pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :) Składniki: 1/4 dyni hokkaido 1-2 średnie pomidory 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz cytrynowy warzywko papryka ostra mielona czosnek granulowany margaryna do smażenia lub masło klarowane 2 skrzydełka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy(...)myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestabałtycki. Jak kupicie świeże ryby i szybko zamrozicie, będziecie się nimi cieszyli jeszcze długo po urlopie w domu, wspominając wakacje i zajadając chrupiącą flądrę. ;-))) SKŁADNIKI: - 4 sztuki flądry - ziemniaki młode - młoda marchewka - cytryna - olej i masło (proporcja 50/50) - mąka pszenna Ziemniaki, marchew kroję w słupki jak na frytki. Polewam odrobiną oliwy, układam na blaszce i piekę w piekarniku
SMYKWKUCHNIsię ceramiczne garnuszki z zawartością rumianych kluseczek zapiekanych na warzywach. Bardzo nam smakowały – do tego stopnia, że takie same chciałam ugotować sobie w domu. Składniki: Gnocchi: 4 duże ziemniaki (ok. 700g) 2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone(...)plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut, aż nieco przestygną, następnie obierz, a miąższ przełóż do dużej miski i przeciśnij go za pomocą praski tak, aby powstało gładkie puree. Wyłóż
Roślinna - blog wegańskikuleczki mięsne: 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego 2 jajka 1 sucha bułka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również ziemniaki. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne; Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy
W kuchennym oknie EwyQchnia po prostu Składniki : - 1/2 szyi z indyka - 1 pęk młodej włoszczyzny - 1 mała młoda cebula - 30 dag żółtej fasolki szparagowej - 40 dag młodych ziemniaków - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1/3 pęczka koperku - sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i Vegeta do smaku Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (ok. 2 litrów) i wkładamy umytą szyję z indyka. Pozostawiamy(...)selera dla ładniejszego zapachu). Przygotowujemy fasolkę: myjemy ją, obcinamy końce i kroimy ją na ok. 3cm części. Dodajemy do wywaru i gotuję ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Następnie wyławiamy podgotowaną marchew i kroimy ją w kostkę lub pół krążki. Wrzucamy ją z powrotem. Gotujemy do momentu gdy warzywa się ugotują
Qchnia po prosturyby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek Rybę umyć(...)posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać pod przykryciem około 30-35 minut (ryba musi zmienić kolor, a śmietana powinna wchłonąć się w łososia). Przygotowaną rybę podać z ziemniakami i ulubioną sałatką
UgotowaćChętnych zapraszam do wypróbowania :) Sałatkę podałam na pięknej porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 1/2 papryki czerwonej 3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek 2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka 2 kulki mozzarelli(...)Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , wystudzić i pokroić w ósemki. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć , osuszyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Por umyć , osuszyć i pokroić w drobne paseczki. Kukurydzę odsączyć z wody na sitku. Mozzarellę pokroić w grubą kostkę. Jeśli lubicie możecie dodać oliwki . Tuńczyka odcedzić z zalewy i pokruszyć. Wszystkie składniki
Sama słodycz i szczypta chilizróbcie z rozpędu wielkich dziur. Jeśli nie chcecie szynki długo marynować dajcie jej 2-3 godzinki na blacie. I już można piec. Najczęściej piekę ją razem z małymi ziemniakami – myję je, nacinam płytko z dwóch stron, w garnku rozpuszczam masło klarowane z solą, obtaczam w nim ziemniaki. Upieką się razem z szynką. Wstawiam razem na blachę do piekarnika nastawionego
Karo in the Kitchenzachowały kształt. Cebule pozbawiamy zewnętrznej warstwy, kroimy na pół, a połówki w półcentymetrowe półplasterki, które dodatkowo kroimy na pół. Imbir obieramy, skrobiąc go nożykiem tak samo jak młode ziemniaki, bardzo drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko razem ląduje w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy całość cukrem, wsypujemy rodzynki. Pieprz w ziarnach i owoce jałowca rozgniatamy(...)mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa, z twardym białym serem albo jako dodatek do smażonego tofu. Z tej porcji wyszło
Karo in the Kitchenjasną zasmażkę w całości przekładamy do kapusty. Kapustę bardzo dokładnie mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego obiadu z mięskiem(...)ziemniakami. SKŁADNIKI 1 mała młoda kapusta, ok.700-800g + płaska łyżeczka soli ¼ kostki masła 2 pełne łyżki mąki pszennej, z lekkim czubkiem pół pęczka koperku pół pęczka szczypioru 1 duża cebula 3-4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe garść suszonej żurawiny wielkoowocowej sól pieprz
Karo in the KitchenPopularne holenderskie danie typu fast food tradycyjnie serwowane w aluminiowych foremkach. Bardzo łatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży(...)smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno
Na Ciasteczkowych Papierachżółtym serem. Właśnie tak dzisiaj go przygotowałam. Uprzedzam, że jest bardzo sycący :) Składniki: Ciasto 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 3 średnie ugotowane ziemniaki 400 g mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Olej do głębokiego smażenia 1/2 szklanki startego sera 200 ml kwaśnej śmietany pieprz Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier, 3 łyżki mleka(...)wszystko wymieszać. Nakryć kubeczek ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części . Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją i poczekać aż wyrosną. U mnie trwało to około 20 minut. Na głębokiej
O kuchni z uczuciemTaką wątróbkę pamiętam z dzieciństwa....jadało się ją albo z chlebem albo z ziemniakami. I dlatego ostatnio przygotowałam ów wątróbkę, którą pamiętałam jak jadłam za dzieciaka :) Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 jabłka 2 cebule około 3 łyżki mąki sól(...)Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wraz z cebulą dodać do wątróbki. Jeszcze chwilę podsmażyć aby jabłka zmiękły. Na koniec posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ziemniakami lub chlebem
Amatorka kuchennakażdym spotkaniu ze znajomymi i ...bardzo lubi pływać ta rybka SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKACH: 1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Sledzie moczymy aż do uzyskania pożądanej słoności. Kroimy(...)niewielką kosteczką. Do tak przygotowanych sledzi wkrajamy w małą kostkę ziemniaki i jabłka oraz ugotowanego buraka.Dodajemy marchew z groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w wydrążonych jabłkach. Przepis Pani Eli Sledzie po kaszubsku. Skłądniki •40dag śledzi solonych •0,5 kg cebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście
Z Kuchni Do Kuchni