pomidory suszone 6 małych pieczarek 2 duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka mozarelli mięso : sól, pieprz, curry, sos sojowy, oliwa warzywa : sól, pieprz, papryka ostra&słodka, zioła prowansalskie, bazylia, 1 i 1/2 łyżka oliwy Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Mięso kroimy w paski, marynujemy w pieprzu i soli
Kitchens AlphabetSoczysta pierś z kurczaka z aromatycznym pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad. Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a pieczarki dodają
Słodka Stronadodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować przez 1-2 minuty. Pieczony dorszFilet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dorsza
Mango Papajasolą i pieprzem. Jajka łączymy ze śmietaną i ziemniakami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Całość łączymy ze szpinakiem. Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka Almette z ziołami i przykrywamy masą. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze
Moniki Smakołykipodsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy ziemniaki oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy, to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15-20 minut. Podajemy koniecznie
Kolizje SmakówZawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na 2 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, przekroić w pół. Marchewki umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm. Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200oC, następnie 25 minut w temperaturze
Świat Smakukapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy na mięsie *** *** Boczek wędzony kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu potrawy *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem *** *** Potrawę przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego
Blog z Apetytemrzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz rozmaryn Pesto: garść jarmużu łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 10-12 pistacji 15 gram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka oleju lnianego świeże zioła Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę(...)mięso wyciągamy na 15-30 minut aby nabrało temperatury pokojowej. Patelnię nagrzewamy i smażmy kotlety jagnięce na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, niech będzie brązowe. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni i wstawiamy mięso na 16-17 minut. Po tym czasie mięso powinno odpocząć 7-8 minut zanim przełożymy kotlety na talerz. Zależało mi by uzyskać kotlety
Mango Papajaziemniakami kroimy w 2-3cm kostkę, a szalotki po prostu na mniejsze kawałki. W rondlu z nieprzywierającą powierzchnią na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotkę i ziemniaki i podsmażamy przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy połową bulionu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy jabłka i przyprawiamy imbirem. Gotujemy jeszcze kolejne 20-30 minut(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy mięso na kilka minut, po czym kroimy w cienkie plastry. Bezpośrednio przed podaniem na tej samej patelni co kaczkę podsmażamy krótko boczek, z obu stron na lekko rumiano. Kładziemy go na talerz, a na niego mięso z kaczki, które polewamy syropem. Obok podajemy zblendowany mus z jabłek i ziemniaków – który w razie potrzeby przed
Kulinarna Pokusatemu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi, zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy 240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona(...)pozbawić kości), pozostawiając kawałek kostki na końcu nogi. Składniki farszu wymieszać, podzielić na dwie części, każdą z nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Nogi posolić i popieprzyć obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz. Przełożyć do naczynia w którym
Stare Garywstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika rośliny skrapiamy oliwą, oprószamy solą i ewentualnie pieprzem. Przykrywamy. Nie ma potrzeby dodawania wody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :) Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce
Taste Of My Dayjednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik ). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło pysznie, ale jednak czas pieczenia i fakt, że co trochę trzeba było do pieca zaglądać, spowodowały, że na długo czulent porzuciłam. W tym roku postanowiłam zrobić czulent raz jeszcze, ale wykorzystując wolnowar. Moim zdaniem strzał(...)przepisem składniki (3 - 4 porcje) 2 gęsie nogi ( po oddzieleniu kości ok 600 g mięsa ) 120 g drobnej białej fasoli 80 g pęczaku ok 500 g ziemniaków, najlepiej małych 100 g cebuli 7 ząbków czosnku 1 l bulionu lub wody (dałam bulion) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli (można dosolić w trakcie
Stare Garyname":"Pieczone podudzia kurczaka miodowo - musztardowe","description":"Soczyste mi\u0119so kurczaka pieczone w piekarniku w r\u0119kawie foliowym. Marynata miodowo musztardowa nadaje wyj\u0105tkowego aromatu.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/podudzia-z-kurczaka.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["kurczak","kurczak z piekarnika","marynata","mi\u00f3d","miodowo - musztardowe","musztarda","podudzia z kurczaka"],"datePublished(...)MARYNATA","3 \u0142y\u017ceczki musztardy sto\u0142owej","2 \u0142y\u017ceczki miodu naturalnegow formie p\u0142ynnej","50 ml oleju rzepakowego","s\u00f3l i czarny pieprz","DODATKOWO DO PODANIA","gotowanie ziemniaki","warzywa w zalewie octowejlub sa\u0142atka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Marynat\u0119 przygotowujemy poprzez dok\u0142adne wymieszanie sk\u0142adnik\u00f3w sosu. Podudzia kurczaka wk\u0142adamy do r\u0119kawa do pieczenia
ProstePesto.plOmlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika Omlet ze świeżą dynią Omlet z żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki Omlet z dynią, brokułem i szpinakiem Omlet z warzywami Dietetyczny omlet ze szczypiorkiem (na białkach) Omlet na parze Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami Omlet z botwinką, babką lancetowatą i pestkami dyni Omlet z kaszą
Dorota Smakujekostka rosołowa, warzywna 1/2 szklanki wrzątku sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania, wielkości talerza płaskiego obiadowego, posmarować oliwą i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekać 1h. Kurki oczyścić, opłukać. Jeżeli są drobne
gotuj ze mną