ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:55/497)

Wtorek: Zapiekanka tartiflette 128

czasu przez 8 minut. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem(...)śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą i pieprzem, polej sosem. Układaj warstwy aż skończą ci się ziemniaki. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp kawałkami sera. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia około godziny, albo do momentu aż ziemniaki będą przyrumienione i miękkie. Podawaj w sałatą lub kiszonymi warzywami. Artykuł Wtorek: Zapiekanka

Niedzielny kucharz
Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami 233

Jak wiadomo proste rozwiązania są najlepsze i sprawdzają się w każdej sytuacji. Podobnie jest w kuchni. Czasami nie warto kombinować, a obiad można przygotować z zaledwie

Przysmaki Karolki
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 163

Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy(...)Przygotowanie: Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj

SzczyptaSmaQ
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 255

smaku  Dodatkowo:  1 łyżka masła, kilka łyżek oliwy z oliwek, pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia oraz świeży, drobny szczypiorek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy na 190*C. Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa(...)żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy kostkę ziemniaka i batatów - doprawiamy je solą, pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy tak, aby każda cząstka była nią pokryta. Kostkę z buraka wkładamy do drugiego naczynia, skraplamy ok. 1 łyżką oliwy, zalewamy octem balsamicznym, winem i miodem i całość dokładnie mieszamy. Warzywa pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 30-40 minut- do osiągnięcia

Symfonia Smaków
ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM 133

piekłam w piekarniku pomyślałam o czasach ,kiedy to takie ziemniaki piekłam  w prawdziwym ognisku ,a dym  z niego, miło owiewał moją osobę.Ten ziemniak tak nie pachnie ,i nie czuć go dymem z ogniska,jest jednak bardzo smaczny i ma ciekawe towarzystwo w postaci chińskich warzyw,przypraw oraz sosu ogórkowego.Zapraszam.   4 duże ziemniaki 1/3 op.warzyw chińskich

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczone skrzydełka. 196

Masz ochotę  na grilowane skrzydełka, a pogoda za oknem nie rozpieszcza? Nie pozostaje nic innego jak upiec je w piekarniku.  SKŁADNIKI: 8 szt skrzydełek  5 średnich ziemniaków Przyprawa do kurczaka Zioła prowansalskie Majeranek 4 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE:  Umyte skrzydełka dopraw przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.  Na blaszkę(...)papier do pieczenia. Skrzydełka ułóż na blaszkę oraz ziemniaki.  Posyp ziemniaki majerankiem.  Czosnek obierz i daj na blaszkę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Po pół godziny obróć skrzydełka na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut.   Zmniejsz temperaturę na 110 stopni i włącz termoobieg  na 3 minuty.  Smacznego

Misz-masz by Domi
Zapiekanka ziemniaczana pod majonezową chmurką - szybkie danie jednogarnkowe 198

naczynia żaroodpornego nakładać warstwę ziemniaków przyprawić równomiernie przyprawami, przykryć kolejną warstwą, przyprawić i tak do końca. Górę ziemniaków posmarować majonezem (ok 5 kopiatych łyżek). Wstawić do piekarnika i piec aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. W żadnym wypadku nie podlewać żadnym tłuszczem ponieważ tłuszcz wytopi się z majonezu

Pychotkaaa
Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 116

łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano Sól Przygotowanie: Krok 1 Frytki. Nastaw piekarnik na 190 stopni z termo obiegiem. Ziemniaki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój w grube frytki. Osusz ręcznikiem, skrop olejem, wymieszaj. Posyp oregano, posól i znowu wymieszaj. Wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką

Niedzielny kucharz
Co zrobić z mięsa z rosołu? 356

zintensyfikuje to smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach? Wtedy nie bardzo jest co z tym mięsem zrobić. Można oczywiście dać psom czy kotom, one się(...)grzałkach góra-dół przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut przestawiamy tylko na dolną grzałkę. Żeby góra się nie przypaliła, a dół ładnie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formach przez 30 minut. Pasztet musi odpocząć. Po tym czasie wyjmujemy z foremek i czekamy aż zupełnie ostygnie. Nie należy trzymać pasztetu w formach dłużej niż

Marder&Marder Manufacture
FRYTKI PIECZONE Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM 144

wysoko, no ale spieszę z dobrą nowiną MAM KONKURENCJĘ, te frytki z piekarnika są tak dobre, że fryty z budy powinny podkulić ogon i uciekać w ciemny las ;) Wykonanie trochę zajmuje, ale nie ma już roboty przy smażeniu, więc rachunek wychodzi na zero. SKŁADNIKI: - 2 duże ziemniaki (ok 400 gram) pokrojonych - 2 jajka - 2 duże łyżki ostrego sosu chili(...)szklanka startego parmezanu - pół łyżeczki wędzonej soli - 1/4 szklanki liści świeżego tymianku ROZTRZEP JAJKA i wymieszaj sosem chili, starty parmezan połącz z solą i tymiankiem, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. ZIEMNIAKI JUŻ POKROJONE  obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz do tego zrobić jakiś sos lub  majonez

Kuchnia bezglutenowa Loli
Frytki po amerykańsku – frytki z serem 172

bądź surowe ziemniaki pokrojone w paski) 200 g boczku wędzonego 150 g sera cheddar 150 g sera gouda pęczek szczypiorku papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól Przygotowanie Frytki rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Jeśli mamy surowe ziemniaki, skrapiamy je olejem. Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)najlepiej z funkcją grilla) przez około 25 minut (surowe ziemniaki nieco dłużej), aż nabiorą lekko złotego koloru. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki, które następnie przekrawamy na pół, aby stworzyły się paski. Paski boczku smażymy na suchej patelni z obu stron, tak aby wytopić większość tłuszczu. Oba sery ścieramy na tarce. Upieczone frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 204

siebie. W między czasie można przygotować np. pulpety tak jak ja (tym razem podałam je w sosie koperkowym) lub po prostu pilnować piekarnika;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone!  Składniki 1 kg ziemniaków w mundurkach 4 ząbki czosnku  pół kostki masła sól, pieprz  Sposób przygotowania Ziemniaki(...)umyć, naciąć je na grubość ok 5 mm, ale pilnować, by nie przeciąć ich do końca. Czosnek pokroić w plasterki i ponadziewać nim ziemniaki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego, roztopionym masełkiem posmarować i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągnąć, nałożyć na każdy ziemniak po łyżce masła i zapiekać przez kolejne

pink envelope
Ryba w otrębach pieczona z warzywami 143

Składniki: 300 g fileta z mintaja lub innej ulubionej ryby 1 jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do ryb otręby lub

czarrna od kuchni
Zapiekanka chłopska / Peasant casserole 159

recipe in English. Składniki: (5 porcji) 5-6 średnich ziemniaków 1 puszka białej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 250 g. surowego wędzonego boczku 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 100 g. startej mozzarelli 1 łyżeczka suszonego majeranku 40 g. twardego sera długodojrzewającego 1 łyżeczka cukru sól, zielony pieprz Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę(...)puszki, dodaj odcedzoną z zalewy fasolę. Dopraw całość solą, pieprzem, cukrem i 3/4 łyżeczki majeranku. Duś na małym ogniu około 12 minut. Zawartość patelni wyłóż na ziemniaki. Wstaw naczynie do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200°C i piecz 40-45 minut. W połowie czasu pieczenia posyp zapiekankę startą mozzarellą i pozostałym majerankiem, zapiekaj dalej. Ingredients: (5 servings) 5-6 medium

Delicious Place
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 216

Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 młoda kapusta 3 laski dobrej kiełbasy 3 pomidory 1 pęczek koperku 20 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka

czarrna od kuchni
Frytki z batatów i sos z awokado 118

Nie samym ciastem żyje człowiek. Od czasu do czasu trzeba przekąsić coś warzywnego i zdrowego. Mogą być frytki. I nie mowię tutaj o tłustym fastfoodzie z

dolcevitainmykitchen
Jednogarnkowa ryba z ryżem 235

niewiele czasu na gotowanie. Dajcie znać w komentarzu czy przepis się udał i czy smakował, to dla mnie bardzo cenne! Smacznego! Zobacz też: Filet rybny pieczony w piekarniku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na jednogarnkową rybę z ryżem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut Składniki 300 g filetów z białej ryby (np. mintaja) 300 g ryżu basmanti

Kuchnia Bazylii
Święta BożegoNarodzenia. Co podać na świąteczny obiad? 233

Święta już dosłownie za chwilę i wydaje mi się, że menu wigilijne wszyscy mają ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? My się nigdzie dalej nie wybieramy

Smaczna Pyza
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 201

solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blasze delikatnie nasmarowanej oliwą. Nałożyć do nich przygotowany farsz. Ser zetrzeć na tarce oo drobnych oczkach i posypać nim każdą połówkę ziemniaka. Blaszkę włożyć do piekarnik nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut, aż ser zacznie się ładnie rumienić

My simple kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą 176

Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1/2 małej główki białej kapusty 20 dkg wędliny 1 cebula 15 dkg żółtego sera 3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 3/4 szklanki ugotowanego

czarrna od kuchni
Ziemniaczane łódeczki faszerowane pomidorowo-paprykową pastą 228

oliwy z oliwek kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj, posmaruj z każdej strony oliwą, zawiń w folię aluminiową, a następnie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Gdy ziemniaki się już upieką, odwiń je z foli aluminiowej, przekrój na pół i wydrąż środek (jednak nie całkowicie, zostaw trochę ,,ziemniaczanej warstwy"). Ziemniaki nafaszeruj pastą BeVege

Smiling Shrimp
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 199

przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać grzyby i smażyć aż puszczą wodę. Doprawić do smaku

Kuchnia Pokoleń
Kurczak gyros z ziemniakiami 160

Przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek.  Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej strony około trzy minuty. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję szparagi zielone

wesoła kuchnia
Zapiekanki a'la tacos 174

gruby plaster cebuli. Na nim układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków.  Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.  Podajemy na ciepło

Bon appetit mon amie
Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym 165

skrzydełkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na której będziemy piekli skrzydełka wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy równomiernie skrzydełka, pokrojone ziemniaki i wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w środkowej jego części na intensywnie złoty kolor, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy skrzydełka ok. 10 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowane bataty 197

Bataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym. Składniki 250 g szynki wieprzowej 1/2 niedużego selera 8 plasterków szynki parmeńskiej

czarrna od kuchni
Ziemniaki po szwedzku 140

opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nacinamy jak najgłębiej (pomocna może być łyżka,na którą kładziemy ziemniaki, nacinamy). Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem. WSKAZÓWKI: Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie

Kopystką po garach
Pommes de terre à la lyonnaise 156

całości, a potem kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki, a następnie podsmażamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, potem warstwę cebuli i na to znów warstwę ziemniaków. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 - 200) i lekko podpiekamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka z soczewicy gourmet 123

podsmażamy. Mieszamy z soczewicą i koncentratem. Osobno gotujemy ziemniaki i gnieciemy z małą ilością wody i oleju. W naczyniu żaroodpornym kładziemy soczewicę, a na nią pierzynkę z ziemniaków. Zapiekamy wszystko w piekarniku w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż pierzynka się lekko zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 185

sól 2 szczypty olej 3-4 łyżki METODA: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w łódeczki, przyprawić, polać olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote.  Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą

Kuchnia Paulettes
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 131

ziemniaków lub dużą łyżką, aż popęka. Marynata • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. • Wymieszać z oliwą, dodać posiekany tymianek. • Każdy ziemniak polać obficie marynatą. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec przez 20-30 minut, aż się zarumienią

To co kocham
Gulasz pieczony w piekarniku 144

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący

Marta Gotuje
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 182

tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene

Cooking Monster
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 167

tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych

Di gotuje
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 172

tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene

Cooking Monster
Kiełbaski rumuńskie 250

grube wałeczki długości około 10 cm. Obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Można je też po usmażeniu na chwilkę włożyć do nagrzanego piekarnika. 4. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego!!! Źródło: Mięso na różne sposoby, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 1/09

Kuchnia domowa Ani
Pieczone żeberka w sosie barbecue z ziemniakami 128

miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków, mieszamy, dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, delikatnie mieszamy. Żeberka wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na żeberka układamy ziemniaki, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 208

Danie jest jeszcze lepsze z jajkami sadzonymi lub maślanką. P.S. Można je też przed podaniem krótko podpiec w piekarniku. Składniki: 70 dag ziemniaków 2 łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku

Qlinarnie i Qlinarnie
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 257

chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół.  Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :)  Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka 6 dużych ziemniaków przyprawy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 243

plasterki cukinii.    Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.   Smacznego

potrawyregionalne
Zapiekane kulki ziemniaczane. 186

Pognieść ziemniaki na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia. Na blaszkę położyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Nakładać kulki ziemniaków. Roztrzepać jajko i posmarować nim ukształtowane ziemniaki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170-180stopni C przez ok.20-25 minut - do zarumienienia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Uczta morska na talerzu 141

białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz  sól oliwa z oliwek papryczka chilli  rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej wino

AZgotuj!
Soczysty kurczak a'la Michael 142

folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do  sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki cukru

The Sweet Damsel
Gołąbki z makrelą. 186

minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem Smacznego

Symfonia smakowa
Kurczak zapiekany w zupie cebulowej z pieczonymi ziemniakami 298

ziemniaki są podgotowane odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką i curry. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki i kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły

Kuchenne Wariacje
Pieczone ziemniaczki z kozik serem 84

Duży ziemniak łyżka masła ( u mnie Lurpak) 50 g sera koziego szczypiorek 2 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 ząbki czosnki 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaka myjemy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny(180stopni). Po godzinie przecinamy go na pół i smarujemy masełkiem- wstawiamy z  powrotem do pieca.Gdy ziemniak będzie miękki układamy na nim pokrojony

Wielki apetyt
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 156

dopiekłam bez przykrycia w wysokiej temperaturze (ok 200 stopni, funkcja opiekania). Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi ziemniakami, z którymi podałam żeberka. Obiad dopełniła surówka z kapusty pekińskiej w wariancie z papryką. Efekt przeszedł oczekiwania - nie tylko moje z resztą. Mąż był zachwycony

Kuchnia po mojemu
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 187

filią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze się to wszystko razem. Pod koniec pieczenia zdejmuję folię aluminiową z blaszki z udkami i piekę nadal

Blondynka Gotuje
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 161

Mieszałem, aż powstały sos uzyskał jednolitą konsystencję, przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym ziemniaki wraz z dodatkami i całość wymieszałem, aby kawałki ziemniaków były oblepione sosem. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekałem przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika, nałożyłem porcje

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania