ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:47/497)

Grillowane dramstiki z warzywami i awokado dipem 162

cieszymy błogim spokojem i lenistwem. Po nocnej ulewie ani śladu, słońce wygląda od czasu do czasu, więc zdecydowaliśmy się na grillowane dramstiki z kurczaka z pysznymi dodatkami jak bób, ziemniaki, cukinia i kremowy awokado dip. Jak ja lubię takie jedzenie! Niby nic takiego wielkiego a jak smakuje! Idealny przepis na lato! Dramstiki z kurczaka zamarynowałam na noc. Ponieważ pogoda dopisała(...)przez około 20 – 25 minut w zależności od wielkości. Wymieszaj papryczki z oliwą i grilluj na złoty kolor. Gotowe posyp solą morską gruboziarnistą. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200ºC. Obrane ziemniaki podziel na ósemki, cukinię pokrój w grube plasterki, czosnek w słupki, a bób obgotuj w lekko osolonej wodzie. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, cukinią, oliwą, solą

codojedzenia
Pieczone ziemniaki 176

ziemniaków możemy podać, pyszne, pieczone ziemniaczki z cukinią i czosnkiem, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak i zapach :)~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~Składniki:ziemniakicukiniaczosnekmasło/oliwakilka ząbków czosnkuprzyprawa do ziemniakówZiemniaki myjemy, obieramy i nacinamy. Cukinię kroimy w cieniutkie talarki. Czosnek kroimy w plasterki(...)żaroodpornym, posypujemy przyprawą i na każdego ziemniaka kładziemy plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków czosnku. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę ( w zależności od wielkości ziemniaków, czas pieczenia może się nieco skrócić lub wydłużyć

Kuchenny Skrawek Nieba
Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake 241

Wykorzystując zgromadzone z domu ekologiczne cukinie, postanowiłam je spożytkować na pyszną zapiekankę z ziemniakami i dużą ilością sera, która doskonale komponuje się praktycznie z każdym daniem głównym. Poza tym, zazwyczaj można przygotować ją chwilę wcześniej a później wrzucić do piekarnika i przygotowywać w międzyczasie danie właściwe. Pyszna, szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu – czego chcieć więcej? Polecam także moje(...)łyżeczki oregano i wymieszaj. Ułóż warzywa naprzemiennie w dużym naczyniu do zapiekania, zalej śmietaną i posyp resztą parmezanu. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo rumienić przykryj ją folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version

karmelowy
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 230

najważniejsze ma tylko 370 kcal na porcję, więc nie wahałam się ani chwili:) Jest to tak na prawdę pełny obiad, który robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki kurczaka zapieczone z młodymi ziemniakami, pomidorami, cukinią i papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest(...)pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem. Wyjmij naczynie z warzywami

karmelowy
OMLET CHŁOPSKI 412

byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. To omlet z gotowanymi ziemniakami, podsmażaną kiełbasą drobiową z cebulą i szczypiorkiem, pieczony w piekarniku. Syty i pożywny, a do tego smaczny i idealnie trafia w męskie gusta 😉 Przygotowując taki omlet na pewno trzeba mieć więcej czasu niż przy tradycyjnym omlecie(...)pierwsze, trzeba wcześniej ugotować ziemniaki i je ostudzić. Po drugie, taki omlet piecze się w piekarniku dość długo, ale plusem jest to, że nie trzeba go pilnować. Można też upiec go w większej blaszce, będzie wtedy trochę niższy, ale skróci się czas jego pieczenia. U mnie taki omlet najczęściej pojawia się na obiad lub późne weekendowe śniadanie... Składniki: 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
OMLET CHŁOPSKI 412

byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. To omlet z gotowanymi ziemniakami, podsmażaną kiełbasą drobiową z cebulą i szczypiorkiem, pieczony w piekarniku. Syty i pożywny, a do tego smaczny i idealnie trafia w męskie gusta 😉 Przygotowując taki omlet na pewno trzeba mieć więcej czasu niż przy tradycyjnym omlecie(...)pierwsze, trzeba wcześniej ugotować ziemniaki i je ostudzić. Po drugie, taki omlet piecze się w piekarniku dość długo, ale plusem jest to, że nie trzeba go pilnować. Można też upiec go w większej blaszce, będzie wtedy trochę niższy, ale skróci się czas jego pieczenia. U mnie taki omlet najczęściej pojawia się na obiad lub późne weekendowe śniadanie... Składniki: 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 213

daniu, z jednego produktu, podbiło serca i podniebienia. W rondelku rozpuszczamy masło, solimy je, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki mielonego kminku. Smarujemy tą miksturą ziemniaki i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200⁰C. W czasie pieczenia możemy je ponownie posmarować rozpuszczonym masłem. Pieczemy do miękkości i zrumienienia. W zimie i na jesieni, kiedy w polskich sklepach dominują

Karo in the Kitchen
Gęś faszerowana ziemniakami 208

wyrzucać, przetopić na smalec. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem i ziemniakami. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć ziemniaki wymieszane z  czosnkiem i majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać(...)przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do  180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec przez

Stare Gary
Zapiekanka z kurczakiem 220

Składniki: 2 filety z kurczaka 3/4 kg ziemniaków 2 marchewki 1 cukinia 800 g pomidorów słodka i ostra papryka rozmaryn suszony maggi, ocet balsamiczny, sos chili

czarrna od kuchni
Ryba pieczona z ziemniakami 245

Składniki: 2-4 kawałki ryby, u mnie dorsz czarniak 4-5 ziemniaków 1 brokuł 1 pomidor 1 cebula sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie 1 łyżka

czarrna od kuchni
Pieczony kurczak po portugalsku? 196

całej blasze. Paprykę kroimy na duże plastry i wrzucamy na blachę. Z chili usuwamy gniazdo nasienne i wrzucamy na blachę w dwóch kawałkach - jeden przy ziemniakach, drugi przy kurczaku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Temperatura nie jest za niska - kurczak ma się dłuuuugo piec. Po 30-40 minutach obracamy kurczaka i ziemniaki. Kawałki papryki układamy na ziemniakach

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywna musaka 163

olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Suszone grzyby zalej 500 ml wrzątku i odstaw do namoczenia. Bakłażany umyj i pokrój na plasterki ok 0,5cm. Ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju i wstaw do piekarnika na 40 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w plastry podobnej grubości(...)spód naczynia przełóż połowę warzyw z garnka, przykryj to połową bakłażanów i zalej połową masy jajeczno-grzybowej. Następnie znowu ziemniaki z pomidorami, bakłażany, masa jajeczno-grzybowa i na koniec połowa pokruszonej fety. Wstaw naczynie do piekarnika na godzinę. Nie krój od razu, bo zapiekanka będzie zbyt luźna. Odczekaj około 30 minut z podawaniem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro

wiecejwarzyw.pl
Babka ziemniaczana z serem i szynką 265

odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie mieszamy bardzo dokładnie z białkiem i łyżeczką ziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy z nią uważać, bo ziemniaki będą już słone od gotowania). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry(...)sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Całość posypujemy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby babka "odpoczęła". Kroimy w plastry i podajemy ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Smacznego

My Culinary Art
Pieczone skrzydełka. 165

Masz ochotę  na grilowane skrzydełka, a pogoda za oknem nie rozpieszcza? Nie pozostaje nic innego jak upiec je w piekarniku.  SKŁADNIKI: 8 szt skrzydełek  5 średnich ziemniaków Przyprawa do kurczaka Zioła prowansalskie Majeranek 4 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE:  Umyte skrzydełka dopraw przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.  Na blaszkę(...)papier do pieczenia. Skrzydełka ułóż na blaszkę oraz ziemniaki.  Posyp ziemniaki majerankiem.  Czosnek obierz i daj na blaszkę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Po pół godziny obróć skrzydełka na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut.   Zmniejsz temperaturę na 110 stopni i włącz termoobieg  na 3 minuty.  Smacznego

Misz-masz by Domi
Rolada ziemniaczana z mięsem 147

plastry ziemniaków tak, aby jeden plaster zachodził na drugi. Układać w rzędach obok siebie. Całość oprószyć solą i pieprzem. Całość skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec aż ziemniaki zarumienią się po bokach i będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Mięso 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę. Wszystko usmażyć aż mięso będzie ciemne. Dodać ketchup, przecier pomidorowy, pokrojoną drobno papryczkę chilli i chwilę smażyć. Całość wyłożyć na upieczone ziemniaki i zwinąć w roladę. Podawać gorące, pokrojone w plastry. Polać swoim ulubionym sosem. rolada ziemniaczana z mięsem

O kuchni z uczuciem