ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:258/497)

Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 358

pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Jarzynka duszona z mięsem 191

kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć

Maminek kulinarny
Ziemniaczane pizzerinki 344

łyżka mąki sól ketchup pomidor wędlina ser mozzarella oregano szczypior Utarte ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką i osolić. Usmażyć na oleju okrągłe, nieduże placki. Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować ketchupem, posypać oregano, obłożyć plasterkami kiełbaski,pomidora, szynki i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się stopi. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorem

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z dyni piżmowej 136

charakterystyczny kształt gruszki, jak na dynię osiąga stosunkowo małe rozmiary 1-3 kg. Skórkę ma delikatniejszą, niż znana nam dobrze tzw dynia bania. Przed przyrządzaniem pieczemy dynię w piekarniku ok 15-20 minut. Nabierze wtedy wyrazistego maślanego smaku. Aby podkreślić jej walory smakowe doprawiamy imbirem, wędzoną sproszkowaną papryką, opcjonalnie można dodać curry. Dynia to źródło witaminy E, B , kwasu foliowego(...)dyni 3 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego imbir świeży lub sproszkowany papryka wędzona w proszku śmietana 12% mały kubek 1 szt (kostka), serek topiony śmietankowy curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka kromek chleba na grzanki opcjonalnie ocet balsamiczny Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

gotuj ze mną
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 154

oliwek 1 łyżka masła 2 łyżki syropu klonowego 1 gałązka rozmarynu opcjonalnie 1/2 lampki słodkiego, różowego wina szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Puree ziemniaczane z topinamburem: 250 gram ziemniaków 250 gram topinamburu szczypta soli i pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej Śledzie filetuję, tak by pozostało jak najmniej ości. Myję i osuszam. W moździerzu ucieram(...)czosnku z przyprawami i oliwą z oliwek. Śledzie układam skórą do dołu i wierzch nacieram powstałą pastą. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym śledzie skórą do dołu i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 8-10 minut. Niech skórka się zarumieni. Marchew, koper włoski i paprykę kroję w słupki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem i smażę

Mango Papaja
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 250

rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli Obiad Pierogi(...)minut. Blendujemy na gładki mus i dodajemy tarty chrzan. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło na którym

karmelowy
Naleśniki ziemniaczane – smaczny obiad 176

Czas Przygotowania : 1 h Liczba porcji : 4 porcje   Jakiś czas temu natknęłam sie na naleśniki ziemniaczane i postanowiłam je zrobić. Szału nie było, ponieważ przypominały

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kurczak pieczony w soli (Pollo in crosta di sale) 227

pieczon ą  dorad ę  w aromatycznej soli . Oba przepisy cieszyły si ę  dużym Waszym zainteresowaniem, za co bardzo Wam dziękuj ę . Po rybie i ziemniakach przyszedł czas na mięsko, dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na kurczaka.  Kurczaka upiekłam w całości w gruboziarnistej soli z dodatkiem(...)minuti. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Rozbijamy skorupę solną (najlepiej krótkim nożykiem np. do serów; wtedy nie ryzykujemy,  ż e długi nóż si ę  złamie  na naprawdę bardzo twardej skorupie). Oczyszczamy kurczaka z drobinek soli i podajemy od razu po przygotowania np. z pieczonymi ziemniakami. **** Una volta cotto, sfornate il pollo. Rompete la crosta di sale

La grande e la piccola cuoca
Kotlety mielone – idealne! 183

tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła i podsypujemy odrobiną papryki (może być cayenne:)) Pieczemy 10 minut. Następnie wykładamy na półmisek , u mnie podawane z ziemniakami i buraczkami

Mój pomysł na
Serniki zapiekane 144

oleju. Wykonanie : Twaróg rozgnieść,( ja zrobiłem to ubijakiem z dziurkami do ziemniaków ) dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i podsmażyć z jednej strony na patelni. Przełożyć na blachę, zrobić wgłębienia, nałożyć w nie dżem i zapiekać około 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zjadać na gorąco z kleksem jogurtu naturalnego lub na zimno

Przepisy Mikołaja
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - GRYCZANA 210

łyżeczka tumianku szuszonego, 2 ząbki czosnku, kminek do posypania. Wykonanie : Ziemniaki szorujemy (ewentualnie obieramy) i kroimy na łódeczki lub grubą kostkę. Umieszczamy w misce i mieszamy z kaszą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Zalewamy wodą. Posypujemy ziarnami kminku. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po delikatnym wystudzeniu można polać

Jeść, by żyć w zdrowiu
Walencja od kuchni- inaczej? :) 160

postaci marcepanu uformowanego w dowolne kształty, który następnie został upieczony w piekarniku. Przepis był równie prosty i smaczny. Składał się z mąki migdałowej, białego cukru pudru (choć z powodzeniem można użyć zdrowszej wersji cukru nierafinowanego, muscovado, czy ksylitolu), syropu cukrowego z limonką i puree, z ugotowanego słodkiego ziemniaka. Jak wiemy, migdały to ważny składnik naszej diety, wzbogacający w prozdrowotne właściwości

Gotuj po hiszpańsku
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 233

minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z potrawą z piekarnika, nie zdejmować pokrywy i pozostawić jeszcze na ok. 10-15 minut.  Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko

Moja Książka Kucharska
Bataty pieczone z sałatką 138

Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół

R'n'G Kitchen