Rösti to placek ziemniaczany z utartych, ugotowanych ziemniaków. Można go podawać również z podsmażanym boczkiem. Jednak w mojej wersji jest tylko z cebulką. Placek nie jest bardzo zwarty, więc wyzwaniem
Bulliobyć gliniane lub szklane, przykrywamy ścierką i po 4 dniach można używać. Gotujemy włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki... Kroimy wędzonkę i cebulę... Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść... Podsmażamy wędzonkę, boczek... i cebulę... dodajemy do zupy... Następnie dolewamy nasz zakwas... i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę... Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem... Podajemy z ugotowanym
chleba naszegoPrzedstawiam Wam trzy wybrane (rewelacyjne) dania: Pizza Carbonara Sos pomidorowy, Pieczarki, Oregano, Ciasto firmowe, Ser, Boczek, Brokuły, Ser feta Przysmak grillowany Schab soute zapiekany z boczkiem, pieczarkami, selerem, ogórkiem kiszonym i czosnkiem. Ziemniaki gotowane Enchilada drobiowa z serem Więcej informacji na stronie: http://pizzeria-marco-zabierzow.pl/menu
Karola gotujePomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam
Darcia w kuchniRobimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając. Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami oraz surówką z buraczków. Smacznego
kgwjanczewopozbycia się grudek i zalewamy gotujący się wywar na żeberku. Gotujemy razem aż mięsko będzie miękkie (będzie odchodzić od kości), doprawamy solą i pieprzem.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami (można je okrasić skwarkami - wysmażone kawałki boczku wraz z cebulką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaangielskiego 2-3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 kostka warzywna 2 łyżki majeranku 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 ziemniak duży pokrojony w dorbną kostkę 200 g boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych(...)Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić dodajemy cebulę czekamy aż się zeszkli i dodajemy czosnek. Chwilę razem wszystko smażymy. Dodajemy kości od schaba (lub żeberka co tam mamy pod ręką) i chwilę obsmażamy całość. Zalewamy całość 0,5-07 litra wody, dodajemy liście laurowe, kostkę warzywną, ziele angielskie, pieprz, ziemniaka
Piekielna Kuchnia Patismaku. Zupa cygańska Składniki: 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka 25 dag boczku wędzonego 1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz 1 łyżka majeranku ½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Do dekoracji(...)kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy. Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie. Zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Dodajemy roztarty majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcienkie plastry boczku olej rzepakowy sól, pieprz gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i stawiamy jeszcze na chwilę na ogień do odparowania wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przez ten czas wyrabiamy farsz: w misce mieszamy ser, drobno posiekaną cebulę i miętę, żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy(...)nich więcej farszu:) Wkładamy w środek łyżkę serowego farszu i zawijamy kuleczkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Polewamy usmażonym na chrupiąco boczkiem bądź masłem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipodoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą(...)mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy
Apetyczna babeczkazupa ? Proszę będzie żurek. Żurek wg mnie ( porcja dla 5 osób) 2 butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk ) biała kiełbasa 5 szt 5 jajek na twardo Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję(...)osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję. Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę i gotowe. Ale przyznam Wam się szczerze, że najbardziej lubię żurek w kubku sam, bez dodatków i taki jadam
Kuchnia na wzgórzuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 8 większyc h ziemniaków, garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 170 ml wody) - opcjonalnie, laska kiełbasy, 20 dag parzonego boczku, większa cebula, barszcz w butelce (u mnie domowej roboty - od babci), 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela ang., pieprz (najlepiej(...)ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna). Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję
JejKuchniastąd te wszystkie nieszczęścia, to niech przynajmniej będę gruba w sposób uzasadniony. I tak powstało (między innymi – bo kuchnię okupuję skutecznie całymi wieczorami) TO. Umówmy się… miks mozzarelli, boczku i ziemniaczków z cebulką nie może być niedobry Tak wiem. Połączenie okrutne, kalorie wręcz same wyskakiwały i ganiały po kuchni, a do tego ten tłuszcz z węglowodanami. Istna katastrofa, Armagedon(...)moją zbolałą obolałym kolanem duszę. Parafrazując powiedzonko o czekoladzie…: Jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie Składniki leku (na 4 porcje): 4 średnie ziemniaki 1 mała cebulka 1 łyżeczka klarowanego masła Kulka mozzarelli (nie z zalewy) Kilka plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 4 jajka Akcesoria: plastikowa butelka + ostry nóż LUB krążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam
Kate's Kitchenzupę ziemniaczaną. Zupę ziemniaczaną przygotowuje się jedynie z kilku składników, które większość z Was ma zwykle w domu: cebulę, czosnek, ziemniaki, masło, oraz szczypta imbiru na rogrzewkę. Jedynie chorizo nie każdy ma, ale można ją zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą. Wykorzystujemy też bulion warzywny, może być z kostki. Jak nazwa sugeruje zupa ziemniaczana przygotowana jest ekspresowo, gdyż gotuje się(...)przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę) kroimy w paseczki i wrzucamy do rondelka o grubym dnie i wytapiamy na chrupko. Odkładamy kiełbasę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię