tak aby nie były zbyt ciepłe ponieważ musimy dodać do nich jajko. Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski i lekko spłaszczamy. Ręką dzielimy ziemniaki na pół, a potem jeszcze raz na pół, czyli na ćwiartki. Jedną ćwiartkę wyjmujemy
Klasyka Gotowaniaślad za moją mamą założyłam zeszyt w którym spisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go ziemniaki po żydowsku 😊 ale to nieistotne, ważne, że smakuje świetnie👌 Prezentuję oryginalny przepis ze starego zeszytu i przepis, który troszkę zmieniłam. Sami wybierzcie, który(...)będzie lepszy 😊 Ziemniaki po żydowsku Na dno garnka lub rondla położyć kilka liści surowej kapusty, kilka marchwi posiekanych, na to położyć warstwę posiekanej w kostkę wołowiny i troszeczkę łoju, na to warstwę surowych ziemniaków i znowu warstwę mięsa ( bez kapusty i marchwi ), warstwę ziemniaków, warstwę cebuli, warstwę mięsa, warstwę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem, ze 2 listki laurowe
Kulinarne przemysleniaCiekawe danie, bo o ile można zrezygnować z ziemniaków, choć mnie one bardzo do tego dania pasują, brokuła wymienić na kalafiora, a kiszone cytryny pominąć, choć uważam, że naprawdę warto je mieć w lodówce i stosować, moje mają już ponad rok i wciąż są pyszne, o tyle nie polecam rezygnować z KAPARÓW. Te zielone, zamknięte i ususzone, o delikatnie ostrym(...)octem lub olejem. Ponieważ ciepło łatwo niszczy ich aromat, dodajemy je do chłodniejszych dań lub pod koniec gotowania. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 2 ziemniaki 2 mniejsze brokuły (ok 1 kg w sumie) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kolendry
Słodki KompromisZaskakująco smaczna zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem, fenkułem i czosnkiem, przygotowana według przepisu zwyciężczyni programu „MasterChef” – Dominiki Wójciak. Dla miłośników ziemniaków prawdziwa petarda J SKŁADNIKI: 2 winne jabłka 1 bulwa kopru włoskiego 2 duże ząbki czosnku olej sól kolorowy świeżo mielony pieprz suszony tymianek 1 mała cebula 6 średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE: Jabłka(...)wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając smażyć 5 minut. Zalać gorącą wodą
Kuchenne zapiski Edytyziemniaki jako samodzielne warzywo nie są tuczące, wiemy już od jakiegoś czasu. Niektórzy dietetycy wręcz wpisują je do menu na redukcji. Moja babcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami(...)kilku lat, ale jako gospodyni domowa przekazała mi bardzo dużo wiedzy. Była kobietą, która potrafiła z niewielu składników wyczarować syty posiłek. Często używała do wykonania ciasta dodatków ziemniaków, z jednego powodu - ciasta z nimi w składzie, były dużo bardziej sycące, mniej się ich zjadło, a jednocześnie nie były tuczące. Taki chlebek jest niezwykle puszysty, wilgotny i tak na dobrą
Poezja Smaków - blog kulinarnyZiemniakami polska kuchnia stoi. Chociaż kiedyś naszą rodzimą kuchnię charakteryzowały dania z wszelakich kasz, już od dawna ich miejsce zajęły ziemniaki. Można nie znać smaku kaszy orkiszowej, pęczaku czy gryczanej, ale ziemniaków do drugiego dania? Nie ma takiej możliwości! Dlatego też dzisiaj zajęliśmy się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać(...)zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany 12 % masło do wysmarowania formy FARSZ: 150 g słoniny 150 g boczku pęczek natki pietruszki 2 cebulki sól
Kuchnia od dwojgastopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano 1 opakowanie serka typu feta, np. Arla Apetina Snack z Chili 4 duże ziemniaki 3 gałązki świeżego oregano kilka szczypt suszonego czosnku sól(...)świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ziemniaki kroimy w plastry. Układamy je pionowo w kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Delikatnie solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu układamy kostki serka. Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy
My Chcemy JeśćJeszcze trochę przekąskowych propozycji, super tanich, mega prostych i bardzo smacznych!. Zakręcone ziemniaki robi się szybko i możecie wybrać przyprawy jakie tylko lubicie i dostosować pikanterie do Waszego podniebienia. Zakręcone ziemniaki polecają się na imprezy ze znajomymi!. Składniki: - 10 średnich ziemniaków - 1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego - papryka słodka lub ostra, najlepiej wędzona - majeranek - tymianek - sól - patyczki do szaszłyków(...)czosnkowy: - szklanka jogurtu naturalnego - 5 ząbków czosnku - średni ogórek - cukier - sól - pieprz Przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i zostawiamy w mundurkach. Nabijamy w całości na patyk i ostrym nożem kroimy je wokoło jednym cięciem od początku do końca. Nacięty ziemniak rozciągamy na patyku aby powstała spirala. 2. Oliwę mieszamy z wybranymi przyprawami i pędzelkiem obficie
Apetyczna babeczkaWitam serdecznie wszystkich, którzy wzięli udział w mojej akcji Ziemniak i Spółka oraz tych, którzy nie do końca są przekonani do ziemniaczanych potraw, ale jednak śledzili dodawane przepisy J Podsumowując akcję, widzę, że niewielu jest smakoszy ziemniaków, chyba, że z dodatkiem mięska lub np. boczku. Z przykrością, ale niestety musiałam odrzucić przepis Bamberg i bamberska zupa ziemniaczana z boczkiem , dlatego(...)domownicy nie przepadają za makiem, co nie znaczy, ze tego przepisu nie wypróbuję J Pojawiły się również przepisy, które bardzo lubię, te proste i szybkie w przygotowaniu, np.: Ziemniaki Hasselback , czyli coś z niczego , jak również, Kapuśniak wegetariański . Przyznam, że bardzo chętnie wypróbuję Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy . Tego przepisu do tej pory nie znałam. Wszystkim uczestnikom akcji serdecznie dziękuję
Kulinarne przemysleniapęka w szwach od ilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się cokolwiek zmarnowało. Śmiało możemy wykorzystać składniki, które nam zostały. Tak na przykład ziemniaki lub grzyby. Zamiast gotować ziemniaki w mundurkach, możemy zastąpić je ziemniakami które zostały z dnia poprzedniego. Jeżeli został nam farsz grzybowy to śmiało zastąpmy nim suszone grzyby wymienione w składnikach(...)kreatywności, a na pewno nic nie zostanie zmarnowane! Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 białe cebule ½ szklanki śmietany 1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 5 jajek 11/2 kg ziemniaków 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku tłuszcz do formy Wykonanie: Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować do miękkości, po czym odsączyć i zmielić razem z cebulą
Tradycyjna KuchniaKolejny wyczyn kulinarny narzeczonego :) Dziś zrobiłam sobie wolne. Składniki na nadziewane ziemniaczki w mundurkach (4 porcje): 1 - 1,5 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku szczypiorek masło ser żółty (1 - 1,5 plasterka na ziemniak) szynka (1 - 1,5 plasterka na ziemniak) ostra papryka zioła prowansalskie sól bazylia oregano tymianek oliwa z oliwek Ziemniaki umyć i wyszorować. Pociąć na połówki(...)ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do osobnej miseczki, dodać przyprawy (ilość dostosować wedle uznania): paprykę, zioła, bazylię, oregano, tymianek. Całość zalać oliwą z oliwek (około 3 łyżek). Dokładnie nasmarować ziemniaki. W razie potrzeby dosolić. Na wierzch dać kawałki masła. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 min do 1 godziny (trzeba sprawdzać!). Przemieszać ziemniaki co 20 minut. Dodać
Karola gotujeZapiekanka syta, lekka z kalafiorem w roli głównej i ziemniakami. Można do niej wykorzystać ziemniaki które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego. Nic takiego a naprawdę dobrego. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 2 marchewki 1/2 kalafiora 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros sól, pieprz papryka wędzona 1/3 żółtej papryki. koper świeży sos: 4 łyżki jogurtu greckiego(...)jajko 2 łyżki kopru pokrojonego 20 dkg sera żółtego sól, pieprz Ziemniaki wybieram jak najmniejsze, i szoruję drutem od garnków żeby pozbyć się skóry. Nie obieram i nie skrobię ziemniaków. Nie chodzi mi o to żeby skórkę całą usunąć.Marchew obieram i gotuję z ziemniakami aldente. pierś z kurczaka kroję na małe kawałki , przekładam do miski i dodaję przyprawę gyros
wesoła kuchniazdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych. W sałatce smakują mi najbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente. Podjadam ją już ugotowaną(...)sałatce jest przepyszna. Sałatka z brukselką Składniki: ½ kg ziemniaków 1 gałązka rozmarynu 1 żółta cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 g salsiccia, surowa 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozpuść łyżkę masła i dodaj olej. Wsyp ziemniaki, posiekany czosnek i rozmaryn. Posól
codojedzeniaPodlaskie kartacze, pyszne ale pracochłonne. Listki brukselki smażone z cebulką na maśle – rewelacja, pomysł ten można wykorzystać do innych dań. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 300 g gotowanych ziemniaków • 300 g mięsa wieprzowego mielonego • bułka kajzerka • 2 jajka • 2 duże cebule • 2 łyżki pietruszki • kilka główek brukselki • 3 łyżki masła • sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ziemniaki ugotowane przetrzeć przez praskę. • Ziemniaki surowe zetrzeć na drobnej tarce i odcsnąć z soku. Sok odstawić na bok. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. • Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, namoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę oraz 1/3 cebuli i natkę pietruszki. Uformować małe krokieciki
To co kochamSkładniki: ziemniaki 17 sztuk, olej rzepakowy 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka, rozmaryn 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 8 sztuk wybrać ziemniaki o równej, średniej wielkości, ziemniaki ugotować w mundurkach na "al dente", wystudzone obrać ze skórki i delikatnie ponacinać z obu stron wszystkie składniki przypraw, wyciśnięty(...)prasce czosnek dobrze wymieszać z olejem ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, każdy ziemniak posmarować marynatą, resztę marynaty wylać na ziemniaki piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec z 30 minut - ziemniaki są pyszne, aromatyczne, chrupiące ismakują z maślanką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię