Zupa krem z jarmużem 173potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
W kuchennej krainie
Zupa krem z zielonego groszku 261Niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu zupa na każdą okazję. Świetny smak groszku zaserwowany w nietypowy sposób. Składniki - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie ziemniaki - 1 żółtko - ½ szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - sól, pieprz - 3 jajka Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, zalać 3 szklankami gorącej wody, gotować ok. 15 minut. Dodać groszek i gotować ok. 15 minut na małym ogniu ( jeżeli groszek będzie zamrożony gotować
Świat Smaku
Knedle ze śliwkami i czekoladą 154ciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny 3 jajka sól nadzienie: 6-8 śliwek 30 g białej czekolady, 30 g czekolady karmelowej, 1/2 papryczki jalapeño 3 kromki pumpernikla, 3 łyżeczki cukru muscavado, 4-5 łyżek masła, kilka listków szałwii, Ugnieść ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki i dodać do nich mąkę, masło, kaszę mannę, jaja oraz szczyptę
królestwo garów
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 156mąki pszennej 1 jajko sól, ciepła woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz, 1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty(...)soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie podsmażać
królestwo garów
Polewka jurajska na poziomie 511 195maślanki, 250 ml śmietany, 150 g boczku wędzonego, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej 300g ziemniaków, 2 łyżki masła Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć na złoto. Dolać maślankę, śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zrobić zaklepkę (mąka rozprowadzona w wodzie, mleku lub śmietanie – służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać(...)zupy mieszając, tak aby nie porobiły się grudki. Z iemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc z dodatkiem masła. Na talerzu ułożyć ziemniaki, wlać zupę, podawać. Polewka Jurajska to lokalna zupa o smaku pierogów ruskich. Dzień pierwszy Sobota, pobudka wcześnie rano gdyż na dworcu musiałam być po 8 (dla mnie w sobotę to bardzo wcześnie). Tam umówiona byłam z Dotą , Anią
królestwo garów
Chleb razowy z jabłkiem i cydrem 193drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę) 120 ml cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut(...)drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy i następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę wraz ze skórką i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią
Delicious Titbits
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 336osób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku 500 ml przecieru pomidorowego 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie(...)zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy
Kulinarne przygody Gatity
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 248Mleko, sery, jogurty od teraz są tylko pysznym wspomnieniem (prócz produktów fermentowanych). Choć akurat nietolerancji laktozy się spodziewałam, obserwując występujące objawy. To samo z owsem, skrobią ziemniaczaną, kukurydzą, ryżem, ziemniakami (także bataty), marchwią, pietruszką, niektórymi ziołami, koperkiem, szczypiorkiem, cytryną i limonką (oraz wszelkimi cytrusami) i wszystkimi suszonymi owocami , czego zapewne nigdy bym się nie domyśliła. Muszę też na okres kilku(...)suszonych owoców, cukru białego, trzcinowego, brązowego, glukozy w postaci czystej, słodkich owoców . Ksylitol , cukier brzozowy w niewielkich ilościach może się jednak pojawić. Skrobia ziemniaczana wyklucza zaś spożywanie wszelkich odmian ziemniaków, z batatami włącznie, produktów ziemniaczanych i zawierających skrobię modyfikowaną. Czas pożegnać się z ryżem i kukurydzą . Pszenica i wszystkie produkty jej pochodzenia również trzeba odstawić, co także ma związek
W kuchni Karmel-itki
Botwinka jak u babci 199miał uczulenie na kwasek. Gotową botwinę zaprawiam odrobiną śmietany i gotowe. Tak przygotowaną botwinkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Ulubiony zestaw mojej Mamy to gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle
Kuchnia po mojemu
Zupa ogórkowa dla półtorarocznego smyka 203odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem. Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków (z tego samego powodu ziemniaki gotuję osobno przed
Kuchnia po mojemu
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 183rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę(...)bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić Mąż rozgrzał patelnię grillową i przystąpił do smażenia steków. Długość smażenia zależy od preferencji stopnia wysmażenia. Należy pamiętać by nie przewracać mięsa w te i z powrotem - kilka minut na każdej ze stron wystarczy. Nasze steki były różnej grubości i przez to uzyskaliśmy dwa różne stopnie ;) Mój stek był wypieczony, Męża różowiutki
Kuchnia po mojemu
Placki ziemniaczane koniecznie bez mąki 161przepisu Mamy czy Taty. Zrobiłam, więc wersję pośrednią. Od tamtego czasu kilka prób już było. I teraz mam już swoją wersję, która zawsze robi furorę. Składniki: 5-6 sporych ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie cebulę. Dodajemy całe jajka. Solimy, pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy
Kuchnia po mojemu
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 174pociętej fasolki zielonej liść laurowy (1-2 sztuki) ziele angielskie (1 sztuka) sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka siekana natka pietruszki lub koper do smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych(...)czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką i ziołami. Na talerzu posypujemy świeżym koprem bądź natką pietruszki. Mięso indycze obieramy z kości i podajemy wraz zupą. Tak jak pisałam - ja ziemniaki do krupniku gotuję osobno - na świeżo tuż przed podaniem. Zupa jest smakowita, zdrowa i pożywna. To idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które zalegają nam w lodówce. Polecam
Kuchnia po mojemu
Mocno witaminowa zupa koperkowa. Tania, zdrowa, ekspresowa. 200kości wieprzowych (typu gwizdki np.) 2-4 pęczki kopru (w zależności od wielkości) 1 spora marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 niewielkiego selera 5-6 plastrów pora 6-7 średnich ziemniaków woda 4-5 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego sól, pieprz przyprawa typu vegeta liść laurowy (1-2 szt.) Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości wieprzowych. Należy się oczywiście pozbyć szumowiny(...)mamy grube łodygi od kopru je także możemy posiekać i do zupy - tylko odpowiednio wcześniej by zdążyły zmięknąć. Zabielamy śmietaną lub jogurtem i zupa gotowa. Ach, no a gdzie ziemniaki? ;) Możemy je ugotować wraz zupą - wrzucając je odpowiednio wcześniej przed koprem i włoszczyzną. Ja gotuję osobno i wlewam do zupy wraz z częścią wywaru. W ten sposób łatwiej mi uniknąć
Kuchnia po mojemu