ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:48/497)

Naleśniki z ruskim farszem 168

ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się zbrązowi, przestudzić. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej, masę doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć. w kopertę. Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać, wyłożyć pomidory lub passatę. Ułożyć naleśniki, posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs 206

pestek i pokrojone w ćwiartki 4-5 gałązek świeżego rozmarynu słodka papryka, sól i pieprz do smaku 1 kg ziemniaków, obrane i większe przekrojone na pół w ćwiartki 4-5 świeżych fig, przekrojonych na połówki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Nakłuj widelcem lub delikatnie natnij nożem tłuste obszary kaczki, nadziej ją cebulą, jabłkiem i rozmarynem, odkładając(...)tłuszczu, obtocz je w nim i dopraw porządnie solą. Następnie ułóż na środku kaczkę piersiami do góry i piecz aż ziemniaki i kaczka ładnie się zarumienią a termometr kuchenny wbity w pierś wskaże ok. 70 oC. Wyjmij kaczkę z piekarnika, przełóż kaczkę na talerz do podania i przykryj ją luźno folią aluminiową i ostaw na 10 minut. Do ziemniaków dodaj

karmelowy
Baba ziemniaczana 867

wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 1,5 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej

Bullio
Baba ziemniaczana 235

wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 1,5 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej

Bullio
Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku 227

spód naczynia. Na ziemniaki ułóż ośmiornicę lub macki i przykryj ją kolejną warstwą pomidorów, cebuli, rozgniecionych ząbków czosnku i listków laurowych. Posyp całość świeżo mielonym pieprzem. Tymianek oraz rozmaryn skrop wodą (dzięki temu zioła nie wyschną) i rozłóż równomiernie na wierzchu. Całość zalej solidną porcją pozostałej oliwy. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego(...)ziemniaki staną się miękkie, a ośmiornica pięknie wypieczona. Pamiętaj, aby ośmiornicy nie piec dłużej, bo stanie się twarda. Naczynie z polvo à lagareiro wyjmij z piekarnika i zdejmij folię. Na talerze wyjmij ziemniaki i rozgnieć je delikatnie widelcem, ułóż nań macki i skrop całość obficie cudownie aromatyczną oliwą z naczynia. Polvo à lagareiro podawaj z lampką białego wytrawnego wina

Food Square
Pieczone frytki z dorszem z suszonymi pomidorami! Letni obiad! 210

suszonych pomidorów WYKONANIE: Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż rybę, pomidory, kapary, posól, polej oliwą z oliwek i zalewą. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w piekarniku. Pieczone frytki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, pokrój na frytki, ułóż na pergaminie do pieczenia, delikatnie skrop olejem z suszonych pomidorów. Piecz 45 min. Wspaniała soczysta ryba i chrupiące frytki. Mniamiiii

SMYKWKUCHNI
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą 192

opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę do piekarnika wykładamy papierem(...)pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie do mniej więcej połowy wysokości plastra. Na ziemniaki wysypujemy pozostałą szklankę parmezanu i wkładamy całość do piekarnika na 30 minut. Pieczemy je w 200 stopniach C. Szpinak przesmażamy na łyżce oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy go solą i pieprzem. Musi nam z niego

MamaOskarka
Pikantne udka kurczakowe na piwie po chińsku 153

szczyptę lub dwie soli na ziemniaki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy piekarnik na funkcję grilla i trzymamy ziemniaki jeszcze 45 minut (na możliwie najwyższej półce). Smacznego! A za czerwony pieprz dziękuję sklepowi AleDobre.pl --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 139

oliwę, bazylię i dosłownie szczyptę soli, ucieramy do tego na tarce na tych najmniejszych oczkach paprykę. zakręcamy i mieszamy. Wylewamy na ziemniaki i obtaczamy jest w panierce/zalewie. Piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Ziemniaki wykładamy na papier do pieczenia odcedzając je z tłuszczu i pieczemy około

ClauditteMissCooking
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 203

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.Przekładamy do rondla o grubym dnie.Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy

Kredowe Menu
Pieczona Dorada w ŚWIEŻYM rozmarynie i cytrynie 181

świeże dorady  2 cytryny  2 gałązki świeżego rozmarynu  sól Dodatkiem jest: kilka małych ziemniaków ,garść natki pietruszki,i odrobina najlepiej świeżej mięty Sposób: Ziemniaki myjemy nie obieramy !!!! Rozgrzewamy piekarnik do 180C Drobno siekamy Natkę i mięte wsypujemy razem do miski z ziemniakami posypujemy delikatnie solą i mieszamy tak by połączyć zioła z ziemniakami. Zawijamy w folie aluminiowa

Viola cooks with passion
Ziemniaki gratin 174

piec w 200 stopniach C około 1 godziny. Odkryć folię i sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak posypać je startym serem i ponownie zapiec w piekarniku około 10-15 minut. ziemniaki gratin

O kuchni z uczuciem
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 301

pomocą noża wykonałem podłużne nacięcie. W każde nacięcie włożyłem 1-2 plasterki czosnku. Ziemniaki skropiłem oliwą i umieściłem na grillu elektrycznym (można przygotować je również w piekarniku. Co 10 minut odwracałem ziemniaki, aby przypiekały się równomiernie z każdej strony. Do małego rondla włożyłem 3 czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem

Wyprawy kulinarne