jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu. Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami Składniki: 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 100 g mąki 1 żółtko 200 g kurek 3 dymki 1 łyżka świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia garść rukoli 2 czubate łyżki pesto(...)łyżki płatków parmezanu Z mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej łyżki. Przyrządź grzyby. Kurki oczyść i pokrój jeśli są bardzo duże. Smaż
codojedzeniasztuk, garam masala Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, ziemniaki młode 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - jaką lubisz niedużego kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym ząbki czosnku pokroić na na cienkie plasterki, zalać olejem, wsypać garam masala Royal(...)podsmażyć krótko z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie podać z młodymi ziemniakami, koperkiem i np. surówką pomidorowo-ogórkową z jogurtem - kurczak jest soczysty, aromatyczny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgotowe...samo się gotowało...ja miałam fasolę taką , której nie musiałam moczyć przed gotowaniem. 20 dkg fasoli 25 dkg kiełbasy 5 dkg boczku wędzonego kilka ziemniaków 1-2 marchewki sól, pieprz listek, ziele wegeta majeranek natka pietruszki Marchew , boczek i kiełbasę pokroić.Do misy multicookera wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć , następnie dodać kiełbasę i marchewkę(...)wszystko razem smażyć około 5-7 minut [ FRY].Następnie ustawić program BOIL na 30 minut i wlać wodę, dodać fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy .Na koniec dodać natkę i w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieMoja propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy wybrałam chude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam... Składniki: 600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie 2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała sucha(...)pokroić w kostkę lub przetrzeć w palcach do mięsa z kapustą. Dusić do odparowania większości soku. Przyprawić solą, cukrem, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawać z ziemniakami
Czerwień i błękitSmaczna i bardzo prosta w wykonaniu tradycyjna zapiekanka ziemniaczana. Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag kiełbasy, 3 łyżki posiekanej zieleniny, 10 dag żółtego sera, 2 jajka, 1 szklanka mleka, sól do smaku, pieprz do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w talarki i układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając pokrojoną kiełbasą. Posypać zieleniną i przyprawami do smaku
Tradycyjna Kuchniatrochę inna wersja popularnego barszczu białego :) Składniki : około 1,5 l bulionu warzywnego zakwas żurkowy z butelki biała kiełbasa 3 ugotowane jajka na twardo 3 ziemniaki, marchew, 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao około 20 dag grzybów mun, 10 pieczarek kwaśna śmietana, 2 łyżki startego chrzanu Przygotowanie : Do gorącego bulionu wrzucamy namoczone i pokrojone grzyby(...)oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plastry pieczarki i marchew- gotujemy do miękkości Dolewamy zakwas według smaku, chrzan, przyprawy, przeciśnięty czosnek - gotujemy krótko Już na talerzu dodajemy po łyżce śmietany, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę, rozdrobnione jajka oraz świeżą natkę pietruszki. Przepis z "Przepisy Kulinarne Tao Tao- Harmonia Smaków
Proste Potrawypikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :) Składniki: 1/4 dyni hokkaido 1-2 średnie pomidory 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz cytrynowy warzywko papryka ostra mielona czosnek granulowany margaryna do smażenia lub masło klarowane 2 skrzydełka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy(...)myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestabałtycki. Jak kupicie świeże ryby i szybko zamrozicie, będziecie się nimi cieszyli jeszcze długo po urlopie w domu, wspominając wakacje i zajadając chrupiącą flądrę. ;-))) SKŁADNIKI: - 4 sztuki flądry - ziemniaki młode - młoda marchewka - cytryna - olej i masło (proporcja 50/50) - mąka pszenna Ziemniaki, marchew kroję w słupki jak na frytki. Polewam odrobiną oliwy, układam na blaszce i piekę w piekarniku
SMYKWKUCHNIsię ceramiczne garnuszki z zawartością rumianych kluseczek zapiekanych na warzywach. Bardzo nam smakowały – do tego stopnia, że takie same chciałam ugotować sobie w domu. Składniki: Gnocchi: 4 duże ziemniaki (ok. 700g) 2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone(...)plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut, aż nieco przestygną, następnie obierz, a miąższ przełóż do dużej miski i przeciśnij go za pomocą praski tak, aby powstało gładkie puree. Wyłóż
Roślinna - blog wegańskikuleczki mięsne: 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego 2 jajka 1 sucha bułka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również ziemniaki. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne; Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy
W kuchennym oknie EwyQchnia po prostu Składniki : - 1/2 szyi z indyka - 1 pęk młodej włoszczyzny - 1 mała młoda cebula - 30 dag żółtej fasolki szparagowej - 40 dag młodych ziemniaków - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1/3 pęczka koperku - sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i Vegeta do smaku Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (ok. 2 litrów) i wkładamy umytą szyję z indyka. Pozostawiamy(...)selera dla ładniejszego zapachu). Przygotowujemy fasolkę: myjemy ją, obcinamy końce i kroimy ją na ok. 3cm części. Dodajemy do wywaru i gotuję ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Następnie wyławiamy podgotowaną marchew i kroimy ją w kostkę lub pół krążki. Wrzucamy ją z powrotem. Gotujemy do momentu gdy warzywa się ugotują
Qchnia po prostu