ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:83/185)

FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM" 160

pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól i pieprz **************************************  Fasolę(...)bulion przecedzić przez gęste sito.Do gorącego bulionu włożyć fasolę i gotować - pod przykryciem ok.30 minut.Gdy fasola jest niemal miękka , wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 129

warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę i soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka(...)myjemy, marchewkę kroimy w kostkę, a seler i pietruszkę w całości dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą i soczewicą. Ziemniaki również obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i też dodajemy do garnka, gotujemy aż zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, dodajemy do gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni. Kiełbasę kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
recenzje - Kamis Kulinarne Inspiracje - kurczak ze śliwką owijany boczkiem 136

bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej? 'Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem' Składniki: - 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa - 16 suszonych śliwek (dałam mniej) - 300g wędzonego boczku w plastrach - 500g pieczarek - 375ml śmietanki UTH 30% - 700g obranych ziemniaków - 1 łyżka oleju (dodałam 2) - sól morska Kamis Specjalite Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej(...)boczek jest słonawy), a następnie każdą pierś, na całej długości, owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełożyć na patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret. Smacznego! Przypominam o konkursie! Do wygrania blender i zestaw przypraw

CookYourself
Kluski śląskie 168

łatwe do wykonania. Ich podanie zależy tylko od nas, kto z czym lubi. Świetnie pasują podane do różnych mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Przygotowując obiad często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze

Kuchcik gotuje
Kopytka 175

oczywiście ziemniaki.Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej.Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.   Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.   Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.   Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce

Maminek kulinarny
gołąbki z ziemniakami 191

składniki: 1 średnia kapusta 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 100 g kiełbasy lub boczku wędzonego jajko olej do smażenia sól, pieprz, majeranek 2 szklanki bulionu drobiowego 400 ml śmietany 18 % Sposób wykonania: Z kapusty wykroiłam głąb. Zanurzyłam w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjęłam wierzchnie liście i ponownie włożyłam do garnka. (czynność tą powtarzałam kilkakrotnie). Z każdego

Darcia w kuchni
Mazowiecka polewka z przecieruchów 75

smaku . Sladniki 1kg ziemniaków 200g mąki ( mąke dodaje na wyczucie , zależy od gęstości ciasta)  2 jajka 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego ( może być surowy) sól,pieprz do smaku 1 łyżeczkę majeranku 1 ząbek czosnku Wykonanie Ziemniaki ścieram (tak jak na placki ziemniaczane) , następnie mocno je wyciskam ( chodzi o to aby pozbawić je wody ) wkładam wyciśnięte ziemniaki do miski

Eli Gotowanie
Wielkanocne placki ziemniaczane 252

serka chrzanowego 1 łyżka chrzanu 2 łyżki sosu majonezowego sól, pieprz Farsz: 50 g łopatki wp 50 g karkówki wp 50 g boczku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy, solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Olej

R'n'G Kitchen
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 182

wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę

Kuchnia w czekoladzie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 125

kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała cebula (100g) kilka dużych ziemniaków (750g) garść (20g) suszonych leśnych grzybów pęczek natki pietruszki kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu(...)przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia, ale raczej nie zarumieniamy. Usmażony boczek i cebulę dodajemy do zupy pomijając jednak wytopiony tłuszcz. Doprowadzamy ponownie do spokojnego wrzenia i gotujemy kolejnych kilkanaście minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą (2-3cm) kostkę. Dodajemy do zupy, doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy do miękkości

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak z kiszonej kapusty 165

kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała cebula (100g) kilka dużych ziemniaków (750g) garść (20g) suszonych leśnych grzybów pęczek natki pietruszki kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu(...)przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia, ale raczej nie zarumieniamy. Usmażony boczek i cebulę dodajemy do zupy pomijając jednak wytopiony tłuszcz. Doprowadzamy ponownie do spokojnego wrzenia i gotujemy kolejnych kilkanaście minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą (2-3cm) kostkę. Dodajemy do zupy, doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy do miękkości

Kulinarna Pokusa
Gulasz węgierski z ancho 224

dużo papryki i kminku. Węgrzy podają go z kluskami gulaska lub ziemniakami. Cebula w węgierskim gulaszu to cebula drobno pokrojona. Wybrałam jednak małe perłowe cebulki…W końcu to mój przepis na gulasz węgierski! Ha, ha… Gulasz węgierski Składniki: 700 g wieprzowiny bez kości 4 plastry wędzonego boczku 1 suszone chili ancho 1 łyżeczka papryki w proszku ¼ łyżeczki mielonego(...)pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu 2 papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym

codojedzenia
Żurek z grzankami 157

Składniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego(...)wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic )  2 łyżki śmietany  Przygotowanie: Do wody dodać skórkę z boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami

Gaździnka warzy
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 445

chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków

SMYKWKUCHNI
Kentucky Burgoo 156

dziczyzny, wiewiórek, oposów, szopów i dzikich ptaków. Obecnie w typowym daniu mięsa te zastepuje się wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka -150 g zielonej fasolki szparagowej(...)mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie) Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć około

Zielona Kuchnia