shoarmy. Podaję przepis na mięso, surówkę wykonałam według tego przepisu: KLIK . Do mięsa polecam też sos czosnkowy: KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki(...)wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum na 2 godziny). 3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Aninieco".... Korzystając z przerwy na kawę spisuję dla Was przepis na pyszne moscole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka. Moscole: 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 50-60 dag mąki pszennej 2 jaja sól Masło czosnkowe: 10-15 dag masła 3-5 ząbków czosnku zioła: majeranek, tymianek, bazylia sól 1. Przeciskamy czosnek przez praskę(...)dodajemy do miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, zioła, ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki. 2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 łyżki curry, 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 40 dag ciemnych winogron, 10 dag rodzynek, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju i 3 łyżki curry. Do miseczki wkładamy kurczaka(...)mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni do czasu aż się ładnie zrumieni (tłuszcz zachowujemy). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Winogrona przekrawamy na pół. Olej pozostały po smażeniu kurczaka mieszamy z majonezem, śmietaną i łyżką curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami sałatki. Sałatkę schładzamy w lodówce
Pobite gary BarbarySkładniki: pół pora, słoik papryki konserwowej, 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 25 dag kiełbasy żywieckiej, natka pietruszki. sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę, paprykę w podłużne paseczki a pora w półtalarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 szklanki mąki, 4 łyżki masła, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka kurkumy, kilka łyżek ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu(...)Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg czerwonej papryki, 1 zielona papryka, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 średniej wielkości ziemniaki, 35 dag marchwi, puszka kukurydzy, 2 kostki bulionowe, 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka ziół prowansalskich, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kostki zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną(...)paprykę (1 sztukę odkładamy), ziemniaki, marchew. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Jedną zieloną, jedną czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Do dania dodać także odsączoną kukurydzę z puszki. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie
Pobite gary BarbarySkładniki: * pęczek botwinki z małymi buraczkami * 5 ziemniaków * 2 kostki bulionowe * 3 liście laurowe * 3 ziela angielskie * 1 marchew * 2 duże zielone ogórki * 2 łyżki śmietany * ocet, cukier, sól, pieprz * pęczek koperku Sposób przygotowania: Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie(...)Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści botwinki i pokrojonych w kostkę ogórków zupę gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy. Podajemy z posiekanym koperkiem
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2 łyżki śmietany do zabielenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni(...)nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 skrzydła gęsi * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 5 ziaren pieprzu * 3 ząbki czosnku * włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por) * 6 średniej wielkości ziemniaków * 10 łyżek kaszy jęczmiennej * sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu(...)Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 średnie cebule * 2 duże marchewki * 3 duże ziemniaki * średni kalafior * szklanka mleka * sól, pieprz * oliwa do smażenia * pęczek koperku Sposób przygotowania: Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie(...)liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Ilość porcji-6-8 Koszt wykonania: ok. 15 zł. Czas: 45 minut Źródło: "Bądź fit" Beata Woźniak
Pobite gary Barbaryzjadłam je z odrobiną oliwy z oliwek i starego świeżo parmezanu. Mówię Wam - pycha ! Bazyliowe kopytka Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych(...)gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy
Kulinarne przygody Gatityniedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz(...)duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek
R'n'G Kitchenbiodrach i nie trzymają ramy ;) ale i tak zabawa była na sto dwa. Poniżej jedna z potraw tego wieczoru... Składniki: 2 średnie cukinie 1 puszka tuńczyka 5 jaj 2 ziemniaki szczypior sól, pieprz 2 łyżki świeżego, zielonego groszku Pasta: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku
Bon Appetit MałgorzatyZupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować(...)następnie dodać cebulę z czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą. Krem przełożyć do miseczek i na wierzch położyć sporą łyżkę wysmażonego bekonu. [Żeby przygotować smażone ziemniaki dobrze je wcześniej już pokrojone w ósemki podgotować (około 10 minut od momentu zagotowania wody), a później krótko podsmażyć na patelni
Trzeci talerzprzygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą miękkie
Szybko Tanio Smacznie