ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:253/497)

Dietetycznie: barszcz ukraiński. 231

łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy(...)sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy do dużego garnka

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony z warzywami 130

nawet na całą noc) *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, marchew, paprykę i cukinię kroimy na dość duże kawałki, ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki *** *** Zamarynowane mięso oraz pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia i opcjonalnie dodajemy świeże zioła *** *** Całość przykrywamy lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 158

Sól i pieprz Przygtowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Umyj dokładnie pory i pokrój w plastry. Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła, wysyp na nie ziemniaki i pory, zamieszaj dokładnie i duś na średnim ogniu około minuty. Zalej warzywa zimną wodą (nie za dużo, tyle kilka centrymetrów powyżej poziomu warzyw), doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, częściowo(...)Krok 2 Wyłóż plastry boczku lub prosciutto na zimną patelnię, podgrzewaj, aż tłuszcz zacznie się topić a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony. Możesz też wstawić plastry boczku do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Krok 3 Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj ręcznym robotem, lub partiami w malakserze. Dolej wody jeśli zupa jest za gęsta. Dodaj jogurt

Niedzielny kucharz
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 206

Sól i pieprz Przygtowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Umyj dokładnie pory i pokrój w plastry. Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła, wysyp na nie ziemniaki i pory, zamieszaj dokładnie i duś na średnim ogniu około minuty. Zalej warzywa zimną wodą (nie za dużo, tyle kilka centrymetrów powyżej poziomu warzyw), doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, częściowo(...)Krok 2 Wyłóż plastry boczku lub prosciutto na zimną patelnię, podgrzewaj, aż tłuszcz zacznie się topić a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony. Możesz też wstawić plastry boczku do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Krok 3 Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj ręcznym robotem, lub partiami w malakserze. Dolej wody jeśli zupa jest za gęsta. Dodaj jogurt

Niedzielny kucharz
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw 102

chlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki(...)liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 o C. Piec około 25 minut (w trakcie pieczenia

Even Better Food
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw 99

chlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki(...)liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 o C. Piec około 25 minut (w trakcie pieczenia

Even Better Food
Mielone i ziemniaki z piekarnika 172

mniejsze kawałki, wymieszać z olejem i przyprawą do ziemniaków i solą. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą, obtoczyć w bułce tartej i układać na blaszce . Wstawić do piekarnika (zimnego), ustawić grilla i piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut

Moje domowe kucharzenie
Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 188

bokach. Na wierzch dajemy jeszcze kilka gałązek tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa – najlepiej delikatnie ją nacisnąć i jeśli będzie się rozwarstwiać, znaczy że jest idealnie upieczona.   Danie od razu podajemy. Możemy je zaserować z chlebem, młodymi ziemniakami lub z pieczonymi plasterkami ziemniaków.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Gulasz wołowy 129

którą możesz wstawić do piekarnika to równie dobrze możesz zapiec gulasz w piekarniku w 180°C przez taki sam czas (pokrywka w obu przypadkach niech będzie lekko odkryta). Dodatkowo ja na ostatnie pół godziny zdjąłem pokrywkę by gulasz zgęstniał. Gulasz możemy podawać z kaszą, ryżem czy ziemniakami. U mnie padło na placki a’la Polenta z parmezanem. Bardzo proste

Oslov.
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 155

jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty

kulinarne odsłony pati
Pieczone podudzia z kurczaka 279

aluminiową. Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso

mecooks
Pizzerinki na ziemniacznym spodzie 181

papryki cebula kawałek kiełbasy lub jakiejś wędliny ser żółty lub mozzarella Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez o praskę, dodać jajko , mąkę , sól i pieprz . Zagnieść ciasto .Z ciasta uformować małe okrągłe placuszki, układać na blaszce wyłożonej papierem.Na placuszki układać posiekaną cebulę, paprykę i kiełbasę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.Pod koniec pieczenia placuszki posypać serem i pieczarkami

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczonymi ziemniakami 216

feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Roladki schabowe z szynką i serem zapiekane w sosie serowym. 493

żółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki najczęściej podaję z ziemniakami purre i surówką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekane ziemniaczki z gzikiem 227

ukwaszona Sól Pieprz Czosnek Oliwa Kolendra mielona Ziołowa przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( najlepiej do takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy na połowę,  przyprawimy solą, ziołową przyprawą i polewamy niewielką ilością oliwy. Zawijamy w folę aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 o C przez około 15 minut. Twaróg rozdrabniamy widelcem

Smaki Ewy
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 190

odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Chrupiace Udka Z Piekarnika 181

wyrzucam!) Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto

Gotowanie...to proste !
Kiszka ziemniaczana 157

również pokrojoną w kostkę cebulę,odcedzamy z nadmiaru tłuszczu. I dodajemy do ziemniaków Wszytko mieszamy i wyrabiamy,dodajemy wodę. Nadziewamy nasze kiszki farszem. Warto początek i koniec podwiązać sznurkiem,albo wykałaczką. Kochani Kiszka musi być luzna ta metoda pozwoli nam uniknąć pękania. Smarujemy blachę smalcem,rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, Polewamy olejem po wierzchu,i kładziemy plastry smalcu na górę

Viola cooks with passion
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 207

łyżeczka * koperek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZIOŁOWE PTYSIE: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy serek kremowy Pesto i Rukola Apetina , żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy

Ostra na Słodko
Dziki łosoś z salsą z mango 187

Zalać marynatą. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Wersja męska: pieczone ziemniaki. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Ostudzić, pokroić w ćwierć księżyce, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem, ewentualnie przyprawić suszonymi ziołami i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) na ok. 15 minut. Na jednym talerzu wszystkie smaki

gutfut
Sernik Prababci 151

tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Ser zmielić razem z ziemniakami, następnie połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem. Stale ucierając dodać kilka kropel aromatu. Po czym dodać sztywno ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Kroić po całkowitym wystudzeniu

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z kury/koguta 245

bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać

Di gotuje
Zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem. 237

tarce o grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.   Smacznego

Symfonia smakowa
Placek ziemniaczany z jajkiem 127

pokrojona papryczkę chili (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną grzałkę i zapiekać przez chwile, aż białka się zetną

Codzienne Gotowanie
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 181

Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną z pomidorów

Smaki Ewy
Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej. 167

piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy  tez z ziemniakami.     Smacznego!   A Wy jak najczęściej podajecie żeberka

Radość kipiąca uśmiechem.
Francuska zapiekanka ziemniaczano – serowa 159

zmiksować ). Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność powtarzamy aż do zużycia wszystkich produktów. Na koniec wlewamy 1 szklankę mleka. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 185 o C. Podajemy z sałatą. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kurczak pieczony na butelce z piwem 131

butelkę, aby piwo wylewało się na zewnątrz kurczaka podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina w temperaturze 180 o C. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie przyrumienić kurczaka. Można podczas pieczenia na blaszkę wyłożyć ziemniaki i przykryć  folią aby upiekły się w sosie z kurczaka. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Babka ziemniaczana z wkładką 219

soli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około godzinę, po tym czasie zmniejszamy temperaturę

na moim stole...
Zapiekanka z łososiem 204

litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika.  Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni

R'n'G Kitchen
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 237

dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 229

dodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Kurczak faszerowany grzybami 317

Podajemy z gorącym sosem. Do kurczaka podałam puree ziemniaczane. Aby je przygotować, ziemniaki gotuję do miękkości. Odlewam i szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut

Poezja smaku
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 208

odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 316

kurczaka z cebulą z małą ilością oleju. 5. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki, brokuły, kalafior, marchew, cebulę i kurczaka, wymieszaj z oregano. Polej wszystko rosołem i posyp startym (lub pokrojonym w paski) żółtym serem. Zapiekaj 30 min w temperaturze 180 stopni! Smacznego Zapiekanka przed wstawieniem do piekarnika:   Już na talerzu:)   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 190

termoobiegiem do 220 stopni Naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową Wkładamy rybę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni zmieniając grzanie na góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut Podałam z brokułami i z pieczonymi ziemniakami   Ryby można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy Taka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 166

termo obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie wyparzone jajko. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!!  Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi plackami alla tortilla. SMACZNEGO . CMOK Pasują tu również ziemniaki w każdej postaci

Pasje Jolki
PIERSI Z GĘSI Z JABŁKAMI I CYDREM 179

majerankiem, dodać pokrojone w ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami. Osobiście lubię, podawać je z pieczonymi ziemniakami

Kuchnia w opałach
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 580

Food finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek....Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami 185

zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.CAŁOŚĆ: Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut. Podajemy gorący! PORADA: Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem

Ostra na Słodko