ziemniaki - 38421 przepisów (strona:106/2562)

Placki ziemniaczane 143

Placki ziemniaczane mmm... kto ich nie jadł a raczej powinnam zapytać kto ich nie robił? Czasem bywają jednak kapryśne, jeśli zapomnimy użyć właściwego ziemniaka. Tak tak kochani odpowiedni ziemniak to podstawa. Dotyczy to nie tylko placków ziemniaczanych ale kopytek, klusek śląskich i innych smakołyków z ziemniaków :) Wiec ziemniak musi być sypki, nadaje się typ C lub B. Na rynku można(...)znaleźć wiele odmian, najlepsze są te z czerwoną skórką. Ja używam 'bellarosa" ziemniak idealny do tego typu ziemniaczanych potraw. Placuszki zawsze wyjdą chrupiące :) Unikamy ziemniaka typu A, on nadaje się wyłącznie do sałatek czy zupy. Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki maki pszennej  1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki obrać następnie zetrzeć wraz

Delicious Titbits
Obiadowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną piersią z kurczaka 242

sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 2-3 garście świeżego koperku, 5-6 łyżek oliwy, przyprawa do ziemniaków. Przygotowanie: Ziemniaki: Najlepiej zacząć od przygotowania ziemniaków. Ziemniaki dokładnie umyć i lekko(...)ząbki czosnku, oliwę z oliwek i przyprawę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i włożyć na 60-70 minut do rozgrzanego piekarnika do 220stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Pieczone piersi z kurczaka: Piersi dobrze osuszyć i ponacinać. Cebulę i czosnek pokroić i w każde nacięcię w piersi powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić

W kuchni u Moniki
Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem 203

Podstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. Tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir... Składniki 4 duże ziemniaki 250 g pieczarek 6 cienkich plastrów boczku wędzonego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kilka gałązek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni(...)Umyłem starannie każdy ziemniak. Osuszyłem, nakłułem widelcem. Zaznaczyłem nożem górną część ziemniaka tzw. "pokrywkę” , którą odkroiłem po upieczeniu. Każdy ziemniak owinąłem folią aluminiową, zapiekałem 45 minut. Pieczarki umyłem, obrałem i drobno pokroiłem, usmażyłem na maśle na patelni. Boczek pokroiłem na małe kawałki, usmażyłem na patelni beztłuszczowej na chrupko. Ziemniaki po upieczeniu wyjąłem z folii. Odkroiłem „pokrywkę”. Małą łyżeczką ostrożnie wydrążyłem

R'n'G Kitchen
Piramidki z niespodzianką , czyli obiad z resztek 161

lodówce zostało tylko po kawałku kiełbasy. Czosnek i cebula zawsze są. Pod rękę nawinęło mi się kilka ziemniaków. Niedziela. Długi weekend. Sklepy pozamykane. „To co, dzwonimy po obiad?” Nie, nie dzwonimy. Obiad zrobię z tego co jest!   Ziemniaki jako baza – super. Została w lodówce jakaś kiełbasa. Ziemniaki + kiełbasa? Skojarzenie miałam jedno – ognisko! A że pogoda w długi weekend(...)razem nas nie rozpieściła, zagrzałam piekarnik, zakasałam rękawy i zaczęłam intensywnie myśleć już nad garnkiem z gotującymi się ziemniakami. Ziemniaki – wszystko jedno jakie – obierzcie i pokrójcie drobno, jak do zupy. Ugotujcie je przez jakieś 15-20 minut w osolonym wrzątku, tylko do czasu aż będą prawie miękkie. Czosnek pokrójcie w plasterki, cebule – w półplastry. Kiełbaski miałam akurat wąskie – wieprzowe, wędzone

Karo in the Kitchen
Omlet letni – ze świeżymi kurkami i ziemniakami 168

długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odcieknąć z wody, osuszamy ręcznikiem i kroimy je drobniej, ale nie siekamy. Małe grzybki możecie zostawić w całości. Ziemniaki – jeśli używacie surowych, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, tak jak do zupy tylko drobniej. Kostka o boku 6-7mm będzie idealna. Jeśli macie ziemniaki ugotowane(...)całkowicie smażone na patelni jak surowe. Cebulki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.   Na średniej wielkości patelnię, koniecznie taką o grubym dnie, wlewamy olej. Wrzucamy surowe ziemniaki, najlepiej w jednej warstwie i smażymy na sporym ogniu, mieszając je, aż będą miękkie i rumiane – jak frytki. Ugotowane ziemniaki wystarczy tylko podsmażyć i przyrumienić. Solimy, pieprzymy, ściągamy z ognia, odcedzamy

Karo in the Kitchen
Babka ziemniaczana 142

popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką(...)babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem. Składniki: 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 ml gorącego mleka 2 łyżki

Kuchcik gotuje
Tortilla patatas z chorizo 150

Wiedzieliście, że Hiszpanie są smakoszami ziemniaków i jadają je bardzo często? Ja nie. Będąc w lipcu w Hiszpanii, myślałam, że ziemniaków, za którymi nie przepadam, objadłam się na cały rok. A tu niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym(...)dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę podają jako przekąskę na śniadanie lub do kanapek, ale też jako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka ziemniaczana 363

smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi:)     Składniki: 1 kg małych ziemniaków(...)boczku (najlepiej w cienkich plasterkach) 4-5 cebulek dymek (biała część i trochę zielonej) sól płaska łyżka majonezu lub łyżeczka majonezu i łyżeczka jogurtu pieprz czarny młotkowany   Przygotowanie: Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody - w zależności od ziemniaków gotowanie potrwa od 20 do 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić wodę, garnek z ziemniakami postawić

Kulinarne Inspiracje
Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką 203

Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką Składniki: - 500g ziemniaków*                                               - sól himalajska - 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki) - kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - ocet balsamiczny(...)Polecam spróbować specjalnej odmiany kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;) Wykonanie: - Nagrać piekarnik do 220 0 C - Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy większych ziemniakach powtórzyć jeszcze raz, czyli by uzyskać ósmeki z ziemniaków) - Ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika

Wegańska kuchnia orientalna
Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem 213

Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka  piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz

Wanilia i Kardamon
Chrupiące , pieczone, wiejskie ziemniaki 2779

Chrupiące, pieczone, wiejskie ziemniaki Ziemniaki , czy to pieczone , czy gotowane są praktycznie nierozerwalnie związane z polskim stołem . Uwielbiamy je pod każdą postacią , a w niektórych rejonach kraju stanowią filary kuchni regionalnej . To szlachetne warzywo , wyklinane przez osoby na diecie , a hołubione przez dzieci w postaci frytek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> , powinno mieć swoje miejsce w naszym jadłospisie . Wbrew obiegowym opiniom , ziemniak także może być zdrowy , ma w sobie cenne zasoby witaminy C , znacznie większe niż dynia , zawiera sporo potasu ,fosforu i witamin z grupy B . Do tego wszystkiego ziemniak jest lekko strawny i sam w sobie nie posiada wielu kalorii , a doskonale syci . No ale żeby tak było

Ogrodnik w podróży
Porke 243

Publikuję dziś przepis na potrawę tradycyjną ;) w domu rodzinnym mojego męża. Porke to ziemniaki z mąką. Przygotowanie ich to sporo czasu i energii ale zapach gotowanych ziemniaków (jak z parnika) kojarzy się ze swojskim i spokojnym życiem. Mój mąż uważa, że najlepiej smakują podawane z okrasą boczku a ja wybieram wersję z kefirem lub z zsiadłym mlekiem. Polecam! Porke Składniki(...)ziemniaków, mąka pszenna, 30 dag boczku, sól, woda. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich rozgotowania. Następnie nieodcedzone ziemniaki posypujemy grubą (5 cm) warstwą mąki pszennej i gotujemy tak (nie mieszając!) przez 10-15 minut. Garnek z ziemniakami i mąką przekładamy na podłogę ( ostrożnie, żeby się nie poparzyć ) i ubijamy

paapilotkaa
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 151

powiem, żeby krótko się je robiło. Ale od wczoraj się nastawiłam i zrobiłam.   Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko  mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól  pieprz łyżeczka kminku  ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska(...)jajko  forma cepelina  Gotowe danie O bierz wszystkie ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce. Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W między czasie ugotuj soczewicę. Kiedy wystygnie dodaj

AZgotuj!
Pieczone ziemniaki z koperkiem 250

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs.  Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie.  Wspaniale smakują z sosem czosnkowym.  Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki(...)marynaty.Całość mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Ziemniaki powinny być miękkie i się zrumienić. Pod koniec pieczenia miękkość ziemniaków sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. Zobacz również: Sos czosnkowy Smacznego

Smak mojego domu
Rozgrzewający krem ziemniaczany 150

Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie, że ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Składniki 500 g ziemniaków 1 por (biała część) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony(...)czarny pieprz Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pora kroimy cienko w piórka. Kilka piórek odkładamy. Łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku i dodajemy pora. Chwilę dusimy. Dodajemy bulion warzywny, a następnie ziemniaki, liść laurowy i czosnek. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut. Całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Ozdabiamy świeżymi

My Chcemy Jeść