Zalać marynatą. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Wersja męska: pieczone ziemniaki. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Ostudzić, pokroić w ćwierć księżyce, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem, ewentualnie przyprawić suszonymi ziołami i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) na ok. 15 minut. Na jednym talerzu wszystkie smaki
gutfuttłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Ser zmielić razem z ziemniakami, następnie połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem. Stale ucierając dodać kilka kropel aromatu. Po czym dodać sztywno ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Kroić po całkowitym wystudzeniu
Tradycyjna Kuchniabułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać
Di gotujetarce o grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Smacznego
Symfonia smakowapokrojona papryczkę chili (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną grzałkę i zapiekać przez chwile, aż białka się zetną
Codzienne GotowanieWykonanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną z pomidorów
Smaki Ewypiórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy tez z ziemniakami. Smacznego! A Wy jak najczęściej podajecie żeberka
Radość kipiąca uśmiechem.zmiksować ). Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność powtarzamy aż do zużycia wszystkich produktów. Na koniec wlewamy 1 szklankę mleka. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 185 o C. Podajemy z sałatą. SMACZNEGO
Smaki Ewybutelkę, aby piwo wylewało się na zewnątrz kurczaka podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina w temperaturze 180 o C. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie przyrumienić kurczaka. Można podczas pieczenia na blaszkę wyłożyć ziemniaki i przykryć folią aby upiekły się w sosie z kurczaka. SMACZNEGO
Smaki Ewysoli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około godzinę, po tym czasie zmniejszamy temperaturę
na moim stole...litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika. Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni
R'n'G Kitchendodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy
Kuchenne Wariacjedodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytPodajemy z gorącym sosem. Do kurczaka podałam puree ziemniaczane. Aby je przygotować, ziemniaki gotuję do miękkości. Odlewam i szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut
Poezja smakuodstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com