ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:256/497)

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 242

ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć zamarynowane udka skórą do dołu, piec w piekarniku nagrzanym(...)odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić na aksamitną masę. Smacznego oraz Zdrowych

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 286

ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę. Naczynie żaroodporne skropić oliwa, ułożyć zamarynowane udka skora do dołu, piec w piekarniku nagrzanym(...)odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić na aksamitną masę. Smacznego oraz Zdrowych

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona z jabłkami 169

sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka (ok. 2 kg) 6 jabłek 2 łyżki 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła(...)góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez pół godziny, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 2 godziny, podlewając wierzch kaczki od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Godzinę przed końcem włóż pozostałe jabłka. Kaczkę podawaj na stół w całości. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami

Food Square
Zapiekanka z karkówki, bardzo proste danie. 687

Bardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę(...)mięsie. Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie. Obsypać wszystko dodatkowo świeżym lub suszonym tymiankiem i vegetą. Wlać wodę i śmietanę. Przykryć naczynie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Wytworzy się dosyć dużo sosu, który zlać do garnuszka. Posypać mięso serem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko

Kuchnia Pokoleń
Rozgrzewający łosoś skąpany pod puszystą ziołową pierzynką :) 204

pierzynce i zapieczone w piekarniku. Wczoraj wieczór zrobiłam go jako kolację dla mojej rodziny, ale wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że trzeba kupić kolejną porcję łososia i przyrządzić go znowu. Wyszedł naprawdę pyszny. Trzeba przyznać, że porcja dla 4 osób idealna, a ten aromat w domu podczas pieczenia - bajka :) Łososia pod ziołową pierzynką można podawać z ziemniakami, ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami(...)przypraw. Całość miksujemy około 2 minuty mikserem na najwyższych obrotach, po czym wylewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywając całego łososia. Łososia pod ziołową pierzynką pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 30 minut, po tym czasie jest gotowy do konsumpcji

Smakowy Raj
Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 116

naszym stole, tym razem zrobiliśmy żeberka w marynacie miodowo-chrzanowej , a więc nieco innej od tych najczęściej robionych z musztardą. Dodatkowo zamiast zwyczajowego duszenia w brytfannie żeberka upiekliśmy w piekarniku. Po raz pierwszy takie żeberka zrobiłam podczas wakacyjnego pobytu w domu, a ponieważ wszystkim zasmakowały, po powrocie upiekłam je ponownie z myślą o blogu. Składniki na pieczone żeberka w miodowo(...)naczynia żaroodpornego, dodać marynatę oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 o C , piec 60 minut , mniej więcej co kwadrans przewrócić żeberka i polać wytworzonym sosem. Słodko-pikantne żeberka wieprzowe w zalewie miodowo-chrzanowej dobrze sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków lub dowolnej kaszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

niecodziennikpary
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 123

Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd

Be Fit Be Strong
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 207

inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina

Niedzielny kucharz
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 210

żaroodpornego naczynia do pieczenia ułożyć połowę talarków ziemniaczanych, jeden obok drugiego. Na ziemniakach ułożyć połowę talarków cukinii. Zalać połową pomidorowego sosu, posypać trzema łyżkami grysiku oraz połową utartego sera. Powtórzyć tę samą czynność z drugą połową składników. Górę naczynia żaroodpornego przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekać do momentu kiedy wszystkie składniki będą

mecooks
Oszukane frytki z selera 171

curry i słodką papryką   są świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Składniki: 1 seler 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól Wykonanie: 1. Selera obrać ze skóry, pokroić w słupki. Skropić oliwą, obsypać curry, papryką, solą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i pieczarkami 190

Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem. 5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku. 6. Na wierzch przekładamy usmażony boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym serem cheddar. 7. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut. 8. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżym koperkiem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 197

oliwek sól   Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj ale nie obieraj. Pokrój w dość grube frytki, następnie podgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty aby zmiękły ale trzymały swój kształt. Przełóż na ręcznik papierowy żeby przestygły i odparowały.   Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ostudzone frytki rozłóż

kuron.com.pl
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 190

koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną brukselkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut. Marchewki obrać, opłukać i gotować

Trufelkowo